x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Tarul petrolului si ouale de aur

Tarul petrolului si ouale de aur

06 Feb 2004   •   00:00

Cea mai mare colectie privata de oua Faberge s-a intors in Rusia.

Comorile tarilor rusi se intorc in patria mama. Petrolistul Victor Vekselberg, presedintele Tyumen Oil Company (TNK), este proaspatul proprietar al celei mai mari colectii private de Oua Imperiale de Pasti Faberge.

Casa de licitatii Sotheby ‘s din New York a anuntat miercuri ca pretioasa colectie apartinand familiei Forbes a fost vanduta magnatului rus, desi aceste opere de arta trebuiau scoase la licitatie in luna aprilie.

Un ou de 24 milioane $ Pretul tranzactiei care a inclus noua dintre faimoasele oua-bijuterie si alte 180 de piese de colectie nu a fost facut public. "Familia Forbes este incantata de acest acord, dar nu va dezvalui niciodata pretul", a declarat Monie Begley, purtatorul de cuvant al familiei. Totusi, in luna ianuarie, cand s-a anuntat ca aceasta colectie va fi scoasa la licitatie, Sotheby’s a declarat ca cel mai valoros obiect, Coronation Egg (Oul Incoronarii), ar putea fi vandut cu peste 24 de milioane de dolari. De altfel, intreaga colectie a fost evaluata la 80-120 de milioane de dolari.

Colectie Printre piesele achizitionate de Vekselberg se numara atat primul, cat si ultimul Ou Imperial - Oul de Gaina si Oul Renasterii - comandate de tarul Alexandru al III-lea pentru sotia sa, tarina Maria. Punctul de atractie al colectiei il constituie Coronation Egg (Oul Incoronarii), daruit de Nicolae al II-lea in 1897 si care comemoreaza incoronarea sa. Povestea colectiei a inceput in 1885, cand tarul Alexandru al III-lea a comandat Casei Faberg. un dar de Pasti pentru sotia sa - un ou-bijuterie. Incantata de rezultat, familia Romanov a continuat aceasta traditie timp de 30 de ani. Malcolm S. Forbes, intemeietorul "Forbes Magazine", a inceput sa colectioneze aceste obiecte in 1960 si a continuat pana la moartea sa survenita in 1990.

Oua cu surprize Ouale Imperiale au in jur de 13 centimetri inaltime si sunt lucrate din argint, aur, cupru, nichel - combinate in diverse proportii pentru a obtine diverse culori - piatra - agate, quart, jad, pietre pretioase - si smalt. Ele sunt construite astfel incat sa se deschida, in inima lor ascunzandu-se o surpriza - o miniatura a calestii in care tarul Nicolae al II-lea a mers la ceremonia de incoronare, de exemplu.

UNDE SE AFLA IMPERIALELE

    - 10 in Colectia Palatului Kremlin din Moscova
  • 5 in Muzeul de Arte Frumoase din Virginia
  • 3 in Muzeul de Arta din New Orleans
  • 2 la Muzeul Hillwood din Washington
  • 2 in Walters Art Museum din Baltimore, Statele Unite
  • 1 in Muzeul de Arta din Cleveland
  • 9 in proprietatea fundatiei lui Victor Vekselberg
  • 4 la un colectionar anonim
  • 3 in Colectia Regala a Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii
  • 2 in proprietatea Fundatiei Edouard si Maurice Sandoz, in Elvetia
  • 1 in Colectia printului Rainier al III-lea de Monaco
(FLORINA ZAINESCU)
×
Subiecte în articol: reportaj