x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Reforma de forma - Emancipare din interes

Reforma de forma - Emancipare din interes

de Ionela Gavriliu    |    22 Ian 2007   •   00:00
Reforma de forma  -  Emancipare din interes

Romii din Zanea au trecut peste superstitiile mostenite din mosi-stramosi. Au mers la doctor fara sa-i doara nimic, accepta, cel putin pe hartie, ca femeile sunt egale barbatilor.

Romii din Zanea s-au cununat legal pentru prima de 200 de euro. Romii din Zanea au trecut peste superstitiile mostenite din mosi-stramosi. Au mers la doctor fara sa-i doara nimic, accepta, cel putin pe hartie, ca femeile sunt egale barbatilor. Ieri chiar s-a cununat civil si religios primul cuplu din sat, desi tiganii mai batrani spun ca "nu e bine sa te legi la popa".

Ciresu + Rocovina = Love. Asa ar fi scris pe toti peretii nea Ciresu daca ar fi fost mai tanar, de mult ce-si iubeste nevasta. Asa de mult ca la 70 de ani a dus-o la Starea Civila, sa o ia cu acte in regula. Femeia si-a luat bundita cu ochi de oglinda, i-a dat barbatului pantalonii cu dungulite si au zis un "da" hotarat in fata primarului din Ciurea. "Acuma daca barbatul imi da o palma, plec de la el", a bagat la cap batrana cum e cu "barbatul si femeia se bucura de drepturi egale in fata legii". Cei doi proaspat insuratei au aproape 50 de ani de convietuire in legea tiganeasca, vreo patru copii si nenumarati nepoti si stranepoti.

Bulibasa Colea, rotund la fata ca o luna plina si zambaret, face ordine in capul romilor, ravasit de atatea legi vechi si noi. "Tre’ sa-i scot io mai intai din legea tiganeasca si apoi sa se ia in asta romaneasca, dupa cum cere Europa", ii spune in gluma primarului. La paragraful cu femeia si barbatul sunt egali se stramba neincrezator: in Zanea, hartiile si semnaturile n-au mare autoritate.

GRADINA DOMNULUI. Urmatorii pe lista de cununii sunt Gradina si Dragos. Tinerei, cu doi copii dupa ei, spun ca s-au gandit sa fie in regula cu toate cele lumesti si sa impace pe toata lumea. "Ne casatorim si la biserica, imediat dupa civila ne punem pirostriile." Femeia s-a imbracat in alb, dupa obicei, si asteapta sa i se cante pe ziua de azi si un "Isaia dantuieste!". Obisnuit sa stea inaintea femeii in toate, Dragos o tine pe Gradina cu un pas in urma sa. "Hai inapoi, iesi tu repede al Dracului in fata", se otaraste la el primarul, care-l indeamna sa-si ia nevasta de mana langa el.

IN LANT. Sambata si duminica au ajuns la Starea Civila din Ciurea peste 30 de cupluri de romi din Zanea, mai toti purtand numele de clan Stanescu. Colea, unul din cele doua bulibase, se gandeste si el serios sa intre in legalitate cu nevasta. "Nu pentru bani, ca o sa-i dau la unul amarat, dar sa intru in rand cu romanii", recunoaste Colea precaut. Mai toti romii care s-au casatorit civil spun ca nu o fac pentru bani. "Dar daca a venit decretu’ cu Ivropa, cine fuge de bani?", recunoaste tanti Virginica, sotia bulibasei de pe timpul lui Ceausescu, nea Iorgu, de 70 de ani. Tanti Virginica si-a facut costum nou la croitoreasa din sat, a cumparat sampanie si prajituri sa-si ia mosu’ legal. Mai mult, ea a tras de barbat sa-l convinga. "S-apoi nu e bucurie mare sa te poti cununa o data cu nepotii?", rade tiganca cu ochii sireti. Ortansa, nepoata lui nea Iorgu, e maritata de noua ani, la cei 22 de ani ai ei. E frumoasa ca o seherezada si rade cu dinti sclipitori cand ne zice de ce ea nu vrea sa se cunune si ea sa ia banii. "Sa ma mai tiu cu barbatu’ de mana si pe lumea ailalta, nu-mi ajunge pe lumea asta?" Unde mai pui ca, pentru analize si alte formalitati, a auzit de la alti consateni ca au platit si cate 4 milioane, asa ca n-ar fi mare castig maritisul asta la Starea Civila.

