La povesti, cu rotarul lui Mihail Sadoveanu.
Am stat de vorba cu el inainte sa se prapadeasca. “Inaintea mea rusii au pus primar un vacar!”, a spus Ioan Gartan, un mester ce a lucrat ca om de casa la gospodaria scriitorului Mihail Sadoveanu, in comuna Copou, inainte de reorganizarea administrativa a Iasiului. Asadar, ziua fruntas, seara palmas.
De altfel, Gartan a fost si unul dintre primarii destoinici ai comunei Copou. Avea o secretara, un notar si 20 de angajati in subordine, masina la scara, dar prefera sa ramana modest. Dupa ce se intretinea cu mai-marii zilei, pleca pe jos si seara avea grija de animalele din gospodarie ori tragea la…rindea in atelierul sau de rotarie. Asa a trecut de la statutul de orfan la acela de primar.
Faptul ca nu avea parinti si era sarac se potrivea profilului cerut de comunisti pentru primarie. Spune ca postul i-a fost oferit si pentru ca locuia peste drum de Primarie si nu a primit bani pentru asta. Nu spune, dar se presupune ca era o marioneta in mana comunistilor. Din viata sa de “edil” povesteste ca si pe atunci oamenii incercau sa dea spaga pentru facilitati, dar el refuza, insa beneficia de avantajul de a cumpara produse convenabil. In mandatul sau a contribuit la inaltarea unei biserici satesti. A fost ultimul primar al comunei Copou inainte de trecerea acesteia la orasul Iasi.
“Comunistii, sprijiniti puternic de sovietici, m-au propus sa "candidez" la primarie dupa ce la conducerea “urbei” fusese uns pentru o perioada chiar vacarul satului”, a spus Gartan.