x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Școala și locul de muncă au risc ridicat de contaminare

Școala și locul de muncă au risc ridicat de contaminare

de Diana Scarlat    |    25 Mar 2021   •   08:11
Școala și locul de muncă au risc ridicat de contaminare

Mersul la serviciu și la școală sunt considerate, de unii specialiști, printre cele mai riscante activități din timpul pandemiei. Studiile arată că aceste activități care presupun intrarea în contact cu multe persoane, în fiecare zi, pot crește pericolul de răspândire a virusului, dar se pot lua măsuri pentru a se ține situația sub control, fără a închide economia sau școlile. Tocmai de aceea, multe țări au preferat să nu închidă școlile decât în situații excepționale, iar pentru muncă s-au găsit variante care combină lucrul de acasă – acolo unde se poate – cu prezența redusă în colectivitate. Pentru România s-au luat astfel de decizii, anul trecut, dar pentru o perioadă scurtă, apoi nu s-a mai ținut cont de ceea ce deja adusese rezultate pozitive. Pentru a evita haosul sau închiderea totală a țării, descentralizarea deciziilor ar putea fi soluția ideală, cu simpla condiție să se respecte un set de reguli generale

 

Închiderea „afacerilor neesențiale” părea o soluție bună, anul trecut, la începutul pandemiei de COVID-19. Dar a produs discriminări devastatoare, aruncând în faliment sute de mii de afaceri și generând pierderea globală a peste șase milioane de locuri de muncă, fără a contribui la oprirea răspândirii virusului. În acest moment, la nivel mondial se vorbește despre al treilea val al pandemiei, iar soluțiile de lockdown sunt contestate de foarte mulți, tocmai pentru că și-au dovedit ineficiența. În România scandalul s-a transformat într-un adevărat război politic, dar deciziile trebuie să fie luate în câteva zile și pentru asta trebuie să se ajungă la un consens. Carantina națională ar putea fi evitată, dacă s-ar ține cont de câteva aspecte esențiale.

 

„Există un studiu făcut de Texas Medical Association, la trei luni după debutul pandemiei, despre factorii de risc în funcție de tipurile de activități. Trebuie să vedem cum se desfășoară anumite activități, pentru că factorii care duc la răspândirea virusului țin de timpul pe care-l petrecem împreună cu alte persoane și distanța dintre oameni. Analizând condițiile fizico-chimice care există în aceste situații, accentul analizei trebuie pus pe natura activității realizate”, a explicat, pentru Jurnalul, Mihai Pascadi, expert în date strategice, managerul companiei Avantera.

 

Factorul local face diferența

 

Există o explicație pentru deciziile care multora li se par atât aberante, cât și irelevante sau chiar luate cu rea intenție. Fiind o situație de criză fără precedent, autoritățile mai multor state au încercat să găsească soluții, ghidându-se după situații cunoscute din trecut sau, așa cum este și cazul României, preluând ceea ce au făcut alte state. „Din păcate, nu este timp pentru o cântărire foarte fină, iar hotărârile sunt luate în condiții de incertitudine a informației care stă la baza deciziei. În legătură cu școala, redeschiderea este clar că a fost o decizie asumată. Condițiile desfășurării activității în sine trebuie să fie luate în calcul. Astfel, cred că cea mai bună soluție ar fi descentralizarea deciziei, la nivel local și chiar în funcție de fiecare loc de muncă sau școală, dar pot fi identificate elemente comune care să permită definirea de reguli comune, pentru a nu se permite abuzuri sau decizii greșite”, a mai explicat, pentru Jurnalul, Mihai Pascadi. Expertul mai spune că România a avut un mare avantaj prin faptul că multe dintre aceste decizii nu s-au copiat pur și simplu din alte state, ci s-a permis descentralizarea, pentru că factorul local face diferența între situațiile care pot fi total diferite, de la o zonă la alta, în aceeași țară

 

Descentralizarea deciziei, cu păstrarea unui set de reguli trasate de la centru, cred că este o soluție bună, care poate fi aplicată.  

 

Mihai Pascadi, expert în date strategice

 

Structura anului școlar s-ar putea modifica din nou

 

Pentru a evita complicațiile unei noi carantine la nivel național – idee susținută de USR-PLUS – ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, prelungirea vacanței de primăvară și decalarea datelor pentru susținerea examenelor naționale, la clasa a VIII-a. Asociațiile de părinți și de elevi s-au declarat revoltate de schimbarea de ultim moment, cerând revenirea asupra deciziei, deoarece o lună de vacanță ar putea bulversa și mai mult elevii care trebuie să susțină examene anul acesta. Măsura de compromis ar fi rezolvat mai multe probleme socio-culturale: Paștele catolic și cel ortodox este prins exact în perioada anunțață pentru noua formulă a vacanței de primăvară - 2 aprilie-4 mai – iar o eventuală carantină națională care ar fi decisă exact în această perioadă nu ar fi afectat elevii privați până acum de posibilitatea de a face cursuri online. Inechitățile ar fi fost evitate, astfel, salvând mai mulți elevi. O revenire asupra deciziei ar putea însemna punerea în pericol a elevilor din mediul rural de a nu avea acces deloc la educație. O descentralizare a deciziei la nivel de școală, așa cum a existat o propunere din partea sindicatelor din învățământ, anul trecut, în luna iunie, ar putea rezolva această situație de criză, dacă de la nivel central se vor stabili anumite reguli comune care să fie respectate de toate instituțiile de învățământ. „Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ieri, explicând că încă așteaptă propuneri constructive pentru viitoarele decizii, iar reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților sunt invitați la dezbateri.

 

În Capitală au început să se ia decizii la nivel de sector. Primul loc în care primăria de sector a luat măsuri suplimentare, este sectorul 5, unde rata de contaminare a depășit 7 cazuri la mia de locuitori. Magazinele și piețele vor avea program redus de funcționare. Locuitorii sectorului 5 vor putea ieși din casă până la ora 19.00 în timpul săptămânii și până la ora 15.00 în weekend. Locurile de joacă vor rămâne deschise.

×