x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a organizat Registrul Naval Român

S-a organizat Registrul Naval Român

de Adela Cristina Teodorescu    |    14 Mai 2010   •   00:00

La 14 mai 1990, în Monitorul Oficial se anunţa retragerea ministrului secretar de stat Tudorel Postolache din funcţia de director general pe care o deţinea la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

În aceeaşi zi, Petre Roman semna hotărârea oficială privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naval Român (RNR). Unitatea juridică, care avea sediul în Bucureşti, îşi desfăşura activitatea în subordinea Ministerului Transporturilor ca organ tehnic de specialitate. RNR se autofinanţa, realizând venituri din activităţile sale, astfel că decretul guvernamental hotăra ca toate operaţiunile tehnice de întreţinere, reparaţii şi construcţii nave prestate de unitate să fie efectuate contra unor tarife clar stabilite, plătite în lei sau valută.

La 14 mai 1990, tot prin hotărâre guvernamentală, Ministerul Transporturilor primea în "grijă", împreună cu Ministerul Învăţământului, liceele industriale de marină, venite din subordinea Ministerului Apărării.

O altă hotărâre publicată în Monitorul Oficial prevedea organizarea Centrului internaţional de comerţ. Ultimul document important este decizia privind majorarea fondurilor proprii ale băncilor pentru trecerea activităţii acestora la o economie bazată pe mecanismele pieţei şi practicii bancare internaţionale.


Decret privind eliberarea din funcţie a directorului general al Institutului Naţional de Cercetări Economice
Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decretează:
Articol unic - Tudorel Postolache se eliberează, la cerere, din funcţia de director general al Institutului Naţional de Cercetări Economice, cu grad de ministru secretar de stat, pe data de 15 mai 1990, în vederea pensionării.
Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională,
Ion Iliescu


Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naval Român

Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - Registrul Naval Român funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor ca organ tehnic de specialitate pentru supravegherea tehnică, clasificarea şi certificarea, pe baza regulilor şi prescripţiilor pe care le elaborează, a construcţiei, reconstrucţiei şi reparării navelor, unităţilor de foraj marin şi containerelor, precum şi supravegherea tehnică şi certificarea materialelor şi echipamentelor destinate acestora.

La cererea unor firme externe sau interne, Registrul Naval Român poate executa supravegherea tehnică şi certificarea unor materiale, echipamente, instalaţii şi construcţii metalice pentru utilizări nenavale.
Art. 3 - Registrul Naval Român este împuternicitul Guvernului României pentru eliberarea, la navele sub pavilion român a actelor, certificatelor şi documentelor prevăzute în convenţiile internaţionale maritime sau de navigaţie la care România a aderat.

Registrul Naval Român poate fi împuternicit de guvernele altor ţări să elibereze astfel de documente la navele purtând pavilionul acestor ţări.
Art. 4 - Registrul Naval Român este unitate cu personalitate juridică, îşi desfăşoară activitatea în teritoriul statului propriu şi are sediul în municipiul Bucureşti.

Art. 5 - Registrul Naval Român funcţionează pe principiul autofinanţării şi realizează din activităţile efectuate venituri, pe baza tarifelor în lei şi valută, stabilite de Consiliul de administraţie, cu acordul Ministerului Transporturilor, iar pentru prestaţiile executate navelor sub pavilion străin, cu avizul Ministerului Finanţelor.

Art. 6 - Două treimi din venitul net realizat în valută rămâne la dispoziţia Registrului Naval Român, pentru acoperirea cheltuielilor în valută, iar diferenţa se varsă la balanţa de încasări şi plăţi externe.

Art. 7 - Se aprobă, în limita a 260 de posturi, structura organizatorică a Registrului Naval Român, prevăzută în anexă.

Art. 8 - Registrul Naval Român poate adera, potrivit legii, la asociaţii, convenţii şi acorduri internaţionale şi participă la acţiuni de colaborare şi cooperare în domeniul său de activitate.

Art. 9 - Pentru avizarea regulilor şi normelor tehnice privind construcţia şi clasificarea navelor, unităţilor de foraj marin şi containerelor, în cadrul registrului funcţionează Consiliul tehnic, format din specialişti ai Registrului Naval Român şi din alte unităţi interesate, cu acordul conducerilor unităţilor respective.

