x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scrisori către Moş Crăciun

Scrisori către Moş Crăciun

de Jurnalul National    |    24 Dec 2007   •   00:00

Moş Crăciun a citit toate scrisorile pe care le-a primit in urma oncursului "Scrieţi o scrisoare lui Moş Crăciun" - lansat de Jurnalul Naţional de Moş Nicolae

Moş Crăciun a citit toate scrisorile pe care le-a primit in urma oncursului "Scrieţi o scrisoare lui Moş Crăciun" - lansat de Jurnalul Naţional de Moş Nicolae


Desene superbe, dorinţe minunate, copii deştepţi şi cu suflet, adulţi cu incredibile inimi de copii. Moşul a fost in mare impas. Mai ales că majoritatea scrisorilor a aparţinut oamenilor mari! Oameni mari care şi-au semnat scrisorile: "Un adult" sau "Un copil-adult", oameni mari care au recunoscut că nu şi-au mai deschis sufletul in faţa Moşului din copilărie. "Ce bine că putem să iţi scriem, Moşule!", au exclamat in răndurile lor atăt copiii, căt şi adulţii. Astfel, Moşul a primit multe scrisori atăt pe mail, căt şi prin poştă.

Concursul a avut trei categorii: "Cea mai frumoasă scrisoare a unui copil", "Cea mai frumoasă scrisoare a unui adult" şi "Cea mai frumoasă scrisoare veche" (de pe vremea lui Moş Gerilă). Pentru ultima categorie, Moşul nu a primit nici o scrisoare! De ce? Răspunsul a venit chiar de la mici şi mari: "Dragă Moş Crăciun, la vremuri noi, apelăm la tehnologia modernă" sau "Ce bine că are şi Moşul mail!". Prin urmare, luănd in considerare faptul că Moş Gerilă a fost uitat, ultima categorie a fost inlocuită ad-hoc de Moş cu "Cea mai frumoasă scrisoare primită pe mail".

Nu intămplător incepem cu căştigătorul categoriei "Cea mai frumoasă scrisoare a unui adult". Plicul scrisorii lui a fost folosit ca fundal pentru aceste rănduri. Cănd a primit scrisoarea, Moşul şi-a şoptit in barbă: "Ce copil inventiv! Căt a muncit el să «sculpteze» in hărtie brăduţul". Cănd colo, scrisoarea era a unui adult: "Dragă Moş Crăciun, sunt un băiat mare de vreo 50 de ani, care, aşa cum zice familia mea, nu m-am maturizat incă, aşa că-ţi scriu cu mare plăcere. (...) Am ceva pentru tine: acum căţiva ani am cumpărat dintr-un tărg bucureştean o povestioară scrisă şi desenată la 21 aprilie 1935 (n. red. - povestioara se numeşte «Răpirea micului Moby - adaptare după Walt Disney»), pe care am citit-o şi păstrat-o pănă acum, cănd ţi-o ofer ţie, să faci ce crezi tu că e mai bine cu ea (...) Măndăşescu Horaţiu, Bucureşti".


Scrisoarea cea mai frumoasă a unui copil este cea de mai sus şi ii aparţine lui Denis Ciobaniuc, in vărstă de 10 ani, elev in clasa a III-a la Şcoala nr. 8 din Hunedoara. "Fapte rele am făcut doar trei anul acesta: am tras-o pe căţeluşa
Lisa de coadă, care m-a muşcat de fund pentru că nu m-am jucat cu ea; la ţară am aruncat cu un bulgăre de pămănt după puii care au intrat in grădina de zarzavat; intr-o zi mi-am minţit părinţii: in loc să-mi cumpăr banane cu banii primiţi de la ei, mi-am cumpărat ouă de ciocolată cu surprize", spune Denis, printre altele, in scrisoarea sa.
"Cea mai frumoasă scrisoare primită pe mail" este cea din facsimil dreapta, semnată Dr. Mihaela E.: "Dragă Moş Crăciun, iţi scriu pentru că acolo unde lucrez eu sunt in fiecare an căteva mii de copii bolnavi; foarte bolnavi. (...) Copiii au nevoie de multe jucării de pluş, cărţi şi creioane colorate. (...) Vino, Moş Crăciun! Copiii te aşteaptă cu speranţă".


Moşul are un premiu-surpriză pentru Brenda, care i-a scris tocmai din New York. "Dear Santa Klaus, My name is Brenda, and I am going to turn nine years old in December 22", işi incepe Brenda scrisoarea. Vă redăm in traducere ceea ce i-a scris Brenda lui Moş Crăciun: "Dragă Moş Crăciun, numele meu este Brenda şi o să implinesc 9 ani pe 22 decembrie. Sunt in clasa a IV-a. Familia mea este din Romănia şi eu vorbesc romăneşte, dar nu ştiu să scriu romăneşte. Uneori pot să citesc cuvinte romăneşti. Am un frăţior de 7 ani şi jumătate pe care il cheamă Anthony şi este in clasa a II-a. Eu trăiesc in New York cu mama, bunica şi fratele meu. Ne-am cumpărat o casă in Ohio şi probabil din luna martie vom sta in alt loc. Tot ce imi doresc de Crăciun este ca tu să fii sănătos şi să nu răceşti sau să te plictiseşti de impărţit cadouri. Iţi urez Sărbători fericite şi Crăciun fericit! Mulţumesc, Toate cele bune, Brenda din NY".

Moşul mulţumeşte tuturor celor care i-au urat să aibă grijă de sănătatea lui, l-au sfătuit să-şi ia medicamentele, să se odihnească mai mult, să se invelească bine cu plapuma şi să nu uite să le dea renilor de măncare la timp. De asemenea, Moşul ii asigură pe cei care i-au trimis desene că le va inrăma şi le va păstra ca pe cel mai preţios dar din viaţa lui. In plus, le transmite şi celor mici, şi celor mari că el a citit toate scrisorile şi că le puteţi citi şi voi pe www.jurnalul.ro.

Căştigătorii vor intra in posesia premiilor după data de 7 ianuarie 2008

Draga Mos Craciun,
Eu sunt un baietel din Romania, pe nume Alexandru si locuiesc intr-un oras frumos numit Braila.

De un an intreg eu te astept cu nerabdare. In tot acest timp am fost un copil harnic, cuminte si ascultator.

Stiu ca esti batran si ai un drum lung de strabatut. Daca ajungi cumva in orasul meu si nu esti prea obosit, poate imi aduci ceea
ce imi doresc: un CD cu jocul Mortal Kombat 5.

Daca sacul tau nu va fi prea greu, poate imi aduci si un set BIONICLE si multe, multe dulciuri.

Eu te voi astepta cu un brad frumos gatit, cu prajituri si lapte cald, puse pe masuta ca sa prinzi putere sa ajungi la copiii din
lumea intreaga.

Cu dragoste si nerabdare,
Alex





Draga, Mos Craciun
Stiu ca tu esti bun
Si ca vrei sa vi
Iar cu jucari
Eu te rog acum adu-mi Mos Craciun : o pianina, ca sunt pianista si sanatate ca am de de toate daca am sanatate.
Cu drag,
Stanciu Laura





Draga Mos Craciun,
Oricat au incercat sa mi te scoata din minte,din suflet,ei nu pot.Tu esti acolo in mine.

