x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Teapa - Exilati la capatul lumii civilizate

Teapa - Exilati la capatul lumii civilizate

de Anca Scarlat    |    19 Dec 2006   •   00:00
Teapa - Exilati la capatul lumii civilizate

Cine nu ar vrea sa cumpere un apartament ieftin? Multi romani cu probleme financiare si-ar dori. Dar putini se gandesc la riscuri. Periferia orasului Popesti-Leordeni parea acum trei ani raiul preturilor mici la apartamente.

Zeci de familii din Popesti-Leordeni au cumparat, fara sa stie ce... Cine nu ar vrea sa cumpere un apartament ieftin? Multi romani cu probleme financiare si-ar dori. Dar putini se gandesc la riscuri. Periferia orasului Popesti-Leordeni parea acum trei ani raiul preturilor mici la apartamente.

Cei care au cumparat credeau ca l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior. Dar s-au trezit dupa un timp in infern! Reteta tepei apartamentelor e simpla: un tepar (sau un grup de tepari) cu ceva experienta, cateva zeci de romani stramtorati de datorii, care au nevoie de locuinta, si ochii inchisi ai autoritatilor. Nici nu e greu sa gasesti toate ingredientele in Romania de azi. E doar una dintre variante!

NOROCUL SI CANALUL. Intr-un decor de sfarsit de lume, pe fosta sosea care lega Popestiul de Leordeni, zeci de familii isi plang de mila. Dupa ce au cumparat apartamente ieftine in care au apucat sa investeasca destul de multi bani pentru amenajari. Nu mai au cale de intoarcere. Nu mai au nici drum pe care sa ajunga acasa. In schimb, au avut pana luna asta canale descoperite! In care mai cadea cineva din cand in cand... mai ales noaptea, cand e intuneric bezna. Pentru ca zona nu e iluminata! "A venit un vecin intr-o noapte si a parcat bine aici. A reusit sa nimereasca locul. Dar cand sotia lui a dat sa coboare, a cazut direct in canalul asta. Norocul ei ca nu a calcat decat pe margine si a prins-o el in ultima clipa!", povesteste unul dintre cumparatorii pacaliti, aratand spre canalul "central", plasat chiar la intrarea in bloc. Nu intamplator, gaura din pamant, unde mai intra din cand in cand cate o roata de masina sau vreun ghinionist, era chiar langa pubela de gunoi vesnic plina.
DEZAMAGIRE. Cumparatorii s-au trezit in camp

Ar fi fost culmea, cu atatea probleme, sa nu aiba si "clasicul" gunoi la vedere! "Am tot mers pe la primarie, am incercat sa rezolv problema gunoiului, dar nu ne-au dat nici un raspuns mult timp.", spune Chita Popescu, administratorul blocului C1 de pe Strada Drumul Taberei nr. 94, Popesti-Leordeni. Ea a reusit, dupa lungi "negocieri" sa scape de gunoi si sa astupe canalele, acum, inainte de Craciun. Acest imobil este unul dintre cele trei cladiri cumparate de la primarie si revandute ca blocuri de locuinte. Destinatia lor initiala a fost de camine. Fara grupuri sanitare in camere, intretinute in conditii mizere si in final evacuate. Cineva s-a gandit sa le cumpere si sa le vanda "la bucata" cu preturi mici. Nu era chiar rau cu doi-trei ani in urma, cand autobuzul 154 oprea in fata blocului, cand terasa era garantata 5 ani, insa numai verbal! Si cand existau sperante pentru o dezvoltare a zonei. Dar in loc de mai bine, cumparatorii s-au vazut la un moment dat izolati in plin camp, cu un peisaj care combina maracinii cu stalpii de telegraf si cu foarte putine sanse de a locui intr-o zona decenta.
SI CU BANII LUATI... Pacalitii mai asteapta o minune.

