x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Speologii au petrecut Revelionul în peşteră

Speologii au petrecut Revelionul în peşteră

de Lucian Dobrater    |    02 Ian 2012   •   21:00
Speologii au petrecut Revelionul în peşteră

Sarbatorirea trecerii in anul 2012 a fost organizata de o parte din membrii Asociatiei Speologice "Sfinx" Garda, in partea turistica a pesterii Ghetarul Scarisoara din comuna Garda de Sus, judetul Alba, aflata in Parcul Natural Apuseni, si in admi­nistrarea Primariei Garda de Sus. Astfel, speologii din Garda, alaturi de colegi din Cluj, Bucuresti, Brad, au sarbatorit trecerea in noul an in aceasta cavitate in speranta ca noul an sa aduca noi descoperiri de noi goluri subterane care sa fie explorate si cercetate. Unii colegi au intampinat anul 2012 cu dorinta ca in acest an in Romania sa se mai amenajeze turistic cel putin doua pesteri la nivel european. Intampinarea noului an s-a facut aici printr-o festivitate morala si sacra, fara manifestari care tin de consum excesiv de alcool, respectiv prin ciocnirea unui pahar de sampanie si imbratisari, dupa cum a precizat pentru Jurnalul National presedintele AS "Sfinx", Christian Ciubotarescu. "Acest mod inedit de sarbatorire a revelionului ne-a fost insuflat de dl prof. dr. Iosif Viehmann, de la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj, cercetator pensionat la Institutul de Speologie "Emil Racovita" Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat in 1920 de Emil Racovita – parintele biospeologiei), care are in prezent venerabila varsta de 87 de ani si care, impreuna cu studentii domniei sale, pentru o perioada de peste 30 de ani, a intampinat venirea noilor ani in pesteri", a mai spus Christian Ciubotarescu.

Cercetarile continua
Ghetarul Scarisoara este cel mai important obiectiv turistic natural al judetului Alba. In prezent, cercetatorii de la Institutul de Speologie "Emil Racovita" (ISER) Departamentul Cluj ? primul Institut de Speologie din lume, fondat de savantul roman Emil Racovita in 1920 – continua studierea acestei pesteri. Astfel, se fac studii ce "vizeaza reconstituirea schimbarilor climatice din ultimii 5.000 de ani – este cel mai vechi bloc de gheata subterana din lume – (schimbari de tempera­tu­ra, precipitatii si de vegetatie)", pe ba­za depozitului de gheata din pes­tera Ghetarul Scarisoara – ne-a preci­zat dr. Aurel Persoiu, fost cercetator la ISER.

Istoricul locului
Primele mentionari despre Ghetarul Scarisoara ca obiectiv turistic au fost facute de A. Szirtfi (1847) si J. Vass (1857), care prin faptul ca mentioneaza echiparea cu scari de lemn a avenului de intrare in Ghetar dovedeste faptul ca acesta era cunoscut si explorat de moti, care utilizau gheata si apa din aceasta zona secetoasa cu mult timp inaintea primilor vizitatori. Primele observatii stiin­tifice in legatura cu aceasta pestera au fost publicate de geologul Karl Peters (1861).

Prima harta a pesterii a fost publi­cata de geograful Adolf Schmidl (1863). Primul studiu monografic a fost publicat in 1927 de Emil Raco­vita. Ghetarul Scarisoara este prima pes­tera declarata Monument al Naturii in Romania in 1938. In urma unei expeditii organizate de M. Pop in 1947 sunt descoperite si explorate cele doua rezervatii stiintifice. Urmeaza doua etape de cercetare si studiere a Ghetarului intreprinse de cercetatorii Institutului de Speologie "Emil Racovita" din Cluj, intre 1963-1968 si 1983-1992, coordonate de M. fierban, I. Viehmann, T. Rusu, Gh. Racovita, V. Craciun, E. Silvestru, B. Onac. In 2001, Asociatia Speologica "Sfinx" Garda exploreaza noi laterale ale pesterii si finalizeaza amenajarea actuala a portiunii turistice a Ghetarului, introducand lumina artificiala in Sala "Biserica".

Descrierea pesterii
Pestera are trei intrari si se afla la o altitudine de 1.165 m fata de nivelul marii. Ea are o lungime de peste 700 m si o diferenta de nivel de 105 m. Traseul turistic este format dintr-un aven (put vertical) adanc de peste 50 m si un diametru de 50 m, echipat cu scari metalice. La baza acestei coborari se afla "Sala Mare", al carei planseu este ocupat de un bloc de gheata cu un volum de peste 100.000 metri cubi, ce are o grosime maxima de 36 m si ale carui straturi datate de la o adancime de circa 20 m (din cei 36 m determinati) au intre 2.000 si 3.500 de ani vechime. Parcursul turistic de pe blocul de gheata se face pe podete de lemn echipate cu maini curente. Din capatul nord-vestic al "Salii Mari", de pe un balcon al Salii "Biserica" se pot admira scaldate in lumina reflectorului cele peste 100 de formatiuni stalagmitice perene de gheata. Din "Sala Mare", intre Blocul de Gheata si peretele de calcar se formeaza deschideri verticale numite rimae, precum si cele doua rezervatii stiintifice "Rezervatia Mare" si "Rezervatia Mica", in care se poate intra numai pentru scopuri stiintifice, cu autorizatie de la Institutul de Speologie "Emil Racovita" Cluj (str. Clinicilor nr. 5). In Ghetar traiesc lilieci si gandacei de 2-3 mm numiti "Pholeuon prozerpinae glaciale", iar din sedimentul "Rezervatiei Mari" a fost a fost dezgropat un schelet de Rupicapra.

×
Subiecte în articol: speologie pestera scarisoara