E seara de ajun si te astept.Tu stii astaşi dorul si iubirea pe care le purtam de un an in suflet au sa fie potolite.Totul e la fel...soba bunicii care incalzeste niste inimi deja bucuroase,mirosul sarmalelor in casa plina de un zgomot dulce,fericirea care se reflecta de pe un chip pe altulşi se amesteca cu surasul de sticla al zapezii.Simt o liniste tamaduitoare,ma simt impacata cu mine.Si tot ritualul reincepe...E acelasi,dar eu il redescopar in fiecare an cu mai multa emotie.Clinchetele clopoteilor incep sa se auda,voci de copil ,rasete,chipul bland al mamei;e atat de multa bucurie in sufletul meu incat nu mai constientizez realitatea,parca ma pierd in visare...dar un scartait pe zapada ma face sa tresar.

Ai venit.Pasii tai grei nu lasa urme pe zapada,ci doar in sufletele noastre.Tu esti la fel.

Ma privesti.Cobori sacul cu greutate din spinarea ta batrana si ma privesti cu blandete.Din el scoti o cutie de lemn.Miroase a vechi.Mi-e atat de cunoscut acest miros.O intinzi spre mine si eu emotionata vreau sa o iau.Mi-e atat de cunoscut totulşi totusi traiesc atat de intens fiecare particica din seara aceasta.Ajunge la mine si cand reusesc sa ridic fragilul capac...sunt cufundata in lumina.

In fiecare an Mosul imi aduce o oglindain care pentru o seara se reflecta toata bucuria din jurţoata linisteaintelegereaiubirea care ne aduna pe toti.Si toata aceasta iubire e doar o parte infima,din fericirea adusa in lume de cel nascut in aceasta seara,de pruncul Isus.El apare acum si in oglinda mea.
Asta imi doresc si anul acesta,draga mosule.
Copilul din mine.





Draga Mos Craciun,
Nu stiu daca ti-a multumit vreodata cineva pentru faptul ca existiinsa eu una vreau sa iti multumesc acum. Esti intruchiparea a tot ce e posibil; daca ziua nu iti aduce ceva ce poate ti-ai dorit cu ardoare, toti isi pun speranta in tine ca poate tu vei reusi. Tu le poti pe toate si nu cred ca s-a indoit cineva vreodata de puterea ta. Si daca totusi nu se intampla acum ne ramane speranta ca vei veni si la anul. Daca cineva iti poate da ceva, acela esti tu. Asa ca stiu ca daca am incredere in tine nu ma vei dezamagi pentru ca tu nu ai dezamagit pe nimeni pana acum. Cred ca noi oamenii avem nevoie de tine mult mai mult decat credem noi si poate chiar mai mult decat un copil, insa ar trebui sa avem mai multa incredere, sa invatam sa speram.

Eu nu vreau sa iti cer ceva imposibil, desi tie ti-ar sta in putere sa faci aproape orice, asa ca te rog sa imi aduci un saculet de incredere, nu vreau multa, insa am nevoie de putina ca sa pot continua ca am inceput, sa merg inainte si sa nu uit unde vreu sa ajung. Aa, si sa nu uit de putin optimism pentru ca in ultimul timp mi-a lipsit asa ceva. Si daca tot esti in trecere pe aici sa nu uiti sa lasi si cativa fulgi pentru cam uitat cum e sa te dai cu sania.

Sper sa merit toate cate ti le-am cerut si te astept cu nerabdare!
Cudrag,
Liana





Stimata redactie,

Fiindca am aflat ca-l intalniti pe Mos Craciun, si de teama ca nu cumva, uitandu-si ochelarii, Mosul sa nu poata citi, din fuga renilor, scrisoarea pe care Ionut Nicolae i-a lipit-o pe geamul camerei lui, va trimit dumneavoastra randurile noastre, sa le-nmanati destinatarului.

Va urez s-aveti sarbatori senine, cu bucurie, cantec crestinesc, prieteni alaturi si multa zapada. Zapada a-mpacarii peste necazurile anului trecut, zapada pe bradul impodobit de sarbatoare, sub talpile schiurilor, pe varfuri de munte, si omat greu si cald pe morminte (nu stiu daca Mosul aduce cadouri si-n Rai, dar cu siguranta cei ajunsi acolo, si, Doamne, cati au trecut pragul anul acesta, se bucura din inalt vazandu-ne fericiti).

An Nou cu sanatate,
Simona Nicolae





Draga Mos Craciun,
Marturisesc ca nu planuisem sa-ti trimit o scrisoare insa m-am hotarat sa fac acest lucru atunci cand am citit o fraza din articolul aparut pe site-ul Jurnalului National: "Iar voi, adultii, credeti ca sunteti prea maturi pentru a-i scrie Mosului?" si am inceput sa scriu atunci cand un prieten, dupa ce i-am povestit despre cele trei categorii - scrisoarea unui copil, scrisoarea unui adult si scrisoarea veche - , m-a intrebat: "Tu cine ai sa fii: copilul sau adultul?"

Agitatia, stressul, grijile si nevoile de zi cu zi sunt cele care ne determina sa fim uneori "prea maturi" si, poate tocmai de aceea sosirea ta, Mosule ar trebui sa fie un prilej de mare bucurie, pentru ca ne permite un moment de ragaz, in care ne putem intoarce aievea sau doar in imaginatie, la copilaria noastra.

Dorinte, ganduri si sperante avem cu totii deopotriva copii si adulti, adica "oameni mici" si "oameni mari", astfel ca suntem la acelasi nivel, in fata ta, adica suntem copii, cu totii. Doar ca cei mici isi doresc jucarii, bicicleta/schiuri/patine/role si dulciuri iar cei mari isi doresc … de toate (si lista ar fi mult prea lunga!!).

Cred insa ca cele mai de pret daruri al oamenilor sunt: sanatatea, pe care ar trebui sa ne inveti, Mos Craciun, sa o pretuim atunci cand o avem; talentul si creativitatea, pe care ar trebui sa le poata cultiva si arata toti cei care le poseda; modestia si bunul simt, intalnite atat de rar in zilele noastre.

Asa ca tot ceea ce astept de la tine, in acest an si in toti cei care vor urma in viata mea, este sa imi pastrez sanatatea psihica si fizica, tineretea spirituala si puterea de a crede in tine si in minunile pe care stii si poti sa le faci.

Te astept cu nerabdare,
Antonela-Cristina Lungu
Brasov,15.12.2007


P.S. Ar mai fi ceva ce nu am mentionat si fara de care nici un om nu poate trai: nu uita te rog sa trimiti pe unul dintre spiridusii tai, insotit de un ren, sa lase putina iubire in casa mea.





Draga Mos Craciun!
Iti Multumesc pentru posibilitatea de a-ti scrie, de a putea asterne pe hartie ceea ce cred eu despre Mos Craciun, chiar daca nu il cunosc, nu l-am vazut niciodata, dar imi aduce bucurii in fiecare An.

Este un spirit, o bucurie!!

Acum sa vorbim despre Mos Craciun!

Mos Craciun, in varianta mea, fratele mai mare a lui Mos Nicolae, inseamna copilarie fara griji din casa parinteasca, plimbarea cu sania, bataia cu bulgari, colindele invatate, de la bunici, cizmele lustruite din fata usii, cosul cu nuci si covriji, cozonacul impletit, oala cu sarmale, carnatii din afumatoare si nu in ultimul rand nerabdarea si emotiile ajunului, cand cel cuminte 364 zile primeste cadouri de la inteleptul Mos Craciun.

Mos Craciun mai reprezinta linistea si caldura, uinui camin, iubirea de parinti, bunici , frati, stransi in jurul bradului luminat cu mii si mii de stelute, asemenea sperantelor nostre.