ZIDUL DIN JURUL BLOCULUI. S-au trezit peste noapte si cu terenul din jurul blocului vandut. Si cu un inceput de gard ridicat la un metru de geamuri. Au fost anuntati de cel care le-a vandut apartamentele ca holurile si terasa blocului ii apartin, drept pentru care va face cu ele ce-l taie capul! Asta pentru ca in contractele de vanzare-cumparare este specificata doar achizitionarea apartamentelor, fara cota indiviza din spatiul aferent, adica terenul din jurul blocului, holurile si terasa. "Noi nu am stiut cum arata un act notarial. Nu stiam ca trebuie sa fie specificata cota indiviza din terasa blocului, holuri si teren. Abia acum, cand a vrut cineva de la parter sa vanda, am aflat ca nu se poate, pentru ca nu este specificat lucrul asta in acte", spune unul dintre locatarii blocului C1.

CAND E SA AI GHINION... Si terasa blocului este atat de deteriorata incat la ultimul etaj ploua ca afara. Peretii sunt distrusi de apa si au mirosul specific al zidurilor permanent umede. Dar ghinioanele nu se termina aici! La inceput nu aveau lumina in apartamente. A venit cineva si le-a spus ca pot plati 8.200.000 de lei pentru a cumpara un generator de strada. Zis si facut! Au adunat banii si i-au dat. Fara chitante! Au acum lumina, dar inca nu au aflat in buzunarul cui au intrat banii. Somnul ratiunii naste monstri, iar necunoasterea si somnul vigilentei naste tepe! Mai ales cand ai incredere in vanzatori care fac doar promisiuni verbale! Cat despre spatiile comune, care ar fi trebuit sa fie specificate pe aceleasi acte de vanzare-cumparare ale apartamentelor, proprietarii pacaliti spera sa le poata recupera la un moment dat, fara sa plateasca in plus.
Fara holuri. Proprietarul spune ca spatiile comune ii apartin

INCA O PROBLEMA: TRANSPORTUL. Chiar si asa, insa, le va fi foarte greu sa ajunga acasa. Dupa ce nu au mai avut la dispozitie autobuzele, le-au ramas niste microbuze in care este aproape imposibil de calatorit. "Vin rar si sunt foarte pline", spune administratora blocului C1. Oamenii se mai plang si de costurile transportului in aceste conditii, deoarece biletele pentru microbuz sunt mult mai scumpe decat abonamentul pentru autobuz. Nici cei care au masini nu o duc mai bine. Intretinerea lor costa mult mai mult decat in mod normal. Acum, in luna cadourilor, primaria le-a pietruit o bucata de strada, pentru a evita blocajul total. Le-a mai astupat din canale si le-a luat gunoiul din fata blocului. Dar pana la rezolvarea tuturor problemelor va mai trece mult timp...
Ghinion
"A venit un vecin intr-o noapte si a parcat bine aici. A reusit sa nimereasca locul. Dar cand sotia lui a dat sa coboare, a cazut direct in canalul asta. Norocul ei ca nu a calcat decat pe margine si a prins-o el in ultima clipa!"
  • unul dintre locatarii blocului
  • Incercari
    "Am tot mers pe la primarie, am incercat sa rezolv problema gunoiului, dar nu ne-au dat nici un raspuns mult timp"
  • administratorul blocului
  • Ca in banc!
    Cei care au cumparat apartamente in fostele camine de la Popesti-Leordeni au fost pacaliti de la inceput. Unii stiau ca au curent electric si gaze, dar s-au trezit peste noapte ca nu era asa. "Cineva din celalalt bloc stia de la proprietar ca sunt gaze. Dupa o saptamana nu s-a mai aprins aragazul. S-a dus la un vecin sa vada ce se intampla. Si a aflat cu stupoare ca de fapt nu erau gaze in bloc. Erau doar doua butelii puse sus, pe terasa", spune unul dintre locatarii blocului C1. Cam acelasi lucru li s-a intamplat si cu terasa. Despre aceasta, proprietarul le-a spus inainte de semnarea contractelor de vanzare-cumparare ca ar fi asigurata pentru cinci ani. Dar cand s-a stricat vremea, a inceput sa le ploua in casa. Pusi in fata faptului implinit, oamenii s-au revoltat degeaba: nu au documente!

    ×
    Subiecte în articol: reportaj terasa blocului