„Nimeni nu se naşte rău... Rău devii atunci când vezi că dai totul şi alţii îşi bat joc de tine”. Acest citat ţinea loc de poză de profil pe contul oficial de facebook al lui Bălan Florin Sebastian, românul suspectat că şi-a ucis familia în Franţa. Postase mesajul în ziua de 7 mai a acestui an. Două luni mai târziu, la 18 iulie, cei doi copii ai lui şi soţia însărcinată în luna a 7-a au fost găsiţi înjunghiaţi.
Un cuţit şi patru victime
Bălan Florin va împlini 38 de ani duminica viitoare. Tunde Keri, Tina – cum îi spuneau prietenii, era cu un an mai mică decât el. Trăiau în concubinaj şi aveau doi copii: Anthoine (5 ani) şi Raphaël (1 an şi jumătate). Al treilea, o fetiţă, urma să vină pe lume în curând.
Florin, Tina şi copiii lor locuiau, de doi ani şi jumătate, împreună cu sora femeii şi concubinul acesteia, într-o căsuţă dintr-o suburbie a Parisului, Val de Marne. Cum femeia trebuia să aibă grijă în permanenţă de cei mici, doar Florin avea serviciu. Făcea muncă grea, necalificată, pe şantierele de construcţii din zonă, unde lucra împreună cu cumnatul lui, Lacsi B..
Vineri, 18 iulie a.c., Florin n-a mai mers la serviciu. Seara, în jurul orelor 18:00, Lacsi s-a întors acasă şi a găsit uşa încuiată. A crezut, spune el, că Florin şi Tina au mers la spital, aşa că a rămas să-i aştepte prin vecini. Niciunul dintre ei nu răspundea la telefonul mobil. La ora 23:30, Lacsi a luat o scară şi a urcat pe acoperişul casei, iar de acolo, prin luminator, a intrat înăuntru şi a descoperit trupurile neînsufleţite ale celor trei, pline de sânge
Cei doi copii erau pe pat, iar mama lor se afla întinsă pe podea. Potrivit unor surse din poliţie, citate de LÉxpress, victimele aveau lovituri de cuţit în zona gâtului. Cei mici aveau carotida tăiată, iar femeia fusese înjunghiată, de două ori, şi în zona abdomenului. La faţa locului a fost găsit un cuţit care, cred poliţiştii francezi, ar putea fi arma crimei.
Sâmbătă a fost efectuată autopsia la Institutul de Medicină Legală din Paris, stabilindu-se că „moartea celor trei victime s-a datorat plăgilor înjunghiate provocate cu o armă albă”.
O crimă absurdă, în care au sfârşit patru suflete nevinovate. Drama unei întregi familii, din tabloul căreia lipsea personajul cheie: tatăl copiilor. Nimeni nu avea idee unde s-ar putea afla, aşa cum nimeni nu îndrăznea să suspecteze că el ar fi autorul acestei crime în masă. Avea două telefoane mobile, însă nu mai răspundea la apeluri. Bălan Florin a devenit imediat suspectul principal, iar poliţiştii francezi l-au dat în urmărire naţională..
Lumea virtuală
Nu te naşti criminal, ci devii. Fiecare traumă, aparent nesemnificativă, din viaţă,
fiecare experienţă marcantă, fiecare furie nedigerată la timp se adaugă, distruge şi transformă. „Rău devii”, spunea Florin în poza lui de profil de pe facebook, şi niciunul dintre cei 129 de prieteni de-ai lui nu l-a întrebat „cât de rău?”.
Născut la Rădăuţi, Florin s-a mutat în 1999 în Brno (Republica Cehă), iar trei ani mai târziu, în Târgu Mureş. În 2005, împreună cu Tina, Florin s-a stabilit în Franţa, la Paris. Se simţea, probabil, dezrădăcinat; pe toate conturile lui de facebook are aprecieri pentru pagini dedicate locurilor natale („Rădăuţi”, „Bucovina, Te iubesc”, „Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni”) şi e membru în grupul online „Născut în Rădăuţi”. Se simţea încă legat afectiv de acea zonă, deşi mama lui şi cele două surori, mai mici decât el, se stabiliseră în Italia.
Era extrem de ataşat de ele, considerându-le familia lui. În niciuna din paginile lui de internet nu pomeneşte de relaţia lui cu Tunde, oficializând-o astfel, măcar virtual. În dreptul familiei, îl trece pe Anthoine, băieţelul lui cel mare, trece surorile lui, mama, verişoarele. Tunde nu mai încape în listă. Lângă data naşterii lui (27 iulie 1976), Florin a adăugat numele mamei. Deasupra, ziua de naştere a surorii mai mici. Sunt reperele lui, în spaţiul virtual. În lumea reală, ele îi lipsesc. Se agaţă de copiii; toate conturile lui de facebook şi profilul de pe hi5 sunt pline de poze cu băieţii lui. Însă copiii sunt fragili şi nu pot deveni puncte de sprijin.