Mos Craciun, este Alba ca Zapada, heidi, Richard Cleydermann, Vivaldi, etc..., TOT CE POATE ADUCE BUCURIE

El este un personaj pozitiv, 'construit' astfel incat aduce doar bucurie

Si cand te gandesti ca exista in aceasta lume o multime de copii uitati de semenii lor, chiar in aceste zile magnifice.

La ei ar trebui sa mearga Mos Craciun, saptamanal, pentru a le alina suferinta si singuratatea.

Mos Craciun mai inseamna prima ninsoare, turturii de la streasina casei, focul din soba, sosetele de lana impletite de bunica, impodobirea bradului din fata casei, aprinderea candelei, rugaciunile catre bunul Dumnezeu.

Ce sa mai spun Mos Craciun, reprezinta O POVESTE NEMURITOARE, bucurie , sanatate, dragoste neconditionata.

Cand esti matur si ai la randul tau copii, Mos Craciun inseamna bucuria de a face fericit pe cei dragi.

Mos Craciun reprezinta aliatul mamelor, in lupta cu micul dejun, pe care cei mici refuza de multe ori sa-l serveasca, prietenul tatei care se lupta, cu pustiul pentru telecomanda tv-ului, amicul bunicilor care incearca sa-si adoarma nepotii.

Tot ce greseste un copil este ' taxat" de Mos Craciun.El vine doar la cei cuminti.

Mos Craciun este o poveste pe care am trait-o toti cand eram copii, iar la randul nostru, fiind parinti o spunem celor mici. Important este cum ti-a fost povestita, asa stii si tu sa o spui, mai departe.

Totusi cred ca ar trebui inventati 12 frati ai Mosului, sa vina lunar la cei cuminti, bonlavi, ptr ca viata sa le fie mai frumoasa...

Nu stiu ce nume le-am putea da, dar indiferent de cum dorim sa le spunem, ei ar fi necesari.

Ce sa mai spun? Este cel mai frumos si iubit spiridus atat de copii
cat si de parinti.
Sipritial El este, cred eu, ursitoarea Domnului Isus Hristos.Colinda
prin lume si imparte tuturor dragoste.
Ma retrag!! Mai sunt si alte scrisori.

VA DORESC CA TOT CE ESTE MAI BUN, MAI CURAT SI MAI FRUMOS PE ACEST PAMANT SA SE INDREPTE SPRE VOI! Sarbatorii Fericite!!

Vasile Sebastian , un baietel de 9 ani, care-si doreste sa mearga pe piciorusele lui, sa-l stranga in brate pe Mos Craciun, o sanie noua si multe cutiute muzicale..

MULTUMIM FRUMOS!





Draga Mos Craciun,
In primul rand, as vrea sa-ti urez "Craciun Fericit!!"

Cred ca acum tu privesti o superba ninsoare cu ingeri albi, stralucitori. Sau poate ca acum tu citesti scrisoarea mea. Mi-as dori sa te vizitez odata, la casa ta de la Polul Nord.

Nu ti-am scris aceasta scrisoare pentru a-ti cere ceva de Craciun. De fapt nu cred ca scrisoarea pentru tine are acest scop. Doar tu stii ce-si doreste fiecare copil, nu?

Vreau sa-ti urez succes in impartirea cadourilor, caci sa imparti cadouri tuturor oamenilor nu-i floare la ureche.

Si din moment ce, acum, chipul tau troneaza peste tot in camera mea, ar trebui sa reusesc sa suport tensiunea si mai ales momentul culminant, desfacerea cadourilor, cand parca imi sare inima din piept.

Sper ca vei veni cu cate un cadou si pentru cei saraci si necajiti, caci si ei te iubesc la fel de mult ca si mine.
Si anul acesta te voi astepta cu lapte si prajituri, ca intotdeauna.
Cu dragoste,
Ana-Maria Marin
Bucuresti





Draga Mos Craciun ,
Te iubim foarte mult si te asteptam cu nerabdare sa ne aduci multe ,multe cadouri.Mosule sa sti ca noi ne-am facut cate o lista mare cu multe dorinte , cu jucarii multe ,dar ne plac foarte mult si cartile.

Sa sti ca si noi iti facem un cadou, iti punem sub brad prajiturele ăm vazut ca-n fiecare an le-ai luat.Tare am vrea sa te vedem si noi ,ca nu l-am vazut niciodata pe mosul cel adevarat.
Cu mult drag,
gemenii ALEXANDRU si ANDREI MAROIU,7 ANI
TE ASTEPTAM.





Draga Mos Craciun ,
Ce pacat ca nu-ti scriu decat o data pe an,ce pacat ca nu vii decat o data pe an!dar,poate asta-i toata frumusetea!!!!!!:atat de mult asteptatul mos craciun!iubitul si neschimbatul mos!speranta aceea mica din cutia pandorei,lumina ce ne face de multe ori ,dar in fapt,de prea putineşa fim mai buni!bucuria in care,oricat am fi de ipocritiţrebuie sa recunoastem ca vrem sa credemşa ne-o atribuimşa ne cufundam in ea si sa traim miracolul!miracolul craciunului,miracolul nasterii Mantuitorului, miracolul nostruăl tuturor!

De fapt,draga Mosule, anul asta nu-ti mai cer nimic.anul asta vreau doar sa-ti multumesc ca ai venit de fiecare data cu desaga plina si ca,de fiecare data mi-ai umplut sufletul de povesti! Ca doar ce-i mai frumos pe lumea asta,chiar si pentru noi,cei ce nu mai suntem copii,decat povestile? Asa caţe rog Mosule,doar sa ma lasi sa cred in povestea ta iar pe voi,oameni bunişa ma lasati sa cred in Mos Craciun!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Dragă Moş Crăciun,
De-aş ştii că şi in noaptea asta de iarnă tot tu veghezi la geam, m-aş vedea din nou copil alintăndu-mi cu sfială găndurile in aşteptarea darurilor tale.

Şi n-a fost chiar demult...A fost ca in poveştile spuse de atătea ori de bunici,in timpul cănd veneai să aşterni o speranţă peste găndurile mele mici care iţi cereau o jucărie, o carte sau o povaţă.

Am primit atunci bucuria darurilor tale pe obrajii inroşiţi de emoţie şi de căldura focului din odaie. Eram lăngă brad cănd m-ai aşezat pe genunchi şi te-ai uitat o clipă mustrător in ochii mei. Ştiam, atunci, că ar fi trebuit să fiu mai cuminte, să-mi ascult părinţii şi să mă port mai frumos. Glasul blănd imi cerea să rostesc căteva versuri pentru a mi se ierta poznele şi indemnul tău, moşule, dădea putere vocii mele de copil.

Acum nu mai ştiu să rostesc cu aceeaşi seninătate poeziile invăţate in taină, dar indrăznesc să-ţi cer daruri pe măsura datoriei mele implinite faţă de lume.

Aş vrea să aduci tuturor căldură şi pace in inimi, ca să nu mai văd oameni trişti mergănd pe stradă şi rătăcind printre gănduri de umbră. Să văd copii zămbind şi bătrăni impăcaţi sufleteşte.

Dacă nu voi mai putea să mă intorc la farmecul vărstei dintăi, aş vrea măcar ca de acum inainte să-mi ştiu locul printre cei aleşi spre a purta mai departe zestrea Crăciunului şi bucuria Naşterii Domnului.

