x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România are primul centru de pregătire în navigaţie aeriană

România are primul centru de pregătire în navigaţie aeriană

de Cristian Ionescu    |    10 Mar 2010   •   00:00
România are primul centru de pregătire în navigaţie aeriană
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti a inaugurat, în cadrul Convenţiei Air Navigation 2010, primul centru de formare în servicii de navigaţie aeriană din Europa de Est, care urmăreşte pregătirea specialiştilor în inginerie aerospaţială la nivel regional, fiind dotat cu primul laborator de management al traficului aerian din România.



"Navigaţia aeriană, transportul aerian şi managementul traficului aerian sunt domeniile în care inginerii români au avut cariere remarcabile. De aceea, ne axăm pe o recunoaştere internaţională a expertizei româneşti. Acum suntem abia la început, dar estimăm că vom avea aproximativ 100 de specialişti pregătiţi şi atestaţi la centrul Air Navigation în următorii 5 ani. Astfel, România are de câştigat o poziţie privilegiată bazată pe tradiţia de aproape 70 de ani în domeniul navigaţiei aeriene," a declarat profesor dr. ing. Virgil Stanciu, decanul Facultatii de Inginerie Aerospaţială.

Cu sprijinul Autorităţii Aeronautice Civile Române şi ROMATSA, laboratorul a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie, implementată în toate aeroporturile moderne de la nivel global, după standardele ICAO şi Eurocontrol. Proiectul a fost iniţiat printr-o nouă specializare în cadrul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială în anul 2009, predată integral în limba engleză, limba internaţională a aviaţiei şi îşi propune să ofere o specializare complementară celor existente.

"Le-am donat de la aparatura propriu zisă, până la programe şi aplicaţii folosite în acest moment de controlorii de trafic aerian. Le-am dat cu placere şi cu gândul că putem fi de ajutor în procesul instruirii, dar mai ales că putem contribui la creşterea unor valori, de care bineînţeles că poate beneficia şi ROMATSA, printr-un program riguros de recrutare. Îmi doresc ca prin acest prim pas, România să devină în timp, un centru de excelenţă în Aviaţie", a declarat pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Donciu, director general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Mai multe detalii privind programul de studii Air Navigation, AICI

×
Subiecte în articol: special