x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România preia Preşedinţia UE pe Oda Bucuriei

România preia Preşedinţia UE pe Oda Bucuriei

de Gabriela Antoniu    |    09 Ian 2019   •   11:50
România preia Preşedinţia UE pe Oda Bucuriei

Preluarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de şase luni, va fi marcată joi seară printr-o ceremonie oficială care va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti. Dacă vremea va fi favorabilă, bucureştenii ar putea avea surpriza să-i vadă pe Calea Victoriei pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi pe preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va prilejui vizita la Bucureşti a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului Comisarilor, conducerea politică a CE. Din Colegiu fac parte cei 28 de comisari europeni, printre care se numără și președintele și vicepreședinții Comisiei Europene. Surse parlamentare au declarat pentru Jurnalul că vor lipsi de la ceremonie doar câţiva comisari. Oficialii europeni vor începe să sosească la Bucureşti încă de mâine dimineaţă. Sursele citate spun că, înaintea ceremoniei, mai marii Europei se vor strânge la Hilton, iar de aici, dacă vremea va fi favorabilă, vor merge pe jos până la Ateneul Român. Ceremonia, care va dura două ore, va începe la ora 20:00, cu discursurile premierului Viorica Dăncilă, preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tanjani, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, la final fiind programat speech-ul în limba franceză al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Iohannis se va afla în sală, alături de alte oficialităţi ale statului român, printre care şefii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Guvernului, senatori şi deputaţi, şefii misiunilor diplomatice străine acreditaţi în România, preşedintele CCR, preşedintele Academiei Române.

După discursuri, este programat un concert de 35 de minute, în care vor fi interpretate Rapsodia nr.1, op.11, în La Major a lui George Enescu şi Simfonia a IX-a de Beethoven (partea a IV-a cu solişti şi cor) „Odă Bucuriei”.

Programul artistic va fi asigurat de Orchestra Uniunii Europene, formată  din muzicieni din cele 28 de state ale Uniunii, respectiv de artişti  români de recunoaştere internațională, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban și Corul Filarmonicii „George Enescu“. Dirijorul concertului va fi Ion Marin, iar corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Vineri, a doua zi după ceremonie, sunt programate declarații de presă comune ale Iohannis-Juncker, o conferinţă de presă comună Dăncilă-Juncker, precum şi o fotografie de familie.

În ciuda tonului muzical optimist care marchează oficial preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, România va avea parte de un mandat complicat, marcat de Brexit, alegerile pentru Parlamentul European şi negocierile privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat că România este pregătită, ca preşedinte al Consiliului UE, şi pentru o variantă de Brexit fără acord. El a vorbit şi despre cel mai "nefericit" scenariu pe acest subiect. "Cred că va fi foarte important ca acţiunea noastră legislativă, în cazul cel mai nefericit în care ne vom duce spre o variantă dezordonată, să fie bine pregătită şi promptă. Suntem deja în contact cu Comisia şi cu toţi factorii instituţionali, astfel încât să putem să performăm, pentru că, practic, dacă cumva ajungem la un accident pe care nu ni-l dorim, va fi foarte important ce vom face în sensul de legislaţie europeană care trebuie adoptată. Nu e vorba numai de ceea ce poate face Comisia la nivel tehnic (...) e vorba de ceea ce trebuie să facă ţările membre la nivel de Consiliu şi aici România este pregătită să joace un rol important. Sperăm că nu va fi nevoie", a spus Ciamba.

El a mai spus că”trebuie să fim foarte ambițioși, dar și realiști”, subliniind că trebuie închise cât mai multe dosare și cu Parlamentul European, al cărui mandat se va încheia anul viitor.

”Președinția noastră are loc în vremuri cu mari provocări. Președinția Consiliului UE deținută de România se va axa pe construirea unei Uniuni mai puternice și mai coezive. Suntem hotărâți să facem din acest mandat un succes”, George Ciamba, ministrul afacerilor europene.

Priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a prezidat, ieri, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afacerilor Generale. El a prezentat detalii despre cei patru piloni de acţiune din timpul preşedinţiei române la Consiliul UE:

1. Europa Convergenţei - să contribuim la coerenţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.

2. Europa Siguranţei - să creăm o Europă mai sigură printr-o coreziuen crescândă între statele membre. Trebuie să facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să sprijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.

3. Europa ca jucător global mai puternic - să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.

4. Europa valorilor împărtăşite - să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor policii cum ar fi cele împotriva discrimiării, asigurarea de şanse egale, tratamant egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Pe parcursul celor șase luni în care deține Președinția Consiliului UE, România va gestiona foarte multe evenimente, iar bugetul alocat acestora ajunge la maximum 80 milioane de euro. „Bugetul alocat îl vom ști numai la finalul exercițiului. El se situează între 60 și 80 de milioane de euro”, a explicat George Ciamba.

Summit la Sibiu

George Ciamba a reamintit ieri că la 9 mai, de Ziua Europei, va avea loc Summitul UE de la Sibiu, primul după Brexit. „Dorim prin acest eveniment să transmitem un mesaj de unitate la nivelul Uniunii”, a declarat George Ciamba. La summit, unde se va trasa calea UE fără Marea Britanie, sunt aşteptaţi 27 de şefi de stat şi de guvern europeni, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 800 de jurnalişti şi peste 100 de traducători.

×
Subiecte în articol: romania presedentia UE