Întâi bați autostrada de Pitești vreo 40 de kilometri. Ieși și o iei pe județean, prin mijlocul câmpiei, până dai de Gratia. Treci prin trei județe și o cotești la stânga după Scurtu Mare. De aici, în zece minute ai ajuns: primul punct din „Triunghiul Zeneca”. O zonă gri a vaccinării din România prinsă între Talpa, Olteni și Botoroaga. Localitățile – ce țin de Teleorman – au fost stabilite după criterii neștiute de nimeni drept centre de vaccinare. Cu AstraZeneca, exclusiv.
Comuna Talpa este o așezare a Teleormanului prinsă, parcă, în interbelic. Cu tot cu case, oameni și păsăret. Pe asfaltul județeanului pigule leneșe găinile localnicilor, deranjate doar de cârduri de rațe ori de câini de pripas. Case coșcovite și „baruri” din tablă. Vreo trei, numai la drumul mare. Cu copertină de plastic și însemne de mărci de bere “muncitorească”.
E abia ora 9 dimineața – Talpa e pustie. Nici mașină nu trece, nici om nu se vede. Doar un ciorchine. La cârciumă. Primăria e o clădire bătută de timp, în gri-cenușiul securității de dinainte de 89. La fel arată și postul de poliție, lipit de autoritatea locală. Singura diferență față de trecut – în fața stabilimentului edilului sunt câteva limuzine. Vizavi – satul e și mai departe în timp: șanțurile de scurgere sunt tapetate de iarbă, multe ulițe sunt de pământ. Cu o mână de pietriș aruncată deasupra. Sunt și câteva coșuri de gunoi. Vechi, de tablă groasă și pline de murdărie. În pustietatea Talpei răsare un biciclist: „Nu mă vaccinez, în p...mea!”. Omul a trecut, matinal, pe la „tablă”. Dă cu ochii de aparatul foto și devine sobru: „Eu nu mă vaccinez. Sunt alergic la astea. Am auzit că au mai venit d-ăștia din alte părți”. Nu știe cum a ajuns Talpa în față, să fie centru județean de vaccinare. Așezarea are puțin peste 2.000 de oameni, în jur, adunate, comunele nu bat 10.000 de locuitori. De departe, au venit, cică, din Ilfov și București. Dar s-au cam chinuit să găsească centrul.
Centru de vaccinare – mister și kitsch
Centrul de vaccinare e la căminul cultural. Vizavi de strada „Moromeții 2017”. Ajungi aici după ghicite sau dacă ai norocul să dai peste vreun sătean care să aibă poftă să-ți spună pe unde e; nu există nimic care să te îndrume. „Cuibul” e o casă simplă fără vreun panou de informare în apropiere sau la intrare. Ce te încurcă mai tare este „esteticul” din bătătură: de după gardul de sârmă – pe care atârnă un panou cu un îndemn la curățenie în comună, ca un model anterior 1989 - pe gazon sunt împrăștiate „opere” rustice: un fel de lebădă sau gâscă din material plastic și o căruță din nuiele. În fața căruței este pusă o chestie ce se vrea a arăta a cal – din fire cu beculețe –, iar lângă sunt un borcan și un boschet. Două ulcioare de lut îngroapă clisa ce mustește în marginile aleii de „mosoare” ce duce spre intrare. Mai sunt două bănci și un balansoar de lemn. Piesa de rezistență a aranjamentului este în preajma unui movile de gunoi: un coteț în care mișcă ceva alb. Pare iepure. Mai departe, la ușa casei de cultură, potaia din dotarea centrului dă alarma! După care folosește o parte din “lebădă” pe post de stâlp. Ușurat, dispare din peisaj. Apar, însă, oamenii.
Desant al Primăriei la Casa de Cultură
Discuția cu personalul din centrul Talpa decurge normal. După ce au trecut de tracul aparatului de fotografiat, două doamne – asistente ale centrului, care nu doresc defel să se prezinte – expun ideile: lumea vine la vaccinare, chiar și din localitate au venit oameni. Se programează și din București, și din Ilfov. Nu sunt reacții adverse. Dar de când cu scandalul, s-a înjumătățit numărul celor care se programează. Din 60 de persoane, vin câte 30. Documentarea lâncezește în fața unor afirmații care nu prea bat cu realitatea. Căci satul se jură că „nu merge la injecție” și, în mai bine de un ceas de funcționare, pe ușa centrului nu a intrat decât o persoană. Deodată, se schimbă totul!
