Peste 100 de copii cu probleme au exprimat prin arta ceea ce nu pot spune prin cuvinte, sprijiniti de fundatia olandeza Art for All. Ei au marsaluit pe strazile Bucurestiului pana la Caminul de batrani nr. 3 si au bucurat pensionarii cu creatiile lor.
IOANA MOLDOVEANU
Multa galagie si culoare intr-o zi de vineri, la ora 10:00, in centrul Capitalei, la Arcul de Triumf. Peste 100 de copii, intre 4 si 16 ani, stau adunati gramada in curtea Complexului de Servicii Sociale "Sfanta Ecaterina", gatiti cu propria lor imaginatie: palarii si jobene pictate, pasari din lemn ridicate in aer pe niste bete, ghiozdane din hartie, legate cu sfoara de spate, si aparate de fotografiat din carton agatate de gat. Se pregatesc sa marsaluiasca cateva strazi mai incolo, la Caminul de batrani nr. 3, pentru a arata pensionarilor ce au lucrat ei in 10 zile alaturi de cei opt olandezi ai fundatiei Art for All (Arta pentru toti), veniti in Romania sa ofere copiilor abandonati, saraci sau care provin din familii cu probleme sociale fericirea prin arta.
Steaguri colorate se ridica deasupra convoiului, trei lautari incep sa zdrangane din acordeon si vioara in capul sirului, iar copiii o iau la trap. Trei pancarte, de 10 metri fiecare, strajuiesc convoiul. Pe ele, copiii au pictat ceea ce inteleg prin "strada mea", ziua si noaptea: case cu geamuri galbene, copaci ca matura sau pomi fructiferi, oameni dansand, masini pe doua roti, pescarusi pe cerul ca cerneala, stele galbene si curcubeie.
ARTA PENTRU TOTI. Olandeza Wil van der Weel are 65 de ani. Si-a dus visul pana la capat si a infiintat in 2001 fundatia Art for All. Pentru ea si cei sapte prieteni care o ajuta, copiii care sufera sunt ca o piatra pe inima, iar ca sa-i bucure, ii invata sa tina pensula in mana si sa-si umple viata de culoare. Cei opt olandezi au mai fost in Romania, prima data in 2001, in comuna Bontida, judetul Cluj, cand fericirea copiilor a reusit sa aplaneze si conflictul dintre primar si preot, iar a doua oara in 2003, la Baisoara.
Anul acesta au poposit in Bucuresti. La inceput, povesteste Wil, copiii erau agresivi, incapatanati, dificili, nu stiau sa se poarte. Incet-incet insa, fiecare si-a gasit o forma artistica de exprimare, care le-a adus zambetul pe buze. In fiecare zi, de la 9:00 la 16:00, timp de doua saptamani, pustii s-au adunat in curtea Caminului "Sfanta Ecaterina" si au desenat, au cantat, au dansat si au construit cu trusa de traforaj, sub supravegherea olandezilor si a staff-ului de la fundatia World Vision, de sprijinire a copiilor.
La sfarsitul unei zile de lucru, fiecare copil s-a laudat cu munca lui, fiecare creatie in parte a fost aplaudata si apreciata. Astfel, pustii au capatat incredere in ei. "Au inceput sa vada lucrurile altfel", povesteste Wil impresionata, si da ca exemplu o pata verde, zambitoare, pictata pe un carton de o pustoaica de patru anisori: "Am intrebat ce e si mi-a raspuns ca e copacul din fata ei, care-i zambea".
Citește pe Antena3.ro