Art. 10 - Registrul Naval Român are în subordine inspectorate şi sectoare de lucru pe teritoriul României şi reprezentanţe în străinătate; numărul acestora de stabileşte de Ministerul Transporturilor corespunzător cerinţelor de supraveghere şi clasificare, în corelare cu indicatorii economice şi financiari aprobaţi pentru anul în curs.

Art. 11 - HCM nr. 1358/1968 privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naval Român şi unele măsuri pentru supravegherea tehnică şi clasificarea navelor maritime şi de navigaţie interioară sub pavilion român, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru,
Petre Roman




Hotărâre privind trecerea liceelor industriale de marină din subordinea Ministerului Apărării Naţionale la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Învăţământului

Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - La încheierea anului şcolar 1998/1990, liceele industriale de marină trec de la Ministerul Apărării Naţionale în subordinea Ministerului Transporturilor şi, respectiv, Minsterului Învăţământului, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2 - Orice prevederi contrare perzentei hotărâri nu se aplică.
Prim-ministru,
Petre Roman


Hotărâre privind organizarea Centrului internaţional de comerţ
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - Pe data prezentei hotărâri se aprobă organizarea Centrului internaţional de comerţ, cu sediul în Bucureşti, având ca obiect de activitate dezvoltarea, modernizarea şi diversificarea infrastructurilor de comerţ exterior ale României.
Art. 2 - Se autorizează Camera de Comerţ şi Industrie a României să facă demersurile pregătitoare necesare pentru realizarea Centrului internaţional de comerţ la Bucureşti.
În acest scop, Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în calitate de promotor şi beneficiar al proiectului, i se atribuie de la bugetul statului fonduri în valoare de 800 mii lei şi 10 mii dolari.
Art. 3 - Întreprinderea "Romconsult" se desemnează în calitate de consultant general, cu sarcina de a iniţia, elabora şi coordona programul de lucru şi acţiunile necesare pentru pregătirea şi realizarea proiectului; documentaţia de fundamentare cu caracteristicile tehnico-funcţionale, amplasamentul, costurile şi eficienţa investiţiei, modul de finanţare etc.
Institutul de proiectări Carpaţi va elabora proiectul preliminar al obiectivului de investiţii.
Art. 4 - Întreprinderea "Romconsult" va iniţia negocieri preliminare pentru identificarea de parteneri potenţiali care să participe la finanţarea şi realizarea obiectivului. Totodată, va lua măsuri pentru alcătuirea unui grup promoţional coerent, format de reprezentanţi ai beneficiarului de investiţii, consultantului general şi finanţatorului selecţionat.
Art. 5 - Camera de Comerţ şi Industrie a României va urmări aducerea la îndeplinire a prevederilor din prezenta hotărâre şi înaintarea la aprobare a documentaţiei tehnice pentru realizarea proiectului de investiţii.
Prim-ministru,
Petre Roman


Hotărâre privind majorarea fondurilor proprii ale băncilor pentru trecerea activităţii acestora la o economie bazată pe mecanismele pieţei şi practicii bancare internaţionale
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - Fondul statutar al Băncii Naţionale a României, Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară, Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară, Băncii de Investiţii şi Băncii Române de Comerţ Exterior se majorează în anul 1990 cu 75% din beneficiile ce se realizează de acestea. De asemenea, fondul statutar al Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară se majorează cu dobânzile cuvenite băncii, acoperite de la buget pe baza Decretului-lege nr. 43/1990 prin care s-au anulat unele datorii ale unităţilor agricole cooperatiste.
Art. 2 - Sumele în valută obţinute din dobânzile şi comisioanele la creditele acordate şi operaţiunile bancare efectuate, precum şi din participarea cu capital la societăţi mixte bancare vor rămâne la dispoziţia băncilor pentru majorarea fondurilor valutare proprii, dezvoltarea bazei materiale şi alte cheltuieli curente în condiţiile legii.
Art. 3 - Se autorizează Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei Naţionale să doteze Banca de Investiţii din rezerva valutară cu suma de 20 de milioane de dolari SUA, în vederea constituirii fondului propriu în valută, în scopul efectuării de operaţiuni de creditare şi decontări privind investiţiile şi activităţi economice pe baza liberei iniţiative.
Art. 4 - Ministerul Finanţelor va efectua modificările corespunzătoare în indicatorii financiari pe anul 1990.
Prim-ministru,
Petre Roman

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani