x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să dovedim că merităm numele de bun creştin

Să dovedim că merităm numele de bun creştin

de Mihai Stirbu    |    14 Noi 2007   •   00:00
Să dovedim că merităm numele de bun creştin

Şi pentru greco-catolici postul este o practică ascetică, menită să potolească poftele simţurilor şi să ispăşească prin acţiuni specifice o parte din vătămarea adusă iubirii divine prin păcate.

Şi pentru greco-catolici postul este o practică ascetică, menită să potolească poftele simţurilor şi să ispăşească prin acţiuni specifice o parte din vătămarea adusă iubirii divine prin păcate.

Postul greco-catolic se supune normelor Bisericilor Orientale. Astfel că in fiecare an Postul Crăciunului incepe la 14 noiembrie seara şi ţine pănă in ziua de Crăciun.

Biserica a stabilit norme specifice legate de post. Sunt două forme legate de alimentaţie: zile de ajun, in care se mănăncă o singură dată pe zi consistent, dar cu alimente de post, şi postul obişnuit, in care se mănăncă dimineaţa, la prănz şi seara, dar numai alimente considerate de post. La catolici sunt unele inlesniri faţă de ortodocşi, restricţiile la ulei, produse lactate şi ouă fiind mai puţin severe. De asemenea, se dau scutiri de post copiilor, persoanelor in vărstă sau bolnavilor. In bisericile greco-catolice se trăieşte viaţa cultică prin serviciile divine obişnuite, imbogăţite cu imne şi rugăciuni care amintesc de post, mai ales in anumite zile ale săptămănii, deoarece infrănarea şi sporirea in fapte bune şi virtuţi se realizează prin post şi rugăciune. Cine se pocăieşte prin spovedanie şi se roagă mai intens in aceste timpuri deosebite, aşa cum recomandă Biserica, poate afla in Ceaslov sau Orologhion, care cuprind rugăciuni, laude dumnezeieşti şi alte devoţiuni, precum şi in cărţile de rugăciuni aprobate de Ierarhii Bisericii, texte potrivite acestor imprejurări; de exemplu, "Rănduiala mărturisirii" sau o aleasă rugăciune către Maica Domnului, de la sfărşitul "Paraclisului". Postul este o practică ce ne ajută să ne examinăm mai profund pornirile dezordonate ale firii şi să căutăm a le indrepta, chiar să ajungem să practicăm virtuţile creştineşti.


PAŞI. El se asociază bine la pregătirea pentru spovadă şi poate fi recomandat sau impus de preot la spovadă ca ispăşire pentru o perioadă de vindecare sau refacere in urma păcatelor pe care le-am mărturisit cu sinceritate şi in mod deplin. Căt priveşte impărtăşirea, ea se poate face "in perioada premergătoare a Crăciunului", după ce ne-am spovedit preotului rănduit. Creştinul in general şi deopotrivă cel greco-catolic trebuie să se comporte astfel incăt să merite numele de creştin, adică urmaş al lui Cristos. Aceasta inseamnă credinţă manifestată, cumpătare, bunăcuviinţă, caritate şi responsabilitate faţă de semeni.


RUGÃ...CIUNE. "Coboare roua din senin, din cer coboare Domnul Sfănt! Găndeşte-te, Doamne, la măhnirea poporului tău; şi dă-ni-l pe Cel făgăduit. Dă-ni-l pe Mielul stăpănitor al pămăntului, indreaptă-l spre lăcaşul noroadelor tale, ca să ridice lanţurile robiei noastre"


● Ritualuri şi semne din popor ● Odihnă in post ● Rostul şi inţelesul Sfintei Liturghii ● Zilele de post şi sărbătorile ● Maica şi Pruncul in iconografie ● Aşteptarea lui Mesia ● Puterea Maslului ● Marii sfinţi postitori ● Postirea omului modernÂ


×
Subiecte în articol: ediţie specială post