REPORTAJ
Saracia ii determina pe batrani sa recurga la moduri disperate de a face rost de bani.
Pentru cateva sute de mii de lei primiti de la calatorii ocazionali, unele vaduve de razboi bat tara in lung si-n lat. Ele au dreptul la calatorii gratuite cu trenul si la insotitori care beneficiaza de aceeasi gratuitate la transport.
Vaduvele de razboi calatoare
Cine stie cat vor fi castigat babele Viorica si Maria din drumurile facute la Craiova si la Suceava?... De imbogatit, nu s-au imbogatit, pentru ca, daca scazi painea, apa si salamul cumparate pentru viata prin gari si trenuri, mai raman niste banuti de pus pe langa pensie, "ca sa traiesc si io, maica", cum zice baba Viorica. CATALIN PRUTEANU
Baba Viorica sta in Gara de Nord, la bilete, cu sacosa albastra de rafie sprijinita de stalp. Baba Viorica agata calatori, ii opreste din drumul spre ghiseu, pana sa-si cumpere bilet. "Ba, mergi la Craiova? Mergi, ba, la Craiova? La Craiova, baiatuâ?". Mai intai imi cere 150 de mii. Nu stiu cat costa biletul. "Du-te si intreaba, pâorma vii la mine si mai vorbim". Plec, intreb. Biletul e vreo 250 de mii. "Hai ca te iau cu o suta". Baba Viorica e din Corabia. Sotul, mort de 13 ani, a fost veteran, "a luptat pe toate fronturile", a luat "Barbatie si Credinta". De pe urma lui i-au ramas zece milioane despagubire de la stat si tichetele de calatorie cu insotitori, de pe urma carora traieste acum. De doi ani merge cu trenul, "de cand s-a dat decretul. Pe mine ma gasesti aici, langa cosul asta de gunoi. Am tichete, da, nu se termina, ca ma duc si mai iau, tu ce zici, ba? Altii nu sunt ca mine, in putere, si nu se duc".
Ii spun ca mi-e frica sa merg asa, ca daca ma prinde nasuâ... "Nu-ti fie frica, ba, ca nu ne controleaza nimeni, n-are nasuâ treaba! Am cinci bilete, le-am vizat, tot. Ma gasesti la vagonul unu, linia unu". Vrea sa lase biletele. Banii se dau la urcarea in tren. Oare nu se intampla cateodata sa nu gaseasca pe nimeni? "Nu, ca oamenii merg in toate directiile". "Mergi la Craiova, ba?", se intrerupe din vorba, ca sa mai gaseasca un insotitor. Pielea o are creata-creata, plina de petele batranetii. "Mai iau bani, mai pui la pensie, ma, ca stau la bloc, nu la casa, vine apa, vine intretinerea, de unde s-o platesc?!". Prin preajma se invarte o alta baba, vrea sa agate si ea ceva. Viorica devine un pic suspicioasa din cauza intrebarilor, dar e de inteles, doar merg pentru prima data cu neveste de veterani. Crede ca sunt nervos, ca mi-e frica. "Stai, ba, cuminte!", ma linisteste.
Ii spun ca saptamana viitoare vreau sa merg la Suceava. Gasesc vaduve? "Stai, ba, linistit, gasesti cu cine sa pleci. Io am mai fost de multe ori la Suceava, ca se duc oamenii sa ia marfa".
Citește pe Antena3.ro
HAI LA IASI! Alta batrana merge la Iasi, cu doi insi orbitand in jurul ei. Mai e nevoie de doua persoane ca sa plece. Deja nu mai e nici un secret, cei doi flutura tichetele prin fata potentialilor calatori, asa cum zornaie localnicii pe Litoral cheile. "Noi am venit tot cu ea", zic cei doi. "Am fost la preselectie pentru Spania". Baba ii lasa pe ei sa aranjeze. Tariful e 200 de mii cu rapidul, clasa I. Si aici imi trebuie serie si numar de buletin pe tichet. Mi-e frica, zic; daca face nasul figuri? "Nu face", spun ei, dar "mai controleaza uneori buletinele, doar sa vada daca corespunde cu tichetul". "Nu fi fraier! Castigam de ambele parti", argumenteaza candidatii la capsuniada.
LITERA LEGII
Litera a) a articolului 15 din Legea nr. 44/1994, modificata prin Legea nr. 167/2002 prevede ca veteranii nedecorati si vaduvele de razboi beneficiaza, intr-un an, de 12 calatorii pe calea ferata. Generalii si ofiterii merg la clasa I, iar ceilalti veterani de razboi nedecorati si vaduvele de razboi, la a II-a. Cei care locuiesc in mediul rural au dreptul in cursul unui an la 12 calatorii pe mijloacele de transport auto, daca nu au posibilitatea sa calatoreasca cu trenul, sau la 12 calatorii dus-intors pe caile fluviale, la alegere. In cadrul numarului de calatorii, titularii le pot folosi si pentru insotitori, care beneficiaza de aceleasi drepturi de transport gratuit si la aceeasi clasa. Altceva nu se spune despre insotitori.