MUNCITORESTE ● 1 Mai sarbatorit cu gratar si bere langa Tulcea
Nu tu stegulete tricolore, nu tu balonase ros-galbene-albastre, nu tu
cantece saltaret-angajante gen ‚Veselia umple tara / C-a venit intai de
Mai’. Totul s-a desfasurat intr-o atmosfera familiala, fara aspecte
propagandistice. Cine a iesit din casa, nu a facut-o pentru a sporii
statistic o coloana de manifestanti, ci pentru a se bucura de o zi
insorita, parfumata de aroma micilor si carnatilor pe gratar.
MUNCITORESTE ● 1 Mai sarbatorit cu gratar si bere langa Tulcea
Nu tu stegulete tricolore, nu tu balonase ros-galbene-albastre, nu tu cantece saltaret-angajante gen ‚Veselia umple tara / C-a venit intai de Mai’. Totul s-a desfasurat intr-o atmosfera familiala, fara aspecte propagandistice. Cine a iesit din casa, nu a facut-o pentru a sporii statistic o coloana de manifestanti, ci pentru a se bucura de o zi insorita, parfumata de aroma micilor si carnatilor pe gratar.
La primele ore ale dimineti, Tulcea se racorea cu o ploaie usoara, de vara.Ramasi sub acoperisuri oameni nu se grabeau sa o porneasca pe strazi, chiar daca plecarile urmau sa fie numai administrativ-gospodaresti ( piata, supermarcheturi etc.). In fond, ziua de 1 Mai nu a fost perceputa politico-propagandistic de catre locuitorii orasului.Astfel, pe la ora 9 dimineata aproape nimeni nu era pe strazi. Un soare anemic abea se intrezarea dincolo de genele firav rasfirate ale norilor. Pe la 10 insa, sfera de foc a erupt. Din pamant se inaltau pale de aburi. In port, la promenada, iesisara numai mamicile cu cei mici in carucioare.Arar perechi de indragostiti masurau cu pasi cadentati caldaramul umezit. 2-3 pescari de undita isi incercau norocul balacind fara multa sansa pluta in apa statuta a debarcaderelor. ‚ Nu doriti o salupa ieftina domnilor?’, ne acosteaza in trei limbi de larga circulatie nea Eugen, jovial si pus pe glume. ‚Aha, zic, cat costa?’. ‚Pai 20 de euro ora pentru un grup de 8-10 persoane.Dar va arat, in pret, toate imprejurimile’. ‚Nu e rau, dar noi suntem numai trei oameni. Tot 20 de euro ne-ai lua’. ‚Eee, pentru trei oameni nici nu pornesc motorul’. ‚Dar nu aveti grupuri deja anuntate pentru 1 Mai?’ ‚N-am, au zis uni ca vin, dar s-au razgandit.Uite...va iau 600 de lei pentru 10 persoane la 24 de ore. Aveti si posibilitatea de cazare si m asa’. L-am lasat intristat, pe chei, uitandu-se a paguba in valuri.
PADURICEA. In masini sau pur si simple pedestre incete zgomotoase jumatate de orasi evada spre liziera de padure de la marginea urbei. Am dat o raita si pe la debarcaderul din comuna Nufarul sa constatam daca tulcenii au chef de plimbare pe Dunarea albastra. N-aveau. Cativa copii aruncau o undita in valurile mici, iar 2 pescari descaltau o plasa in barca. In rest, tipenie. Aglomeratia se vadea a fi la gratare. Cu mic cu mare, cu catel si purcel, se trebaluia in jurul focurilor aprinse. Arome de carnati, cotlete si mici ‚ ozonau’ marginea de padure. Veselia generala acoperea cu brio ciripitul vioi al pasarilor. ‚ Aici venim de fiecare 1 Mai ,pai ce dracu sa facem in asfaltul orasului?’ , se hlizeste un mustacios invartind o fleica pe gratar.Chiraiala de copii, mamici grijulii si barbti preocupati de nelipsita miuta. Spre seara, o ploaie grabita i-a trimis pe toti sub acoperisul comun al orasului. Asa s-a consumat povestea unui 1 Mai pe cat de asteptat, pe atat de zorit sa intre in istoria banala a unei zile oarecare.
Citește pe Antena3.ro