Dăruieşte-mi inţelepciune şi cumpătare, să invăţ ce inseamnă iubirea şi bucuria de a mă fi născut intr-un loc binecuvăntat. Aici, tu ai poposit an de an, dar n-ai uitat să imi aduci aminte că sunt mulţi cei care şi-ar fi dorit să poposeşti la ei măcar o dată. Pentru aceştia, aş vrea să-ţi cer căt mai multă căldură, blăndeţe şi sănătate.

Vino şi anul acesta să imparţi tuturor găndul cel bun, cu rodnic in cănt de colindă.
Diana Chichifoi





Draga Mos Craciun,
Ma numesc Paune Theodor Ionut, am 10 ani, sunt din comuna Peretu, judetul Teleorman si inca mai cred ca exista Mos Craciun.

Sunt un baiat cuminte, pe care parintii l-au invatat ca trebuie sa inveti si sa-i respecti pe toti ceilalti. M-au mai invatat ca munca nu este rusinoasa si de aceea ii ajut pe parinti cat pot.

Invat foarte bine, am luat numai premii I si II pe scoala, la olimpiadele de matematica. Am uitat sa spun ca invat la Scoala Mihai Viteazul din Alexandria. Desi nu/mi place foarte mult sa citesc, o fac pentru ca mama spune ca ma va ajuta si cu timpul imi va place. Imi plac desenele animate, mersul pe bicicleta si jocul SUDOKU.

In aceasta luna am primit primul meu telefon mobil si sunt foarte fericit. Cam atat am avut sa-ti spun si sper sa treci cu cadouri pe la toti copiii carora nu are cine sa le aduca daruri.

Eu te astept de Craciun, impreuna cu familia.
Tedi





Draga Mos Craciun,
Eu sunt Tudorăm 6 ani si stii tuşunt cuminte.Nu stiu toate literele dar ma ajuta mami sa scriu.
Imi plac mult desenele animate si jucariile.Imi doresc un bradut frumos cu multe lumini,zapada sa pot sa ma trag cu saniuta si un robot.





Draga Mos Craciun,

Ti-am scris o scrisoare si acasa, asa ca te rog sa vii sa o iei si pe aceea. Dar, asta nu inseamna ca nu o sa-ti scriu si aici, pe mail.

Te rog sa ma ierti pentru ce am facut rau anul acesta si, mai ales, pentru notele rusinoase pe care le-am luat la tezele de la scoala (9 si 9).

Daca ma ierti si crezi ca merit, mai ales, te-as ruga sa imi aduci :
Un calculator. O bicicleta (pentru primavara, vara, bineinteles). Need for Speed Underground. Harry Potter jocul 5. Ciocolata pentru toti. Papuci pentru taticu. O piua pentru taticu. Carti pentru mami, mamica, taticu si pentru mine. Jocul Plant Tycoon. Mah jong-ul acela care si-l doreste taticu. Beteala in plus. Si tot ce mai crezi tu ca o sa ne placa

Te rog sa-i multumesti lui Mos Nicolae pentru cadourile date de el. Au fost foarte frumoase.

Daca doresti, ia din poeziile mele. Sper ca o sa-ti placa.

Te rog, scrie-mi cum crezi tu ca sunt, ce-ti place la mine, ce nu.

Eu unul mi-as dori un brad plin de verde abundent, de beteala, si, in varf de o stea albastra.

Odata ce vii, cu siguranta vei aduce si zapada, nu ? eu, ca si toti ceilalti copii, si poate si parinti, vrem sa vina odata zapada, ca de 3, 4 ani nu a mai nins cumsecade.

Sper sa te vad anul acesta. Oricum, eu voi sta sa te astept cateva nopti la and (sau cel putin asta vreau!)!

Cu multe multumiri,
Un Craciun usor, fericit.
Spor la treaba,
Martin Tichescu, 11 ani si familia lui.





Draga Mos Craciun...
Te rog sa ma ierti ca nu ti-am mai scris de atit de multa vreme, poate de pe vremea copilariei cu miros de brad nins si de sarbatoare.

Iti scriu insa acum, cind vad ca lumea e pe zi ce trece tot mai rea, ca sa te rog sa aduci cite un sac de bunatate oamenilor rai si cite un sac de sanatate si iubire fiecarui om de pe pamint.

Pentru mine nu stiu ce sa-ti cer. Dragoste ti-am cerut cindva.
Si mi-ai adus. Dar s-a sfirsit si ma tem prea mult de acest trist sfirsit al iubirii ca sa ti-o cer din nou.

Ti-as cere sufletul geaman mie, sufletul pereche. Dar cine stie daca ochii dumitale batrini si obositi de lumina cruda a zapezilor cu care te lupti an de an ca sa ne aduci tuturor bucurie nu se vor insela din cauza furtunilor de ceata argintie?...

Ti-as cere liniste si pace sufleteasca, dar stiu ca sunt atitia oameni zbuciumati si atitia copii batrini inainte de vreme care au nevoie de asta, incit nu indraznesc sa le vreau pentru mine. De aceea, daca nu m-ai uitat si daca crezi ca inca mai merit un cadou, fa doar ca lacrima sa-mi fie iarasi limpede.
Craciun Fericit...Jurnalul National & Mos Craciun !





Dragă Moş Craciun,
La mulţi ani! Deşi eşti cel mai bătrănel moş , eşti cel mai iubit de copilaşii nevinovaţi care te aşteaptă an de an să baţi la poarta casei lor şi să spui: Ho - ho , dragii moşului!

Eu ştiu că tu exişti dincolo de poveşti şi că odata cu Crăciunul imbraci hăinuţa roşie, cea a dragostei , a căldurii umane. De mică te-am aşteptat atit de mult ...şă te cunosc, să aureolezi casa noastră cu lumina Crăciunului , să stăm să povestim lăngă brăduţul frumos impodobit, să te colind, să se oprească pentru o clipă timpul in loc, să plăng de fericire, iar tu ca un bunicuţ să mă străngi in braţe şi să-mi impărtăşeşti povestea ta nemuritoare!
Cu prietenie, Raluca Petran





Draga Mos Craciun,
Nu ti-am mai scris de mult timp…dar simt nevoia redescoperirii unei farame de copilarie.

Cred ca iti dai si tu seama ca a trecut vremea cand iti ceream papusi, papusi si iar papusi. Probabil te astepti ca acum sa insir aici o lista cu : haine de firma, telefoane de ultima generatie sau componente pentru calculator. Ei bine nu o sa fie asa. Nu am nevoie de toate astea, dar ar fi ceva care m-ar bucura…Mosule, eu vreau sa pot sa mai gust o data din cozonacul pe care il facea bunica. Vreau sa ma trezesc dimineata in mirosul de nuca, vanilie si scortisoara…Vreau sa mai fiu nevoita sa astept pana iesea din cuptor si cel din urma cozonac, pentru ca bunica il alegea pe cel mai pricajit ca sa-mi taie din el, cei frumosi erau pastrati pentru masa festiva. Gustul acela era divin....cozonacul bunicii nu poate fi inlocuit nici cu cele mai rafinate prajituri din lume. Dar bunica nu mai e…si oricat de Mos Craciun ai fi, stiu ca e peste puterile tale sa mi-o aduci, macar pentru cateva clipe…

Si totusi vine Craciunul si o dorinta tot trebuie sa-mi indeplinesti. Atunci, tot ce as vrea e, ca macar acum, in preajma sarbatorii Nasterii Domnului sa nu mai existe copii flamanzi, tristi, care sa indure frigul sau batrani singuri…

Mosule, nu-mi trebuie cadouri costisitoare, dar, te rog, fa-i pe toti cei saraci sa simta magia sarbatorilor. Sarbatorile lor nu au parfum de belsug, cu mese intinse, cadouri impachetate frumos si un brad inalt. Dar nici nu-si doresc atat de mult, nici macar nu viseaza la asa ceva…pentru ca s-au invatat sa se multumeasca cu putin. Numai ca nici « putinul » acela nu il au. Pentru ei Craciunul nu reprezinta decat o perioada din an, care vine insotita de o multime de griji si de regrete. Inima lor se frange in fiecare zi, cand sunt nevoiti sa-si smulga copii de langa vitrinele frumos colorate…nu mai au puterea de a le alimenta speranta ca intr-o zi vor primi si ei jucariile mult visate. Sunt cuminti acei copii, sunt cei mai cuminti din lume si totusi ei primesc numai dezamagire.

Mosule, sunt atatia batrani singuri si parasiti, la ei de ce nu te duci ? Sunt mult mai multi decat cei bogati si fericiti…Sunt oameni care au ajuns sa se roage sa treaca mai repede sarbatorile…Pentru ei nimic nu se schimba, ei nu gasesc daruri sub brad. De fapt…care brad ? Speranta s-a topit si ea la lumina lumanarilor. Ce sa mai astepte
de la viata ?

Mosule, realitatea e trista…deschide ochii si priveste…

Si inca ceva…daca tot vii…adu cu tine si ninsorea….Sa ninga mult, ca-n povesti…sa acopere toate pacatele de pe pamant…

In speranta ca o sa poti indeplini macar o parte din rugamintea mea…

Cu drag,
Pripoaie Alexandra





Draga Mos Craciun,
La vremuri noi, apelam la tehnologia moderna:
Iti trimit alaturi, scrisoarea fiului meu Boanda Tudor Mihai, catre tine, pentru ca, prin posta normala, n-ar fi ajuns la timp.
Iti multumesc pentru ca existi si pentru toate darurile primite de la tine !
Sa ne traiesti Mos Craciun, si sa fii de-a pururi in sufletul nostru!
Te iubim cu totii !
La Multi Ani !!
Boanda Mihai




Draga Mos Craciun,
Ma numesc Popescu Adrianaşunt o femeie adulta,nu mai cred in tine dar totusi iti scriu.

Si acum sa iti spun ce imi doresc: vreau din tot sufletul sa faci o vraja pentru ca acel gen de "muzica" numit manele sa disparaiar locul lor sa fie luat de adevarata muzica.

Te mai rog sa faci cumva sa nu mai existe copiii maltratati,violati,copii fara copilarie. Sa vedem doar fericire pe chipurile copiilorăsta vreau.

Tu fiind un mos bun fa ceva ca padurile sa nu mai fie taiate,ca brazii de plastic sa ii inlocuiasca pe cei naturali,opreste crimele asupra padurilor!

Fa ca tot omul sa fie bun si cu frica de Dumnezeu Iehovaşa se gandeasca mult inainte de a face ceva.Explica-le celor bogati ca bogatia nu consta in vile si masini,ci in ceea ce daruiestiin iubire. Indruma-i pe oameni sa citeasca Biblia, sa daruiasca inainte de a cere .Nu mai lasa rautatea sa ia amploareţe rog! Ar mai fii muuulte de spus,dar ma opresc aicişper sa citesti si sa faci ceva,daca tot zici ca indeplinesti dorinte.
Sa astept si un raspuns?
Popescu Adriana.
13.12.2007





Draga Mos Craciun,
Ma numesc Cristian Lungu si am 5 ani.
Am rugat-o pe Mami sa scaneze si sa iti trimita (in atasament) scrisoarea pe care am scris-o, cu manuta mea, pentru tine. Este prima mea scrisoare si chiar primele cuvinte scrise de mine si sunt bucuros ca tu esti destinatarul.

Probabil ca va fi putin mai dificil sa intelegi ceea ce am scris: te rugam sa imi aduci o broasca testoasa mare (de plus!!).

Eu iti doresc draga Mosule sa fii sanatos si sa traiesti multi ani, sa incanti pe toti copiii caci asa trebuie sa fie: orice copil din lume are dreptul sa se bucure de sosirea ta si de un cadou, fie mic sau mare.

Te astept, cu mult drag sa-ti soptesc o poezie si sa iti ating barba!!
Cristian Lungu





Dragă Moş Crăciun,
Deseori mă intrebam cum de e posibil ca tu să ghiceşti dorinţele oricărui
suflet de copil, cum de e posibil să ajungi la fiecare copil, cum de puteai străbate un aşa de lung drum. De asemenea, mă intrebam cum e făcută haina ta roşie. E cumva magică? Cu toate că gerul năprasnic şi ninsorile te insoţeau peste tot, tu rămăneai vesel, parcă erai uns cu vreo alifie fermecată care te ajuta să nu simţi frigul. Âşi intrebarea care mă măcina cel mai tare era dacă Moşul avea timp să citească fiecare scrisoare.

Cu toate acestea, ziua de Crăciun era cea mai aşteptată, in primul rănd pentru că mergeam la biserică, iar mai apoi... era curiozitatea fiecărui copil, şi anume aceea dacă i-a fost ascultată dorinţa, şi dacă Moş Crăciun nu l-a uitat.

Cu căt creşteam, cu atăt aflam mai multe lucruri noi despre tine. Aflam unde locuieşti, cine te ajută la fabricarea cadourilor. Dar lucrul care mă amuza cel mai tare erau poveştile renilor cu certurile şi jocurile lor. Tărămul de basm in care locuiai era visat de mine de multe ori. incercasem atăt de mult să-ţi aflu adresa, căci, chiar dacă ştiam că nu am şansa să ajung pănă acolo, speram măcar să-ţi pot scrie vreo scrisoare.

De multe ori, cănd nu aveam brad acasă, puneam ghetuţele la geam, incercănd să ţi le aduc căt mai aproape. şi cu toate că uneori uitam şi nu le puneam aproape de geam, tu nu uitai şi le umpleai cu căte un lucruşor, căt de mic, fie el şi simbolic.

Anii copilăriei au trecut ca văntul, iar acum stau şi incerc să chem copilăria inapoi, să o inchid şi să o las să respire in adăncul sufletului meu… car va rămăne mereu unul de copil.

Chiar dacă identitatea Moşului a fost dezvăluită, am incercat să alung dezamăgirea. Cu greu am reuşit să accept realitatea, că trăim intr-o lume dură, unde trebuie să te adaptezi sau devii un „ciudat" sau „ rămas in urmă". Cu toate acestea eu am continuat să cred. Am continuat să păstrez farmecul Crăciunului şi parfumul copilăriei viu in mine, iar Moş Crăciun continuă să existe in mine.. Chiar dacă nu mai pune cadouri in ghete şi nu mai mănăncă fursecurile, el trăieşte. El continuă să facă daruri copiilor cuminţi. -„Moşule, tu ai inceput povestea, dar noi trebuie să o continuăm, să ducem mai departe misterul şi bucuria Crăciunului." Un cadou nu trebuie să conste intr-un semn material, el poate fi un semn de afecţiune, sau, pur şi simplu o vorbă bună, un zămbet.

