x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ruga la Zidul Plangerii

Ruga la Zidul Plangerii

12 Mai 2004   •   00:00

Zidul Plangerii din Ierusalim este locul cel mai venerat al iudaismului. Cunoscut si sub numele de Zidul Vestic, reprezinta singurul fragment care s-a mai pastrat din cel de-al Doilea Templu, ridicat de Herod in anul 20 inainte de Hristos.

EUGENIA MIHALCEA

Dupa ce romanii au distrus templul in anul 70, evreilor nu le-a mai fost permis sa intre in Ierusalim pana in timpul Imperiului Bizantin. Si atunci aveau voie sa vina o singura data pe an, la comemorarea distrugerii templului, pentru a plange la ruinele acestuia.

Asa a devenit Zidul Vestic,„Zidul Plangerii". Nici intre anii 1948-1967, evreii nu au avut acces la Zid din cauza ca se afla in partea iordaniana a orasului.

Razboi

Vechea traditie a rugaciunii la Zidul Plangerii isi are inceputurile in jurul anilor 200-300, cand rabinul a spus ca prezenta lui Dumnezeu se face inca simtita in Locul Sfant. Si cu toate acestea, Zidul a fost de-a lungul timpului motiv de disputa intre evrei si musulmani.

Cand evreii s-au intors la casele lor, la 1800, tensiunile au crescut intre reprezentantii celor doua religii.

Credinta

Acum, in fiecare vineri, Orasul Vechi se umple de rugaciunile care razbat dincolo de Zid. Incepe Sabatul, zi sfanta pentru poporul evreu.

Aici, ei vin sa se roage, sa planga si sa se tanguiasca din cauza distrugerii Templului, care timp de o mie de ani a fost centrul lor religios, cultural, spiritual si social. Pe esplanada din fata Zidului Plangerii au loc, pe langa rugaciuni, evenimente diverse.

Lunea si joia dimineata se desfasoara ceremonii in timpul carora baietii de 13 ani primesc majoratul religios, vineri seara, studentii celebreaza, la apusul soarelui, sosirea Sabatului, tinerii casatoriti vin sa se fotografieze, iar copiii de clasa I primesc aici prima lor Biblie.

Diversitate

Credinciosi sau atei plaseaza in spatiile dintre pietrele zidului biletele pe care isi scriu dorintele, in timp ce altii se roaga cu voce tare in cele mai diverse limbi.

Cei mai multi se aduna in fiecare an la 9 aprilie, ziua de comemorare a distrugerii celor doua Temple.

Reguli atunci cand vizitati Zidul

  • Fiti intotdeauna pregatiti pentru un control de siguranta. Poate fi un simplu control corporal sau al bagajelor.

  • Aveti grija de modul in care va purtati, mereu cu piosenie. Nu trebuie sa uitati ca Zidul Plangerii este considerat un loc de rugaciune.

  • Imbracati-va adecvat. Nu va duceti la Zidul Plangerii in pantaloni scurti sau in tricouri mulate. Aratati respect si nu uitati ca multi dintre cei care ajung la Zid merg pentru a se ruga.

  • Nu fumati.

  • Nu aveti voie sa faceti fotografii in timpul Sabatului, incepand de vineri de la apus si pana duminica seara.
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj zidul plangerii zidul plangerii