x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un rau de ziua presedintelui

Un rau de ziua presedintelui

16 Sep 2004   •   00:00

De ziua lui, presedintele turkmen, Saparmurat Niazov, vrea sa-si daruiasca un rau mare, care sa traverseze capitala tarii si care costa 63 de milioane de dolari.

Ana Ilie Turkmenistan, o tara in proportie de 80% desertica, are un proiect revolutionar, prin care isi va vedea satisfacuta, dupa zeci de ani de sete, nevoia acuta de apa. In acelasi timp, initiativa de inspiratie si grandoare sovietica are in presedintele Saparmurat Niazov un mare suporter, care isi va vedea astfel indeplinita o dorinta arzatoare, si la propriu, si la figurat, aceea de a avea o capitala, Ashabad, strabatuta de o apa curgatoare, la fel ca alte metropole ale lumii, precum Parisul sau Londra.

LIPSESTE APA CURGATOARE. Liderul turkmen nutreste de mult dorinta de a face din Ashabad o capitala stralucitoare, reprezentativa pentru epoca de aur pe care o traverseaza Turkmenistanul sub conducerea sa. A presarat tot felul de statui placate cu aur, desigur, toate, reprezentari ale sale, prin orasul pe care l-a scaldat si in susurul a zeci sau poate chiar sute de fantani arteziene. Ashabad a devenit o oaza de racoare intr-un desert ars de soare, insa presedintele tot nu este multumit. Natura a omis sa ii impodobeasca frumusete de capitala cu acel element care face dintr-un oras o metropola: un rau. Nici o problema, ce a gresit natura va corecta Turkmenbasi, "parintele turkmenilor", dupa cum s-a autointitulat Niazov.

CU FANTANI SI CASCADE. Nu mai devreme de luna iulie a acestui an, ziarul de limba rusa Neitralnyi Turkmenistan descria pe larg un proiect ambitios. Este vorba despre o constructie vasta, ce va fi facuta cadou presedintelui Niazov, la aniversarea a 66 de ani, la data de 19 februarie 2006. Mai exact, un rau artificial lung de 11 kilometri, care va taia Ashabadul pe diagonala, despartindu-l in doua: est si vest. Raul isi va trage apa din Canalul Kara Kum, va fi lat de nu mai putin 15 metri si va avea o adancime de 3,5 metri. Evident, proiectul nu poate include doar raul, stiuta fiind grandoarea cu care Niazov construieste, asa ca de-a lungul apei vor exista fantani artificiale si cascade miniaturale.

CAM SCUMP. Celor care se tem ca proiectul este nefunctional pentru ca desertul Asiei Centrale va inghiti cu mare sete apa raului, constructorii turkmeni le-au pregatit un raspuns pe masura: albia artificiala a raului va fi captusita cu un material impermeabil. Va fi un efort de mai mult de 63 de milioane de dolari, care ii va aminti mereu presedintelui Niazov de anii studentiei din orasul Sankt Petersburg, care, de altfel, a si servit ca inspiratie pentru acest proiect. "Leningradul (denumirea sovietica a orasului Sankt Petersburg - n.r.) era un oras verde, linistit. Oamenii se plimbau pe malul raului", si-a amintit el cu nostalgie cand a prezentat publicului turkmen noul proiect. "Constructia raului artificial a fost imprumutata de acolo", si-a deconspirat Niazov sursa de inspiratie. Buzunarul lui Niazov si al statului turkmen este insa destul de incapator pentru a suporta costurile uriase.

NAPASTUITII. Cei mai "scuturati" vor iesi, ca de obicei, cetatenii de rand. Locuitorii Ashabadului au mai avut de suferit si in alte ocazii, asa ca este simplu de presupus ca situatia nu se va schimba de aceasta data. Spre exemplu, atunci cand Niazov a avut ideea sa construiasca un parc de distractii de tipul "Disneyland", peste 200 de familii au fost evacuate cat ai clipi de pe terenul unde trebuia sa se ridice parcul.

MODEL

Ideologia sovietica a oferit un prilej minunat pentru justificarea unor proiecte utopice. Unul a fost redirectionarea cursului raurilor siberiene spre campiile aride din Asia Centrala. Proiectul a aparut ca urmare a eforturilor de a corecta efectele negative ale unui alt proiect "maret": cultivarea bumbacului in Uzbekistan. In 1959, rusii au deviat cursul raurilor Amu Darya si Syr Darya, principalele ape care hraneau Marea Aral, pentru a iriga campurile de bumbac din Uzbekistan. S-a creat canalul Kara Kum. Marea Aral a inceput sa scada, iar pesticidele folosite pentru a stimula cresterea bumbacului au poluat panza freatica. Moscova si-a abandonat proiectul, dar efectele ecologice continua sa afecteze Asia Centrala. Planul de a iriga zona a venit si din nevoia de a diminua efectele supraculturilor de bumbac. Siberia are rauri abundente, care curg spre nord, insa ar fi folositoare in sudul ars de soare. Dizolvarea URSS a inghetat insa acest proiect.

DORINTE

Niazov are planuri mari. Recent, el a ordonat construirea unui palat din gheata care sa sfideze clima subtropical-desertica a tarii. Niazov a explicat ca palatul, in care vor incapea 1.000 de persoane, va fi ridicat langa Ashabat. Cand lumea incepuse sa creada ca pe presedintele Niazov l-a apucat modestia de a ordonat scoaterea portretelor sale din cladirile publice, el a hotarat ca citate din cartea sa, Ruhnama (Cartea Sufletului), sa fie inscriptionate pe frontispiciul unei moschei, alaturi de versete din Coran. Moscheea va fi, la cererea liderului turkmen, cea mai mare din Asia. Cartea este obligatorie in scoli, chiar e asezata la intrarea in moschei, unde oamenii o ating inainte de a se ruga. Presedintele a explicat ca va fi util pentru turkmeni sa poata citi, pe fatada moscheei, si un text mai simplut, in limba lor. Cartea contine recomandari de buna purtare, aforisme si indemnuri de genul "Zambiti-va unii altora!". (Irina Cristea)

STATUIE AURITA. De Ziua Independentei Turkmenistanului, pe 27 octombrie, statuia aurita a lui Niazov este luminata de artificii
×
Subiecte în articol: reportaj niazov