Moşule, nu ştiu ce aş putea să-ţi cer ca să-mi fie mai bine. Aş cere nişte jucării, dar jucăriile nu prea imi mai sunt de folos acum. Aş cere nişte note mari la tezele unice, dar oare chiar imi vor fi de folos?Aş cere nişte prieteni adevăraţi, dar prietenii adevăraţi nu stau prea mult timp. Poate m-aş mulţumi cu nişte animale, căci ele sunt cel puţin credincioase. Dar după căţiva ani vor muri şi ele. Aşa că, nu prea mai ştiu ce să iţi cer. Poate nişte cer senin, şi lumină ca să imi bucure ziua. Sau? Stiu! Aş dori căte puţin soare in fiecare zi, fie că e vară sau iarnă. Si aş dori ca acesta să umple inimile oamenilor. Aş dori să mai aud din cănd in cănd căte un „ mulţumesc", să mai văd pe stradă căte un zămbet. Si poate atunci cănd voi ajunge la bătrăneţe să-mi dai puterea să cred in Moş Crăciun, in plăcerea dimineţii cănd mă voi trezi şi voi alerga grăbită să văd ce a adus moşul. Si să nu imi pierd sufletul de copil, şi să fiu şi eu un „Moş" pentru cei din jur.

Astfel că iţi doresc şi ţie SÃRBÃTORI FERICITE!

P.S. Să te mai odihneşti cănd in cănd, ca să nu fii prea extenuat şi să
poţi ajunge pe la toţi.
Cioloca Flavia Tabita , 14 ani, Reghin,





Draga Mos Craciun,
Ma numesc Diana Uta, am 5 ani si 4 luni si sunt la gradinita in grupa
pregatitoare.

La gradinita imi place sa merg cel mai mult si ma trezesc chiar de la ora 6 dimineata ca sa plec la gradinita.

Eu sunt o fata cuminte si imi ascult parintii, pentru ca ei au grija de mine si ma invata numai lucruri bune.
Prin tot ceea ce eu fac incerc din toate puterile mele sa le demonstrez ca sunt cuminte si ca invat bine.

Am invatat cifrele de la 1 la 10 si literele a, c, t, e, m, r si i. De asemenea, imi place foarte mult sa pictez si sa dansez.Chiar acum in cinstea venirii tale eu pregatesc un program de dansuri si poezii si sper ca nu ma vei uita si imi vei aduce si mie cadoul pe care mi-l doresc.

Asa cum tu stii cel mai bine eu imi doresc un set pentru initierea in dans si mai vreau si dulciuri.

Te astept cu nerabdare
Diana Uta





DRAGA MOS CRACIUN,
CEL IUBIT SI INTOTDEAUNA BUN

MA NUMESC ANA , AM 8 ANI SI SUNT DIN ORASUL PLOIESTI .SUNT ELEVA IN CLASA A II-A LA LICEUL PEDAGOGIC .
POT SA SPUN CA AM FOST SI SUNT IN CONTINUARE UN COPIL CUMINTE , AM CALIFICATIVE BUNE LA SCOALA SI LUCREZ MULT PE CALCULATOR .
IN TIMPUL LIBER MA JOC SI CU ANIMALUTELE MELE SI POT SA SPUN CA AM DESTUL DE MULTE : 5 CATELUSI , 2 BROSCUTE TESTOASE , UN PAPAGAL SI UN PORCUSOR DE GUINEEA .

AM DESTUL DE MULTE JUCARII , DAR SINCER ITI SPUN CA CEL MAI MULT MA BUCUR CAND PRIMESC O PAPUSA SAU UN JOC CAPTIVANT .

STIU CA AI MULTI COPII DE VIZITAT DAR DACA IN SACUL TAU RAMANE UN LOC CAT DE MIC SI PENTRU MINE TE ROG SA NU MA UITI .CURTEA MEA O RECUNOSTI USOR , EA ARATA CA IN POVESTI . ESTE PLINA DE LUMINI SI DE MOSI CRACIUNI DIN PLASTIC .
TE ASTEPT SI MA UIT DUPA SANIUTA TA CU RENI IN FIECARE SEARA .
TE IUBESC MULT
ANA





"Draga Mos Craciun,"
Ma numesc Rafael si am 8 ani jumate , sunt un baietel cam nazdravan , mami ma iubeste dar ma si cearta , citeodata sunt ca un vulcan , ma...plictisesc , , alta zi sunt iubitor , ascultator , linistit . Nu stiu eu ce-i cu mine , e ceva acolo inauntru pe care eu nu-l pot descrie . Dar eu ma straduiesc din toate puterile mele sa-mi respect parintii si ce-mi spun ei . Sper sa ajung avocat , dar e greu...cu scoala asta , ,sper ca voi reusi , mami ma ajuta
.
Mos Craciun eu cred in tine , te iubesc nespus si numai tu poti sa-mi aduci un catelus adevarat educat , de buna rasa , il doresc din toata inima, va fi prietenul meu de joaca , si cel mai credincios , ca sa nu fie degeaba eu iti scriu ceva de G. Cosbuc,este o poezie:
A-nceput de ieri sa cada,
Cate un fulg acum a stat
Norii s-au mai razbunat
Spre apus dar stau gramada peste sat.

Vraja ta o astept in ziua de Craciun, la revedere Mos Craciun sper sa te regasesc sanatos si anul viitor!!
Rafael Dan





Draga Mos Craciun,
Sunt Lucian (28 ani) sper ca iti mai amintesti de mine de cand eram micutz si veneai la mine, si iti spuneam cele mai frumoase poezii, in schimbul lor primind cele mai frumoase daruri.

Iti multumesc pe aceasta cale pentru ele. O sa ai multe scrisori de citit asa ca o sa fiu scurt...

Ce imi doresc eu anul asta de la tine mosule, e o cutie mare in care sa fie multe cutioare mici pline cu fericire, intelegere, dragoste, respect si devotament, cutiutze care sa le tinem deschise eu si prietena mea in
fiecare zi de-a lungul vietii noastre. Atat as dori.

PS. nu uita mosule sa scrii pe cutia aceea mare FAMILIE.

O sa astept langa brad pe 24 cu sfiala de copil dar si de indragostit
Multumesc mosule
Lucian Ferariu
vanzari, Editura Polirom, Iasi





Dragă Moş Crăciun,
Nu sunt un copil, dar sunt convinsă că tu ştii deja asta, sunt un adult cu suflet de copil, vise, speranţe şi dorinţe ale unui copil... de aceea iţi scriu.

Ce-mi doresc eu anul acesta (căci ştiu că ai multe cereri de indeplinit şi multe rănduri de citit), am să fiu scurtă şi explicită.

Imi doresc anul acesta să pot visa mai mult, să pot spera mai des, să zămbesc zilnic şi să ofer in fiecare secundă. Atăta e tot ce-mi doresc, dacă tu poţi să-mi indeplineşti cererea, aşează-mi sub pom (anul acesta am să-l fac chair la intrare să nu ai mult de căutat, şi ... nu te mai chinui să cauţi hornul căci stau la bloc) intr-o pungă de vise mari toate speranţele ce ţi-au mai rămas, zămbetele copiilor ce le-ai adunat azi, cadourile refuzate şi cam atăt, eu aş fi mulţumită.

Am stat puţin şi m-am găndit, tot ce am cerut, era doar pentru mine, de aceea, dragă Moşule, iartă-mă şi uită tot ce am vrut, dă-mi in schimb alceva:

Aşează pulbere de stele pe genele lumii şi adoarme-o pentru căteva secunde, să poată gusta bucuria de a dărui clipe cei ce sunt singuri, adoarme şi stelele pentru alte căteva minute pentru cei ce nu pot simţi căldura, să aibă acum ocazia să atingă misterul. Aşează pe nori de puf pe cei ce au pierdut căldura căminului, uneşte răsăritul cu apusul pentru cei ce oricum nu percep diferenţa, ochii lor fiind inchişi.

