x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Voluntar in Romania

Voluntar in Romania

08 Mai 2004   •   00:00

Asociatiile de voluntari nu mai sunt straine pentru romani. Desi avem o tara saraca, unii au timp pentru a-i ajuta pe cei in nevoie, fara sa primeasca nimic in afara multumirilor si a satisfactiei interioare.

CATALIN PRUTEANU

La Fundatia „Sfantul Dimitrie" din Bucuresti vin copii provenind din familii dezorganizate sau cu diferite probleme. Dupa ce termina orele de scoala, ei sunt ajutati de voluntari la lectii sau fac diferite alte activitati, cum este pictura, care sa-i ajute sa devina copii normali. Monica Maclean are 50 de ani si este ergoterapeut, adica foloseste arta ca terapie. Din septembrie, se ocupa de doua grupe de copii intr-un cerc de desen si pictura. In total, sunt 32 de copii.

„Am aflat din intamplare de acest centru si petrec in jur de cinci ore pe zi cu copiii. In Anglia, unde am studiat, este ceva obisnuit sa faci munca voluntara. Dar tot mai multi romani fac lucrul acesta, desi este dificil din punct de vedere economic", spune Monica Maclean. „Terapia prin arta pe care o practic impreuna cu copiii de aici merge pe directia redarii increderii in ei insisi. Astfel, copiii invata sa se exprime prin arta".

Ajutor reciproc

O alta voluntara este Elena Sima, pensionara in varsta de 47 de ani. „Copiii pe care ii ajut acum sunt singurii copii normali, din punct de vedere al sanatatii, cu care am lucrat. Am ingrijit copii bolnavi de cancer aflati in spitale, in stadii terminale si care sunt crispati din cauza bolii, sau copii din centrele de plasament, pentru care trebuie sa arati o dragoste si o grija deosebite. Stau cu ei cam sase ore zilnic. Ii duc la medicul de familie, ii ajut la lectii si ii supraveghez. Cateodata, mai joc si fotbal cu ei. Desi sunt batrana, eu ma simt tanara cand suntem impreuna", spune Elena Sima.

Prejudecatile sunt inca destul de puternice, dupa cum afirma Elena Sima. „Oamenilor nu le vine sa creada: «Cum?! Lucrezi fara sa fii platita?». Eu, insa, nu vreau bani. Cateodata, ii iau pe copii acasa la mine, la sfarsitul saptamanii".

„Fiica mea este asistent social si prin intermediul ei am aflat despre voluntariat. Daca as avea un copil mic, as dori sa vina aici, pentru ca e un ajutor reciproc. Pe de o parte ii ajutam pe ei, iar pe de alta ne ajuta copiii pe noi", afirma Elena Sima.

Studentii se implica

Nu numai pensionarii se implica in activitatile de voluntariat, ci mai ales tinerii, pentru care o astfel de munca apare ca o experienta necesara pentru viitor. Stefan Samachis are 22 de ani, este student in anul 3 la Automatica si lucreaza ca voluntar de aproape un an. „Am aflat intamplator despre aceasta activitate. Intr-o zi, cand eram la facultate, am vazut un mic anunt la avizier, pe care scria ca se cauta voluntari. Asa am ajuns aici". Stefan petrece intre patru si sase ore pe zi cu copii de la centru si ii ajuta din multe puncte de vedere, dar mai ales face cu ei meditatii. „I-am ajutat pe copii mai ales la matematica si la fizica, la care ma pricep cel mai mult. Dar am facut meditatii si la limba latina", spune Stefan Samachis.
×
Subiecte în articol: copii reportaj