Lipsit de certitudini în viaţa reală, Florin caută confirmări în spaţiul virtual. Are cel puţin patru profile pe facebook, un cont pe hi5 şi unul pe youtube. De aici aflăm că e fan Edith Piaf, Lara Fabian, Vama Veche şi Scorpions. Că are în playlist Mădălina Manole, Fraţii Peşte şi Manu Chao. Că melodia favorită e „Un Fatto Ovvio” (Laura Pausini) şi că un alt citat preferat e: „să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poţi respecta”. Cel mai probabil, el a fost cel nerespectat.
În spaţiul virtual, Florin pozează într-un bărbat integru, educat şi responsabil. Însă pe un cont de pe facebook cu doar 16 prieteni, are şi o apreciere, în iulie 2010, la un video botezat „minoră se dezbracă la webcam” de pe 220.ro.
Un scenariu al crimei
Pe profilul său oficial de facebook, ultima postare e din 10 iulie. O poezie scrisă de Adrian Păunescu: „La muncă, derbedei, că trece anul/ {i vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul”... Cu trei zile înainte, avusese o dispută virtuală cu cumnatul lui, Lacsi B., pe tema manelelor. Florin le ura, deşi asculta şi el, uneori, „Fraţii Peşte”.
La 4 iunie, îşi urcase fotografia în care are pe tricou pozele celor doi copii, cu explicaţia: „M_au facut copiii vedeta!!!!!! Nu ca nu as fi fost!”. De fapt, având chipurile pe acel tricou, vedete erau copiii, şi nu tatăl lor.
Cei doi băieţi au fost ucişi în patul în care dormeau, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, crima a fost comisă vineri dimineaţa, înainte ca ei să se trezească din somn. Au avut parte de o moarte rapidă, criminalul fiind preocupat ca ei să nu sufere inutil.
Trupul mamei lor a fost găsit întins pe podea, semn că femeia umbla prin casă atunci când a fost atacată, iar crima nu a fost premeditată, ci comisă într-un acces de furie. Un alt indiciu îl reprezintă cele două tăieturi de pe abdomenul femeii însărcinate; atacatorul a vrut să se asigure că nimeni nu va supravieţui, nici măcar pruncul nenăscut. Cel mai probabil, copiii au fost ucişi după ce mama lor a fost omorâtă, ei fiind victime colaterale, sacrificate „din milă”.
Dacă probele vor dovedi că Florin Bălan este autorul acestei crime în masă, cei apropiaţi lui vor fi în imposibilitatea de a-şi explica gestul. În aprilie, cu doar trei luni în urmă, el posta pe facebook ecografia copilului ucis înainte de a se naşte, cu mesajul „Astăzi eu sunt cel mai fericit tată!”, scris în română, franceză şi cehă. Cum s-ar putea transforma un om, atât de radical şi într-un timp atât de scurt?
„Aceşti criminali sunt de obicei complianţi, nu manifestă un comportament bizar şi rareori au antecedente de comportament agresiv. (...) Crima din furie nu pare a avea vreun alt motiv în afara exprimării explozive a agresivităţii declanşate de un eveniment relativ nesemnificativ. (Duncan Cartwright - „Minţi criminale – Psihanaliza violenţei şi crimei”).
La 14 iulie, cu patru zile înainte de crimă, sora cea mică a lui Florin şi-a botezat copilul. Un bun prilej pentru ca familia să fie împreună, în Alba – Italia. Florin a lipsit însă de la reuniune.
Crima din furie „este numită „nefondată” nu numai pentru că nu pare a exista vreun beneficiu în urma acţiunii, dar şi pentru că actul pare a fi de neînţeles”, explică, în lucrarea sa, Duncan Cartwright. „Pe lângă lipsa motivului, este evidentă lipsa premeditării, iar metoda crimei este descrisă, de obicei, ca fiind „aleatorie şi improvizat”. Actul are un caracter brusc. (...) Din perspectivă interacţională, unii autori au afirmat că, prin provocare, victima contribuie sau joacă un rol involuntar în propria ucidere. (...) Se presupune că descărcarea tensiunii, ca urmare a crimei, îi aduce individului o mare uşurare. În plus, simptome precum disocierea sau depresia asociate cu tensiunea interioară insuportabilă tind să se reducă după ce actul a fost comis. S-a observat că şi mărturisirea crimei, un tipar specific în cazul acestui tip de criminali, are un efect cathartic şi funcţionează probabil ca un fel de prelungire a descărcării afective după crimă”.
După trei zile în care a fugit de oamenii legii, Florin Bălan s-a predat, luni seară, la un post de poliţie din Moselle, o localitate aflată în estul Franţei, la circa 273 de km de Paris. A fost arestat preventiv.