Aruncă peste lume cu speranţe pentru cei ce nu mai cred in ea, pune căte un zămbet pe fiecare chip să vadă şi cei ce plăng că există bucurie. Şi... cel mai mult, oferă celor ce nu mai ştiu să iubească, inima mea, să iubească ei cu ea pentru căteva momente magice de Crăciun.

Adu magia de a dărui frumuseţe, puritate şi bucurie. Adu misterul de a inţelege taina credinţei şi a iertării.

Oferă tu lumii ceea ce eu pot doar să sugerez...

Cred că nu cer prea mult, nu e o cerere grea pentru tine, deci ... mă aştept, cănd voi deschide ochii, in ziua de Crăciun, să văd ... diferenţa...
Mulţumesc că ai citit scrisoarea şi anul viitor o să-ţi cer mai multe pentru ceilalţi...
Semnează: Un adult
Gotea Ioana




Draga Mos Craciun,
Iti scrie sincer,un copil bun.
Andrei Bajeu eu ma numesc, in Corabia locuiesc si anul viitor, un deceniu implinesc.
Tot ce am mai sfant pe lume sunt faptele bune pe care le implinesc cand la Dumnezeu eu ma gandesc.
Parintii eu mi-i iubesc si incerc sa-i rasplatesc pentru ca ei ma-ngrijesc si ma-nvata tot ce-i bun pe-aceasta lume si stiu sigur si ei vor sa am in viata un renume.

Dac-ar fi sa imi doresc ceva stiu ca vreau un singur lucru: VREAU SA POT SCHIMBA LUMEA.Sa fie lumea mai buna, oamenii mai omenosi si-n felul acesta, mult mai frumosi.

Fericiti cum suntem noi,eu si Teodor, fratele meu, as vrea sa fie toti copiii lumii.

Priveste-ncet la noi in casa si o sa vezi o familie bucuroasa.

Darul meu de sarbatori, este cel mai sfant: vreau sa ma potbucura da Nasterea minunata, cum faceau ingerii, odata.
Andrei Bajeu





Draga Mos Craciun,
Stiu ca ma cunosti! de 30 de ani iti scriu in fiecare decembrie scisori de la iubiricii mei...Hei, Mosule ai uitat?

Sunt copiii de la gradi!
Imi amintesc si acum de primele mele scrisori catre tine...eram si eu un copil pe atunci...dorintele celor mici se impleteau cu dorintele mele:sa crestem mari, sa fim buni, cuminti si ascultatori, ca altceva pe "atunci" nu prea aveai ce sa ceri.

Acum , mosule draga, dorintele mele nu mai sunt si ale lor si spre supararea mea , nici dorintele lor nu mai seamana cu dorintele celor dintii copii ai mei.acum eu scriu despre :pudriera spioancelor, tancuri, pistoale ,niste papusi numite barbie...

Mosule , nu fii trist, eu nu am incetat sa-i invat despre iubire, daruire, generozitate ,prietenie...la urma urmei ei sunt creatia noastra, nu?

Miroase iar a iarna si tu vii cu colinde soptite din glascioare mici , ca de pitici, nu tare , ca esti obosit si poate te speriem,vii cu vestea ca DOMNUL ISUS se va naste , ca binele invinge intotdeauna raul daca vom crede cu tarie asta,ca fripturica e gustoasa, si prajiturile sunt bune,....

Pentru toate acestea si nu numai, mosule draga, TE IUBIM!

Eu, adultul de azi, iti multumesc ca nu ai plecat din sertarasul meu de catifea, ca in fiecare an datorita tie redevin copil! alaturi de cei 17 iubirici mici de 3 ani iti urez secole bune de colindat si dragostea tuturor!
"DOMNI"-adica, domnisoara Dida, Hunedoara





DRAGA MOS CRACIUN,
Iti scriem aceasta mica scrisoare in forma electronica,intrucat am gasit tarziu adresa ta din "JURNALUL DE MOS NICOLAE" si ne-a fost teama ca nu te vom mai putea contacta in timp util pe calea POSTEI ROMANE.

Ne adresam tie in numele unei fetite din BRAILA,in varsta de 6 ani si patru luni,pe care o cheama ALEXANDRA.

Ce-ti putem spune despre ALEXANDRA ?!

In primul rand ca este o fata foarte cuminte,ascultatoare cu parintii si
bunicii; frecventeaza(atunci cand nu este racita)cursurile GRADINITEI DE COPII"ASCHIUTA",fiind foarte atenta si prietenoasa cu colegii si doamnele educatoare.

Chiar saptamana viitoare pe data de 17.12.2007 va participa la Serbarea tinuta in cinstea ta,unde interpreteaza rolul unui FULG DE NEA.

Trebuie sa-ti mai spunem ca ALEXANDRA a invatat numeroase poezii despre iarna si colinde pe care,daca vei veni pe la noi,abia asteapta sa ti le spuna.

Asadar,ca sa nu te mai retinem, caci poate mai ai de citit o multime de mesaje de la copii din tara,noi te asteptam si ,daca poti sa-i aduci si ALEXANDREI un mic cadou !

Incheiem urandu-ti: DRUM BUN SI "LA MULTI ANI" !
COTET ALEXANDRA.





Dragă Moş Crăciun,
Ştii ca sunt o fetiţă mică şi am un frăţior pe nume Andrei care are un an şi eu am patru ani şi jumătate, dar tu aduci multe jucării la copii şi la oamenii mari.

Vreau să imi aduci o pisică de jucărie căt pisica adevărată, şi pentru frăţiorul meu o maşinuţă care să fie camion de jucărie. Mi-aş mai dori o minge şi o rochiţă frumoasă, una albă de tot care să fie elegantă şi pantofi cu toc mic pentru mine şi mănuşi tot pentru mine. O mai vreau pe Pocahontas şi pe Aurora, şi 4 dinţi pentru bebe. Mai vreau pentru bebe un costum cu papion şi cu cravată şi să fie negru.

Pentru verişoară imi doresc mult de tot ceva care să fie caiet ca să scrie pe el.

Imi doresc mult pentru mama mea să aibă o fustă lungă pănă la genunchi şi cu floricele, pentru tata o cămaşă albă cu negru şi pentru Vica (bunica) mi-aş dori o bluză.

Te aştept la grădiniţă.
Alexandra Iorga, 4 ani şi jumătate
Bucureşti





Draga Mos Craciun..

Iti scriu aceasta scrisoare din departare cu speranta caci vei aduce bucurie unei mici finte care traeste in conditi de nedescris .

Se numeste Cristina din cite stiu, este o fetita de 4ani si este abandonata de mama ei care a plecat la munca in Grecia de citva timp.

Fetita este la bunici care sunt bolnavi ( bunica are leucemie si a fost operata de citeva ori , Bunicul este bolnav de plamini, Tuberculoza)

Tatal Cristinei care ii este Tata dar nu figureaza in certificatul ei de nastere ca tata , este un om betiv, scandalagiu, fara loc de munca care traeste din pensiea bunicilor.

Fetita este traumatizata din povestitul vecinilor, cind bunica este la spital pentru cine stie ce sau la dializa bunicul este cu ea in spital , iar
tatal Cristinei este la Bufet , pina cine stie in ce timp vine acasa in
miez de noapte, iara Cristina este singura in locuinta care sta cu bunici
si tatal ei in conditi mizere si frig, poate si fara mincare.

