x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Vecinul norilor - Varful Calimani saruta cerul

Vecinul norilor - Varful Calimani saruta cerul

09 Iul 2006   •   00:00

Statia meteo Calimani, aflata la o altitudine de 2.021 de metri, este una dintre cele mai bine utilate din tara.

FOTOREPORTAJ de DAN MARINESCU - Click pe imagine
ADAPOST. Avand "fata" catre nord, Muntii Calimani pastreaza zapada si in luna iulie

Statia meteo Calimani, aflata la o altitudine de 2.021 de metri, este una dintre cele mai bine utilate din tara.

Agentia Nationala de Meteorologie a pornit de cativa ani o campanie de renovare a statiilor din zona montana. De innoire nu a scapat nici unitatea din Varful Calimani, aflata la o inaltime de 2.021 de metri.

IMPORTANT. Chiar daca este situata la o altitudine destul de mare si accesul este unul destul de anevoios, viata nu este una tocmai linistita la statia meteo. Agitatie la tot pasul. Masuratorile nu se opresc niciodata si ele trebuie transmise la Centrul Regional de la Bacau din ora in ora. Orice abatere de la acest program inseamna dereglarea unui mecanism prin care noi primim prognoza meteo, ce devine mai importanta pe zi ce trece.

FRIG. Statia Calimani este considerata una aparte de toti meteorologii din tara. Este situata in Parcul National Calimani, foarte aproape de fosta exploatare de sulf deschisa pe vremea lui Ceausescu in Muntii Negoiu Romanesc. In plus, iarna tine pana in luna iulie, astfel ca in vreme ce majoritatea romanilor se scalda in mare, cativa "nebuni" urca in Calimani pentru o partida de schi.

NAVETA. Fiecare angajat al statiei meteo isi petrece sase luni pe an cocotat in varful muntelui. Sunt cinci oameni care lucreaza aici, considerati vecini cu norii. "La noi aici e mereu ceata. Vizibilitatea este foarte scazuta, mai ales in lunile ianuarie, februarie si martie. Cand de jos se vede nor, la noi e ceata, pentru ca noi suntem exact la nivelul norului. Vecinii nostri sunt norii", spune Nelu Balasz, unul dintre angajatii statiei.

MUNCA. Cel mai important loc de la statie este platforma unde se fac masuratori. Ascunse intr-o cutie ce seamana a cuib de porumbei, cateva aparate indica umiditatea din aer si temperatura. Imediat dupa ce isi noteaza valorile, meteorologul da fuga in cabana pentru a transmite prin SMS masuratorile sale. Totul se noteaza intr-un caiet in urma caruia se intocmeste un raport.
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii calimani