HOTARATI SI NU PREA. In cele doua zile de week-end, la Ciurea s-au casatorit Salcioara si Gheorghe, Frent si Maria, Frant si Fraga, Mandra si Franz, Portocala si Ionel, Surlita si Brandusa. Fata lui Frentz, Lila, a fost cea mai tanara cetateana care a zis un "da" hotarat imediat dupa parintii ei. Tot asa hotarat a fost si nea Polu, un batranel simpatic, de 63 de ani, care si-a legat destinul de Viorica Soparla. "Pup-o, pup-o, Marco Polo", e indemnat batranul fastacit ca un flacaiandru. "Las’ sa se pupe altii mai tineri!", le-o intoarce, asezandu-si parul. Simte nevoia sa ne explice ca numele i se trage de la nasul lui, un polonez, nu de la Marco Polo.

Altii, odata ajunsi in fata ofiterului de la Starea Civila, n-au vrut sa raspunda asa categoric cu "da" sau "ba". "Cetateana Veta Stanescu.... il iei pe Dragos?" "Ma gandesc sa-l iau", raspunde femeia in tiganeste, in hohotele martorilor. "Femeie, da sau nu?" "Aorteeee! Il iau, da, ce sa-i mai fac?!", rade Veta. Si Frent Stanescu se codeste, odata ajuns la locul faptei. "Cetatene Frent.... o iei.... ?" "Ma gandesc si io." "Ma, aici se raspunde cu da sau nu!", isi pierde primarul rabdarea. "O iei?" "Asa ma gandesc. Da, o iau", cedeaza in cele din urma. Nici la iscalit Frent nu e prea hotarat. "O dam la altul, sa stii!", il ameninta primarul. "Hai ca semnez", se decide barbatul. Si Frant da din colt in colt daca sa o ia pe Mandra, cea care la cei 18 ani neimpliniti are deja un copil in brate. "Cetatene.... o iei?" "Nu." Primarul e perplex. "Ma prostule, tu stii ca doar o data in viata se face prostia asta?" "Haideti, dom’ primar, ca matale ai facut-o de vreo trei ori", se hlizeste Frantz cu gasca din spatele lui.

Pentru romii din Zanea cununia civila nu are mai multa importanta decat cei 200 de euro pe care urmeaza sa-i primeasca. Bulibasa spune ca dupa nunta religioasa urmeaza la Zanea o chefuiala mare, la care-l asteapta pe Nicolae Guta sa le cante despre dusmani, bani si nasi. Pana atunci trebuie sa mai faca rost doar de nasi.
E rusine sa ramai in urma la ridicat case si camere
Satul Zanea din comuna Ciurea, Iasi, are peste 1.000 de suflete, conform ofiterului de stare civila, Adrian Tiba. Dintre acestia, 14 perechi s-au cununat inainte de 1 ianuarie 2007 cu acte. In Zanea, romii si-au ridicat palate acoperite cu mozaic viu colorat si acoperite cu tabla, semn al mestesugului pe care-l practica de sute de ani. Clanul Stanescu se diferentiaza de ursari, inelari, lingurari sau alte soiuri tiganesti. "Noi facem cazangerii, facem tinjiri (tingiri), balioare (cadite) din tabla. Am mostenit coadele, banii in par si rusinea", ne explica batrana satului, Virginia Stanescu. Ce inseamna rusinea? De exemplu, cand unul nu tine pasul la ridicat case si camere, se cheama ca e rusine. Nu mai vorbim daca o femeie e prinsa cu un alt barbat in afara de sotul ei. Cele doua bulibase din fruntea comunitatii sunt Colea si Ferdinand.

IDENTITATE
"Noi facem cazangerii, facem tinjiri (tingiri), balioare (cadite) din tabla. Am mostenit coadele, banii in par si rusinea"

PRIMA
"Daca a venit decretu’ cu Ivropa, cine fuge de bani?"

SCHIMBARE
"Tre’ sa-i scot io mai intai din legea tiganeasca si apoi sa se ia in asta romaneasca, dupa cum cere Europa"

LA BISERICA
"Ne casatorim si la biserica, imediat dupa civila ne punem pirostriile"
×
Subiecte în articol: reportaj civilă zanea