Termopanul de la intrare e tras cu putere, în hol intră un bărbat. Priviri de sus, atitudine de stăpân. Se oprește în dreptul asistentelor care tac cu respect. Mai intră un brunet corpolent, un slăbuț cu ochelari și un personaj înțepat, un fel de James Bond de Talpa. Scanează locul a control intern.
Primul intrat, primul servit. Dar nu la vaccin. Ci la raport: „Domnu primar, dânsul este de la ziar”. Primarul nu se recomandă, ascultă discuția cu asistentele, e ciudat cum a apărut din senin la centrul de vaccinare. Se ajunge la capitolul bani neprimiți de către cei care lucrează în centre. Aici, neinvitat, edilul se înfurie. La persoana întâi mă întreabă de ce pun astfel de întrebări. Ca la comandă, începe balamucul: o altă asistentă iese pe după ușile glisante să mă întrebe cine sunt! Ca să fie sigură, îmi face o fotografie. E drept, domnița e mai regulamentară față de prima înfățișare: acum poartă halat de protecție și și-a tras masca peste nas. Corpolentul iese din sala de vaccinare – în care intrase ca pe tarla alături de ceilalți – și se așază aproape. E vicele! Și el vrea la discuție. Primarul e furios. Trage glisantele după el, ușile nu se opresc, se ciocnesc și lasă să se vadă celelalte persoane cum discută panicate. Edilul iese din nou și...mă fotografiază.
James Bond” de Talpa, coordonator peste „nucleul anti-Covid”
“Înțepatul” are tehnica sa persoanală. Întâlnită în stradă, la mitinguri: „Dar de ce sunteți recalcitrant? Ați venit să provocați!” Zice să se numește Lucian Oprea, iar concluzia dumnealui este că presa dezinformează și de aceea lumea nu vine la vaccinare. În zece minute nu am reușit să aflu în ce calitate vorbea domnia sa. Prima dată s-a recomandat a fi de la DSP. Pe urmă au început să curgă funcțiile, Niciuna stabilă, toate „amendate” chiar de dumnealui: consilier al primarului, „membru de la București”, purtător de cuvânt de la Talpa, membru al nucleului Covid al comunei. În toate aceste calități a acordat un interviu, apoi a interzis să publicăm imaginile. Ca să fie sigur, a înregistrat cu telefonul „solicitarea verbală oficială” și, în ton cu moda de la centrul Talpa, a pus telefonul pe modul foto.
Rezumatul “proclamației de la Talpa” sună așa: presa este de vină că nu se vaccinează lumea din comună! Că, cică, dezinformează! Pe parte medicală, “James Bond” se pricepe; zice că nu sunt reacții adverse. Cât despre atribuțiile acestuia în peisaj „eu sunt Lucian Oprea și sunt coordonatorul...fac parte...din nucleul de coordonare al centrului de vaccinare a comunei Talpa” . Partea dânsului de „nucleu” ar fi să asigure logistica, adică sediul. Fraza e urmată de un gest brusc: vicele dispare urgent din zonă, la fel și al treilea personaj venit cu echipa de la rimărie. Edilul dă să plece și el. Discuția rămâne în aer.
Desantul de la Primărie venit să combată jurnalismul la centrul Talpa se îmbarcă în două mașini. De serviciu, după numerele de înmatriculare. Pleacă și microbuzul școlar odată cu echipa. Ca să fie clar că n-avem ce căuta în Talpa, “James Bond” de Talpa sucește Dacia sa cu număr ce aduce a Primărie ca pe un fel de instrument pentru intimidare. Mașina rulează aiurea pe contrasens. Echipajul de Poliție nu e în zonă, omul e „din nucleu”. Caz închis.
Cleofir Netejoru, Talpa și transparența
Potrivit Luminiței Dumitrașcu, medic al DSP Teleorman, coordonator al campaniei de vaccinare din județ , „legea nu prevede accesul în centre a altor persoane în afara celor însărcinate cu vaccinarea și a celor care se vaccinează”. La Talpa, nu există niciun „nucleu de coordonare”, iar prezența reprezentanților autorității locale în incinta sediului este curioasă. „Ce să caute acolo? Cei care intră într-un centru trebuie să păstreze măsuri de prevenție, să aibă mască, mănuși, halat”, spune medicul DSP. Desantul de la Talpa nu purta mai nimic. Cu excepția măștilor, unele purtate strâmb. Personajul Lucian Oprea – „coordonatorul nucleului antiCovid Talpa” - nu este cunoscut la DSP. Cât despre implicarea autorităților locale: ei stabilesc sediile pentru vaccinare, asigură utilitățile și fac cumpărăturile. Le decontează, apoi, la Ministerul Sănătății!
