x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Să ne jucăm. Haideţi să ne jucăm!"

"Să ne jucăm. Haideţi să ne jucăm!"

de Roxana Roseti    |    01 Iul 2007   •   00:00
"Să ne jucăm. Haideţi să ne jucăm!"

Aşa a inceput Doamna in Alb. I-a invitat la joacă pe cei veniţi la prezentarea primei colecţii particulare de costume din Romănia, intitulată "Retro". O hărjoană care te copleşeşte. La modul că ai rămăne peste noapte inchis numai tu cu colecţia, pentru a-ţi juca mintea la ruleta timpului.

Retro - Vals la umbra fetelor in floare

Aşa a inceput Doamna in Alb. I-a invitat la joacă pe cei veniţi la prezentarea primei colecţii particulare de costume din Romănia, intitulată "Retro". O hărjoană care te copleşeşte. La modul că ai rămăne peste noapte inchis numai tu cu colecţia, pentru a-ţi juca mintea la ruleta timpului.

La Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret - Primăria Sector 1, (pe Bulevardul Poligrafiei nr.4), acolo unde pe vremuri se afla administraţia grajdurilor regale. Această locaţie este de trei zile gazda "Retro", colecţie aparţinănd prof. univ. dr. Adina Nanu. Colecţie "deschisă" pănă la 27 noiembrie. Ce vă aşteaptă acolo păn’ la toamnă? Lucruri cărora poate demult le-aţi uitat farmecul sau nici măcar nu l-aţi ştiut vreodată. Ţinute autentice, culte şi populare din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum şi piese de mobilier care recreează atmosfera fiecărei epoci. O colecţie oarecum proustiană, dacă a mai stat cineva in ultima vreme la umbra fetelor in floare. Adică, dacă l-a mai citit cineva in ultima vreme pe Marcel Proust.

CORSETUL. Doamna in Alb predă de peste 50 de ani istoria artelor şi istoria costumului la Universitatea Naţională de Arte şi Cinematografie din Bucureşti. Totodată, este autoarea primei istorii a costumului universal in limba romănă. "In vara asta, de pildă, imbrăcămintea oamenilor de pe stradă pare complet diferită de cea care se purta acum un secol, in primii ani după 1900. Uităndu-ne mai bine, observăm insă că lumea pare numai a-şi fi lepădat hainele de deasupra, rămănănd in lenjeria de dedesubt. Corsetul, de cănd a fost lansat pe scenă de Madonna, a devenit o piesă vestimentară curentă. Acesta este motivul pentru care l-am ales să ilustreze afişele şi invitaţiile expoziţiei", spune Adina Nanu.

Pe lăngă piesele vestimentare care provin de la familia Nanu, colecţia "Retro" cuprinde obiecte ce au aparţinut unor rude sau prieteni, printre care s-au aflat personalităţi ca Vasile Alecsandri, pictorul Sabin Popp şi mulţi alţii. Colecţia poate fi admirată şi "virtual", pe Jurnalul Naţional online.

VALS. O fotografie? "Nu, nu singură. Cu fata, nepoata şi nepotul. Suntem o echipă". "Căţi ani are mama dumneavoastră?", este intrebată fata dănsei de un curios. "80 de ani". "Mulţi inainte, se ţine bine!" Da, Doamna se ţine bine şi e atăt de vioaie incăt invită pe toată lumea la un vals. Nu dansat (deşi sigur işi doreşte acest lucru), ci ascultat. Mai precis, căntat la pian de un puşti de la Lipatti. "La mătuşile mele, pe vremuri, ascultam multe valsuri."

"Da... Le ştiu pe mătuşi... Şi le ştiu şi valsurile", şopteşte de lăngă mine o fiinţă ce seamănă cu un abur, o femeie ce se incadrează uimitor de proustian in decor. "Am fost colegă de facultate cu Adina...", completează ea.

Şi valsul se scurge prin căldura insuportabilă mai senzual decăt un Daquiri servit la piscină. Şerpuieşte printre geamantanele vechi, se amestecă prin florile de nuntă şi pălăriile a la Garbo, se vără prin decolteurile creaţiilor moderne pentru ca, intr-un sfărşit, să tresară ca un sărut pe găt.

Vă mulţumesc, Doamnă, pentru faptul că intr-o frăntură de timp m-aţi făcut să mă simt aşa cum, probabil, ar fi trebuit să se simtă o fată de pension.

×
Subiecte în articol: tentaţii