SPANIA ● Un tărîm al nisipului de diamant
Spania. Ţara care respiră o istorie înscrisă de mult în ecoul timpului.
Un loc presărat cu "Muzici şi faze", cu simboluri şi cavaleri, cu Don
Quijote şi coride, cu Pablo Ruiz y Picasso şi artă pură.
SPANIA ● Un tărîm al nisipului de diamant
Spania. Ţara care respiră o istorie înscrisă de mult în ecoul timpului. Un loc presărat cu "Muzici şi faze", cu simboluri şi cavaleri, cu Don Quijote şi coride, cu Pablo Ruiz y Picasso şi artă pură.
Eugen Lazăr
fotografii
O destinaţie de vis, în care singurele personaje care îşi găsesc locul sînt regii şi reginele, prinţii şi prinţesele. Madrid, Barcelona, Valencia, Toledo şi cîte altele nu sînt de vizitat. Nu ai timp să cunoşti Spania nici într-o săptămînă, nici într-o lună, nici într-o viaţă... O dată ce pui piciorul pe acest pămînt trebuie să ştii exact ce alegi să vezi. Am ajuns pe un meleag acoperit cu linişte şi frumuseţe. Istorie şi cavaleri. Săbii şi suflet...
DIVINA COMEDIE. Primul popas: Toledo. Străduţele mici şi înghesuite ne-au condus către una dintre cele mai mari catedrale creştine din lume. O stare de pace profundă îşi face apariţia în faţa acestei minuni arhitectonice. Pare de necrezut că privirea umană poate cuprinde o imagine desprinsă parcă dintr-o poveste divină. Puţine cuvinte ar putea descrie cum arată fiecare colţişor din această catedrală… de la lucrările lui El Greco sau Francisco de Goya pînă la strane, de la vitralii şi pînă la capele, de la boltă şi pînă la curtea interioară.
ARMURA MEDIEVALĂ. De la ieşirea din Sfînta Catedrală Toledo am luat la picior străzile ce amintesc de Orient. Din fiecare colţ de drum te aştepţi oricînd să te surprindă un cavaler gata pregătit de luptă cu sabia sau spada! Atît de vie se păstrează amintirea unui timp în care lumea era împărţită în cavaleri şi alţii. Înguste şi primitoare, aleile oraşului scot la iveală construcţii fascinante, magazine şi suveniruri din alte timpuri şi de astăzi. Toledo te lasă să te minunezi, să îl ghiceşti pînă cînd realizezi că această veche cetate istorică are un trecut păstrat ca o poartă deschisă pentru zidurile viitorului.
După ce ai trecut printre Săbiile de Toledo, armurile medievale şi zidurile de epocă te întîmpină magazinele de lux, terasele şi fîntînile "cu porumbei" şi oameni... oameni... oameni! Ei par să se împartă la fel ca şi oraşul... între atunci şi acum. Două coordonate care te poartă în două lumi diferite: între medieval şi modernitate. O simplă plimbare cu maşina asigură cea mai frumoasă privelişte: "Castelul de San Servando", "Alcazarul din Toledo" – fost Palat Roman, acum Muzeul Armatei –, "Teatrul Rojas", "Podul din San Martin"…
RĂSĂRIT DE... DRAGOSTE. După ce am visat preţ de cîteva ore în Toledo am pornit cu maşina spre marea aflată la mai bine de 400 km. Plaja din Xeraco sau din Gandia, turcoazul unic al Mării Mediterane, palmierii cu iz de "eleganţă", munţii pe care îi admiri ori de cîte ori scoţi capul din apă, nisipul fin, răsăritul care te priveşte în ochi sînt cîteva peisaje desprinse parcă dintr-un tărîm imaginar. Marea Mediterană te invită să o descoperi, să te îndrăgosteşti, să o iubeşti pentru nemărginire. Misterul din miezul dimineţii îl descoperi doar dacă stai pe plajă pînă aproape de ora 5:30, atunci cînd apariţia celor dintîi raze de soare scutură de rouă toată natura. Aşa se înfăţişează un regat... cu o aură a frumuseţii ireale.
Citește pe Antena3.ro