x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rituri si ierarhii

Rituri si ierarhii

de Anca Aldea    |    11 Oct 2004   •   00:00

MISTERELE MASONERIEI - TREPTE SI GRADE



YORK, CEL MAI VECHI RIT DIN LUME
Ritul este maniera in care se desfasoara lucrarile masonice intr-o loja. De-a lungul vremii, incercarile de a defini ritul in Francmasonerie au fost uneori confuze, mai ales din cauza originii si evolutiei semantice a cuvantului. Termenul provine din latina, cu sens de "uz stabilit, ceremonie, forma legala, obicei".

Totusi, definitia religioasa a cuvantului - ansamblu de ceremonii care se practica intr-o religie - este cea mai apropiata de rit ca lucrare masonica. De aici, impresia gresita ca Masoneria este o religie. In Francmasonerie, cuvantul rit are doua intelesuri - este lucrare, adica "ansamblul de ceremonii si reguli care se practica intr-o loja", dar si structura ierarhica. Acest ultim sens a fost conturat in 1758, in Franta, o data cu nasterea Ritului Imparatilor Orientului si Occidentului, numit si "al Perfectiunii". Aceasta structura de 25 de grade s-a autodenumit Rit, probabil cu intentia de a accentua conceptia unitara a riturilor ei de initiere si de trecere de la un grad la altul.

In prezent, in lume exista peste 100 de rituri masonice. Ritul de York este considerat cel mai vechi din lume, prima adunare a masonilor la York fiind consemnata in anul 926. In Legendele Gotice se relateaza si despre primul hrisov regal, semnat in acelasi an 926, de regele Athelstan din York. Acest hrisov statua organizarea Masoneriei. Ritul de York detine un prestigiu inegalabil prin faptul ca a creat Masoneria Albastra (primele trei grade masonice pe care se sprijina toate riturile de perfectionare). Foarte important, Masoneria Albastra este cea care da acceptul deschiderii unui rit pe teritoriul pe care aceasta are jursdictie. In secolul al XVIII-lea, Ritul de York adauga inca doua grade (Arcul Regal si Cavalerul Templier) Masoneriei Albastre. Actuala structura a ritului se contureaza in 1813, cand a primit in componenta si "grade cavaleresti".

Structura Ritului de York in Marea Britanie si Statele Unite contine, cu variatii locale, patru grade: Grade Mestesugaresti - Ucenic, Calfa, Maestru; Grade Capitulare - Maestru al Martorului, Fost Maestru Venerabil, Maestru Desavarsit, Mason al Arcului Regal; Grade Criptice - Maestru Desavarsit, Maestru Regal, Maestru Select, Maestru Superdesavarsit; Grade Cavaleresti - Crucea Rosie, Cavaler de Malta, Cavaler Templier.



RITUL SCOTIAN VECHI/ANTIC SI ACCEPTAT
Este, alaturi de Ritul de York, cel mai raspandit in lume. Prestigiul Ritului Scotian provine de la legenda refugierii Templierilor pe aceste meleaguri, pe muntele Heroden, in vremea regelui Robert Bruce. Rozacrucienii pretindeau, de asemenea, ca spatiul sacru al Ordinului lor este Abatia Kilwining, tot din Scotia.

"Stramosul" Ritului Scotian este Ritul Imparatilor Orientului si Occidentului, fondat in 1758. Intre anii 1761 si 1767, acest rit ajunge peste Ocean. In 1801, la Charleston, Carolina de Sud, doi masoni anunta descoperirea unei Constitutii din 1786, elaborata la Berlin sub Frederick cel Mare.

Cei doi americani - John Mitchell si Frederick Dalcho, organizeaza primul Suprem Consiliu al Ritului, ca si toate celelalte organisme necesare. Cativa ani mai tarziu, Ritul se reintorcea in Europa si cucerea lumea intreaga. In Romania, Ritul Scotian Vechi/Antic si Acceptat este dominant. Structura sa, conform Supremului Consiliu din Charleston, este: Loja Simbolica - Ucenic, Calfa, Maestru; Loja Perfectiunii - Maestru al Secretului, Maestru Perfect, Secretar Intim, Jude, Intendent al Cladirii, Ales al Celor Noua, Ales al Celor Cincisprezece, Print Ameth, Mare Maestru Arhitect, Arcul Regal al lui Solomon, Mare Ales, Mason Sublim si Perfect; Capitul Roza-Cruce - Cavaler al Orientului, Print al Ierusalimului, Cavaler al Orientului si Occidentului, Cavaler Roza-Cruce; Consiliul Kadoshilor - Mare Pontif, Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice, Patriarh Noahit, Print al Libanului, Sef al Tabernacolului, Print al Tabernacolului, Cavaler al Sarpelui de Bronz, Print al Indurarii, Cavaler Comandant al Templului, Cavaler al Soarelui, Mare Cavaler Scotian al Sf. Andrei, Cavaler Kadosh; Consistoriul - Mare Inspector Inchizitor, Sublim Print al Secretului Regal si Mare Suveran, Inspector General.

Varianta romana a Ritului da o atentie aparte distinctiei de Cavaler Comandor al Curtii de Onoare, care se acorda la gradul 32 si fara de care nu se poate face trecerea la gradul 33.

In mod traditional, francmasoneria regulara este deschisa doar barbatilor. Aceasta este o regula care coboara adanc in istorie, cand primii francmasoni au provenit din randul constructorilor, fiind, evident, barbati. Prin secolul al XVIII-lea incep sa apara si loji feminine, neregulare. Conform istoriei masonice, prima femeie care a dobandit statutul de mason, in jurul anului 1732, a fost Onorabila Doamna Aldworth, din New Market, Cork.

Continuare: Istoria Romaniei si lojele masonice

×
Subiecte în articol: special grade york maestru cavaler ritul ritului