Cleofir Netejoru este primarul recent ales al Talpei. Lumea din comună sau din împrejurimi are cam același răspuns: „Ehei...Netejoru..se pricepe! Da’ la d’alelalte”. Afirmație însoțită cu zâmbet șugubăț.
Membru PNL, Netejoru nu are venituri pe declarația de avere, dar e acționar la o firmă din domeniul agriculturii cu profit, în 2019, de peste 91.000 de lei. Mai are vreo cinci hectare de teren și un magazin de piese auto aflat în sectorul 5 al Capitalei. Ca primar pe vreme de pandemie, Cleofir Netejoru nu prea s-a remarcat: mulți săteni spun că nu știu mai nimic despre virus și vaccinare decât ce află din presă. Pagina de internet a primăriei nu conține nicio informație nici despre vaccinare, nici despre centrul din comună. Și nici vreun document “de transparență”: declarație de avere sau declarație de interese actualizată. Nu există nici măcar C.V-ul edilului. Cel mai recent document public este un anunț de angajare de fochist.
Olteni și Botoroaga – frica de Zeneca a bătut Covidul
La fel ca și punctul de la Talpa, la Olteni, în „Triunghiul Zeneca”, centrul de vaccinare s-a deschis pe 15 februarie. Dar diferențele sunt mari. Centrul este semnalizat încă din „județean”, sediul e bine pus la punct. Culoarele de acces sunt bine delimitate, ca la carte. Totul e nou, miroase a proaspăt. Există și medici, nu doar asistenți. Fluxul de pacienți este bine delimitat, la intrare o mătușă împarte botoși de unică folosință și gel dezinfectant. Dar lumea nu prea vine. La prânz nu trecuseră zece inși care să se injecteze. Frica de Zeneca a bătut frica de COVID-19. Chiar dacă, în Olteni, așa cum povestește medicul coordonator Gheorghe Frăsineanu, școala e închisă, fiindcă nu mai sunt profesori. Au prins toți virusul. Medicul spune că nu are habar de ce Olteni a devenit centru de vaccinare cu Zeneca, în jur sunt cam la 15.000 de oameni. Până aici au mai venit din Ilfov, București și chiar Giurgiu. Cei din zonă nu s-au înghesuit.
La fel e și la Botoroaga. Medicul de aici o dă pe “gradul de informare și cultură” ale oamenilor. La fel ca și în celelalte puncte, Botoroaga din „Triunghiul Zeneca” nu prinde la public. Nici înainte nu mergea la fluxul maxim de 60 de persoane vaccinate într-o zi. Dar acum, spre după amiază, la Botoroaga se înregistraseră nouă persoane venite la vaccinare. Plus alți doi abia ajunși. Paznicul îi privește chiorâș: sunt din Capitală. Unul e chiar în cârje, se clatină până în sala de vaccinare. Paznicului nu-i vine a crede. Din comună sunt unii care n-au traversat nici strada, să bage Zeneca în ei.
De la 1 aprilie, Centre dedicate de vaccinare
Potrivit datelor de la DSP Teleorman, „Triunghiul Zeneca” a fost stabilit de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. La stabilirea comunelor a stat la bază și implicarea INSP și CNCAV. Strategia prin care Talpa, Olteni și Buturugeni au fost alese drept centre de județ în campania de vaccinare nu este cunoscută. Cert este că, aici, vin mai mulți de la depărtare. Luminița Dumitrașcu, coordonatorul vaccinării pe Teleorman, spune că după incidentul carantinării lotului Astra Zeneca, în zonă s-a resimțit o stagnare a numărului de persoane vaccinate. Cât despre stabilirea serului pentru localitățile-centre, în exclusivitate, aflăm că - potrivit unei hotărâri a Centrului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti Covid – „de la 1 aprilie, în România, vor fi centre dedicate”. „Vor fi centre clare care să lucreze cu cele trei vaccinuri. Unele pentru Pfizer, unele pentru Moderna, unele pentru AstraZeneca. În momentul în care vor apărea și altele, se vor stabili centre clare și pentru acestea. În Teleorman vor fi 70 la sută centre Pfizer, 20 la sută – AstraZeneca (Talpa, Olteni și Botoroaga asigură deja acest procent) și 10 la sută centre Moderna”, a declarat medicul Luminița Dumitrașcu.