Mama ei nu se mai intereseaza de ia,este un copil abandonat si traumatizat.

Alocatiea ei o ridica bunica cea de-a doua(Mama lui Mama Cristinei) care nui da fetitei nici un fel de viata , locueste in alt localitate unde figureaza si cristina cu domiciliu in acte,iar bunica dea doua se foloseste de bani fetitei.

Draga Mos Craciun aici ai adresa Bunicilor lui Cristina unde locuesc
impreuna :

Tranca Maria si Anolica
Str. Fagaras Nr.32
Loc. Tg-Jiu


Te-as ruga foarte mult Draga Mos Craciun sa treci si pe la Cristina, din atita suferinta si amaraciune care o are in suflet sai aduci si ei macar un pic de bucurie de Sf.Sarbatori , este un copil dragalas care ii lipseste zimbetul pe buze de copil.

Te rog Draga Mos Craciun nu o uita , eu sunt departe si nu am posibilitatea sa ajung indata in Romania , asa ca am speranta ca tu vei
trece si pe la Cristina ca pe la fiecare copil ce te asteapta cu bucurie.

Iti doresc calatorie usoara si sanatate sa poti sa aduci multa bucurie
tuturor oamenilor de pe pamint!
Reghina Schröder - Germania





Draga mos Craciun,
As vrea ca anul asta sa-mi faci cadou un metrou, in acest fel o sa-mi vad copii mai mult cu o ora pe zi, as vrea sa-mi faci cadou un loc de munca unde se respecta legislatia, in acest fel as putea sa-mi vad copii cu doua ore mai mult pe zi, in loc de 10 ore la servici as putea sa stau 8 ore la servici.

Daca nu poti sa faci nici una din chestiunile de mai sus te rog scapa-ma de Tariceanu si de Basescu, fa ce vrei cu ei, iai cu tine la Polul Nord, i-am votat la pachet, i-ai la pachet. Si te rog io fa-mi cadou niste politicieni care sa nu se gandeasca la comisioane care sa se gandeasca nu la partid ci la votant, sa faca tot ceea ce fac de dragul votantilor, si atunci cand gandesc la mine sa se gandeasca ca am ceva ami multa inteligenta decat un dobitoc.

Stiu ca poate pare cam mult, dar daca nci asta nu poti macar ia bordurile din Bucuresti si da-le celor ce au nevoie de ele, suntem generosi,
Avem multe borduri. Iar pe parlamentari, te rog mosule, ia-i si du-i in Afganistan, sa aprecieze si talibanii ce inseamna ocupatia americana, se le pupe si talpile aliatilor pentru simplul motiv ca nu au asemenea dobititoci.
.
As mai avea multe dorinte mohule dar cel mai mult imi doresc sa ma scapi de licitatii anul asta, sau sa muti sfarsitul anului financiar in martie, pentru ca daca nu o faci atunci cand vei veni cu cadourile nui ma vei gasi, voi fi la servici.

Te pup moshule, nu ne-am vazut de 10 ani, nu stiu cand ne vom vedea, dar poti sa fi fericit nu esti singurul care lucreaza de ziua moshului, mai sunt si alti cretini.
Arivederci, Xman






Dragă Moş Crăciun,
Am să-ţi povestesc un vis de-al meu :

In seara de Crăciun m-am aşezat liniştit in patul meu.Am adormit. Am inceput să visez .

Am ajuns in ţara lui Moş Crăciun,unde se făcea o serbare, iar el urma să dea primul cadou din lume.
Mă cheamă láş­ngă el si mă intreabă:
-Ce ţi-ai dori de Crăciun ?
Eu ii răspund in şoaptă, la ureche :
-Aş vrea un clopoţel din sania ta !

Din păcate, aveam o gaură la buzunar.Bag clopoţelul chiar acolo. Cáş­nd mă intorc acasă, vreau să iau clopoţelul...dar...a dispărut ! Am fost tare trist !

Deodată aud glasul mamei,care dorea să mă trezească. Am căutat sub brad ca să văd ce cadouri am primit.

Am descoperit unul mic, pe care scria :"pentru Florin". L-am deschis şi am văzut clopoţelul din vis şi o scrisoare de la Moş Crăciun. Pe ea scria :
-« Am gasit asta pe băncuţa de la sanie.Mai bine ţi-ai repara gaura de la buzunar !... «

Nu mi-a venit să cred că l-am vazut pe Moş Crăciun, măcar in vis.
Florica Pipirigianu clasa a IV-a B
Şcoala "I.L.Caragiale" Brăila .
Institutor Gheorghe Florin-Ionut





Scrisoare către Moş Crăciun
Cine nu a auzit de Moş Crăciun,acel bătráş­n iubitor şi care, an de an, vine pe căi nevăzute şi aduce dovezi multe copiilor ?

Este ajunul Crăciunului şi Biancăi ii este dor de părinţii ei,care sunt plecaţi pe alte meleaguri. I-a scris o scrisoare lui Moş Crăciun, in care il roagă să o ajute să-şi vadă părinţii.Acum nici nu-şi mai doreşte multe jucării sau un brad frumos impodobit, cum vor ceilalţi copii. Aceste lucruri i se par prea simple şi lipsite de importanţă, in comparatie cu ce işi doreşte ea...

Bianca locuieşte cu bunicii,care o ajută şi o iubesc foarte mult !Totuşi, in această seară de Ajun ceva lipseşte..Biancăi ii lipseşte dragostea,ii lipseşte prezenţa părinţilor.Această seară trebuie petrecută in familie alături de cei dragi !

De aceea, i-a scris lui Moş Crăciun. Speră ca scrisoarea ei să ajungă la el,deoarece bunicii locuiesc intr-un sat indepărtat,unde poşta vine foarte rar.Inainte să se culce,după ce-şi făcu rugăciunea, Bianca privi prin fereastră cerul ce se luminase.Ninsoarea incetase şi prin norii ce se risipeau incepuseră să se vadă,una cáş­te una,stelele...

Dimineaţa, Bianca a dat fuga in sufragerie să vadă dacă dorinţa ei se implinise.Intráş­nd in cameră,a rămas mută de uimire.Intr-un colţ al camerei se afla un minunat brăduţ luminat, cu o sumedenie de podoabe ! Acum strălucea tot de globuleţe,lumáş­nări,beteală şi jucării multicolore. Láş­ngă brad se aflau părinţii şi bunicii ei. Primise cel mai frumos cadou din viata ei !

In sfáş­rşit, Bianca sărbătorea Crăciunul alături de cei dragi !

I-a mulţumit in gáş­nd lui Moş Crăciun,acelui unchiaş bătráş­n,cu barba albă ca zăpada,cu fruntea senină,bláş­nd la suflet şi plin de bunătate,care a indeplinit dorinţa ei şi a bunicilor care au avut grijă de ea !
Florica Pipirigianu clasa a IV-a B
Şcoala "I.L.Caragiale" Brăila .
Institutor Gheorghe Florin-Ionut






Draga Mos Craciun
Sunt un baiat cuminte si imi doresc daca se poate un calculator si daca poti sa-mi aduci un robot pe telecomanda si doresc sa-i aduci lui Nasica un telefon cu clapa si dulciuri pentru mine si nasicii mei deoarece am fost cuminte si am luat note bune , fac si pregatire sunt ascultator si te astept cu drag Mosule.
Moise Dragos






Draga Mos Craciun,
A trecut ceva timp de la ultima scrisoare pe care ti-am trimis-o. Sa

×