PAUL HOULE • THE MAGIC OF TRAINING
Djembe, djun djun sau ashiko sunt numai câteva dintre instrumentele cu
care muzicianul Paul Houle lucrează. Are aproximativ 1.000. Iar în
România a adus cât să ajungă pentru 200 de oameni. Totul pentru a
demonstra că ritmurile pot însemna performanţă.
PAUL HOULE • THE MAGIC OF TRAINING
Djembe, djun djun sau ashiko sunt numai câteva dintre instrumentele cu care muzicianul Paul Houle lucrează. Are aproximativ 1.000. Iar în România a adus cât să ajungă pentru 200 de oameni. Totul pentru a demonstra că ritmurile pot însemna performanţă.
Paul Houle a demonstrat în această săptămână, cu prilejul conferinţei Training ’08, organizată la Bucureşti, că se poate face performanţă lăsându-te purtat pe ritmurile instrumentelor de percuţie. Are experienţă în domeniu de aproape zece ani şi a lucrat cu firme din diverse domenii: companii bancare, de retail, organizaţii guvernamentale, organizaţii din sistemul medical şi chiar mass-media.
METODĂ. Joaca începe după ce toţi cei prezenţi îşi aleg instrumentele. Se porneşte cu ritmuri simple, astfel încât fiecare să se descurce. Participanţii învaţă că, în orice bucată muzicală, există o bătaie-puls care ţine totul legat. "Orice ritm se poate schimba, însă bătaia-puls rămâne aceeaşi. Cum într-o organizaţie toate job-urile se desfăşoară în jurul unui singur «puls», fiecare în parte este la fel de important. Ascultarea este cheia oricărei echipe", a spus Paul.
"DECONSPIRARE". În plus, în funcţie de instrumentul ales, managerul îşi poate da seama ce fel de personalitate are angajatul. "Mulţi manageri mi-au spus că este fascinant să urmăreşti «din umbră» cum se manifestă oamenii. Chiar dacă nu au atins niciodată un instrument muzical, ei îşi vor arăta personalitatea. De exemplu, cineva care este extrovertit va cânta foarte tare şi multe note, iar cei care sunt introvertiţi aproape că nu se vor auzi. Mai mult decât atât, managerii au posibilitatea să-şi vadă toţi oamenii într-un singur loc, lucrând împreună, în acelaşi timp. Este foarte bine ştiut faptul că departamentele sunt bine separate, iar angajaţii nu au posibilitatea de a se întâlni la o scară atât de mare", a explicat Houle. El a adăugat că totul a pornit de la ipoteza că toţi lucrează pentru acelaşi scop: crearea unei piese muzicale. "Fiecare om din orchestră este important. Transpus la nivel de corporaţie: fiecare lucrăm pentru succesul companiei. Şi fiecare dintre noi are contribuţia lui importantă la acest succes. Prin exerciţiile din drumming oamenii au început să vadă cum să interacţioneze cu colegii lor, pentru a crea ceva mai puternic decât ar putea-o face singur, fiecare în parte. Iar acest lucru a dus, implicit, la creşterea productivităţii şi, apoi, a profitului. Chiar am început să primesc feedback-uri de la ma-nageri legate de modul în care echipa lor începuse să lucreze", a mai spus Houle.
Carieră
Paul Houle este licenţiat în instrumente de percuţie al Universităţii din Ottawa şi al Conservatorului Regal de la Universitatea Toronto. Iniţial el a dezvoltat această metodă pentru copii, în predarea ştiinţelor, a matematicii, istoriei sau geografiei cu ajutorul tobelor. În 1999 a înfiinţat compania Boom!, după ce a auzit că piaţa corporate are nevoie de aceste de exerciţii de teambuilding. "Boom! The Power of Rhythm" reprezintă evoluţia firească a carierei sale de interpret, antreprenor, keynote speaker şi facilitator, organizând seminarii de team drumming în diverse părţi ale lumii.Citește pe Antena3.ro