x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ţuţea şi soţia perfectă

Ţuţea şi soţia perfectă

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    06 Iul 2012   •   22:04
Ţuţea şi soţia perfectă

Decembrie 1991. Particip, ca reporter al ziarului Cotidianul, la funeraliile lui Petre Tutea, ce au loc in satul sau natal, Boteni, din Arges, impreuna cu dl Sorin Botoseneanu, actualul decan al UNATC. In curtea casei batranesti ne aflam la un moment dat intr-un cerc de oameni adunati in jurul lui Victor Tutea, fratele lui “Nea Petrache'. Victor seamana foarte bine cu Petre, are pana si acelasi stil de a vorbi si ne povesteste intamplari cu fratele sau. Una dintre acestea mi-a ramas clar in minte. Se pare ca in tinerete, Petre Tutea (ulterior, doctor in drept) a fost ucenic al unui mare avocat. Acesta l-a delegat sa pledeze intr-un proces in care fiul unui mare bogatas era acuzat ca-si omorase mama. Procesul era ca si castigat in favoarea acuzatului, si Tutea a fost instruit ce sa faca in acest sens in timpul pledoariei. Numai ca Tutea a vrut sa stie care era adevarul. Inainte de proces s-a dus la acuzat si l-a intrebat: “Ma, tu sa-mi spui mie daca ai omorat-o pe ma-ta sau nu'. Acuzatul, fecior de bani gata, a recunoscut ca da. ãi atunci Petre Tutea i-a spus: “ãi atunci de ce vrei sa scapi, ma, nenorocitule?'. Victor Tutea ne-a povestit ca Nea Petrache s-a dus la proces, facand o chestie de neconceput azi pentru orice “avocat al diavolului': a facut in asa fel ca procesul sa fie pierdut, acuzatul pedepsit, asumandu-si scandalul care a urmat. Din cate stiu, Petre Tutea nu a mai activat apoi niciodata ca avocat, alegand o cariera in dreptul economic si politica.

Iunie 2012. “Criza financiara' si puternicul curent civic-social impotriva corporatismului si a cardasiei oamenilor de afaceri, bancherilor, avocatilor si politicienilor. Episodul 17 (seria 3) din serialul “The Good Wife', produs de Ridley Scott. Caitlin, o tanara, frumoasa si desteapta absolventa de Drept, angajata la marea firma de avocatura Lockhart-Gardner mai demult, fusese data in grija avocatei Alicia Florrick (“The Good Wife'), care trebuia s-o initieze si sa-i fie mentor. Caitlin se descurcase foarte bine, invatase repede si avusese contributii majore la castigarea unor cazuri importante. Dar, surpriza: dupa mai multe luni, chiar dupa castigarea unui ultim caz greu – pentru care este felicitata –, ea declara ca renunta la cariera de avocat si ca va pleca. Motivul: este insarcinata cu logodnicul sau si isi va intemeia o familie. Diane Lockhart (sefa firmei) ii spune ca firma o va ajuta printr-un “pachet generos' si ca poate lucra de acasa. Raspunsul ei: “Nu, nu intelegeti, eu vreau sa fiu MAMA'.

Mai tarziu, Caitlin are o discutie ca intre femei cu Alicia, fostul ei mentor. Alicia incearca sa o faca sa se razgandeasca: “Peste ani, cand o sa te gandesti la ce oportunitate ai pierdut, sigur o sa regreti'. Iar Caitlin raspunde: “Nu. Se pare ca cei din generatia mea gandim altfel. Nu cred ca am nimic de demonstrat cuiva. ãi chiar daca ar trebui, nu vreau'. Iar Alicia spune: “Imi pare rau ca am esuat ca mentor'. Dar Caitlin ii da replica apasat: “Ba nu, ai fost un mentor extraordinar!'.

Morala din subtext? Caitlin descoperise ca poate fi foarte buna intr-un domeniu cu care, cunoscandu-l, si-a dat seama ca NU vrea sa mai aiba de-a face, vreodata. Pentru ca era o mare mizerie umana. Iar ea decisese sa aleaga adevarul.

×