x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scurtă întîlnire cu Givenchy

Scurtă întîlnire cu Givenchy

06 Iul 2008   •   00:00
Scurtă întîlnire cu Givenchy

Cine nu a auzit de El? Avem sau nu acasă o sticluţă cu celebrul parfum, dar poate ştim mai puţin că El este în primul rînd un mare creator de modă.

Cine nu a auzit de El? Avem sau nu acasă o sticluţă cu celebrul parfum, dar poate ştim mai puţin că El este în primul rînd un mare creator de modă.

 
Rival pînă la un punct cu Coco Chanel, Hubert De Givenchy este un zeu dintotdeauna “Haute-couture”. A sta de vorbă cu acest zeu la el acasă, în Paris, cu fotografia actriţei Audrey Hepburn în faţă, reprezintă cu adevărat un privilegiu.

A început să lucreze de la vîrsta de 17 ani cu cei mai puternici creatori de modă ai timpului: Jacques Fath, Elsa Schiaparelli, Christian Dior. Şi-a pus pe picioare propria casă de modă pe cînd avea numai 25 de ani. Succesul a fost  imediat şi creaţiile sale au devenit un “must have” pentru toate femeile extrem de bogate. Prietenia sa de o viaţă cu celebra actriţă Audrey Hepburn a intrat în legendă.

 
MAMA. Frumuseţea şi eleganţa mamei sale au constituit prima inspiraţie. “Încă din copilărie, cînd o priveam pe mama mea în timp ce îşi proba rochiile cu croitoreasa ei, vizualizam cum se «construia» o rochie. Şi cîteodată îi spuneam: «Pune mai degrabă aici această panglică sau pune volanul acesta altfel»... Şi ea îmi spunea: «Du-te şi te joacă, ce te te bagi în treburile noastre?». Mama mea se formase într-un mediu foarte rafinat, într-o familie de colecţionari de artă. Picturi, tapiserii, sculpturi şi foarte multe cărţi. Mama m-a inspirat. Îmi imaginam deja pe la 8-10 ani viitoarea mea casă de modă. La Paris, timp de un an, în liceu, desenam în clasă crochiuri de modă, crochiuri de siluete feminine pe care de obicei mi le confiscau profesorii. Şi eu continuam şi făceam altele. Mai tîrziu mi se întîmpla să fac şi 300-400 de desene de rochii pe zi, din care poate una sau două urmau să fie executate.”

 
AUDREY. Punctul culminant al carierei lui Givenchy a fost întîlnirea cu celebra actriţă Audrey Hepburn. “Era în vara lui 1953. Un apel telefonic de la Hollywood mă anunţă că Miss Hepburn urma să vină la Paris şi dorea să-i creez rochiile pentru viitorul film. M-am bucurat. O admiram enorm pe Katherine Hepburn. Văd şi acum uşa deschizîndu-se şi, spre surpriza mea, nu era Katherine, ci Audrey Hepburn, care venea să comande rochiile pentru filmul «Sabrina». Era îmbrăcată foarte amuzant: un pantalon pescăresc, un T-shirt foarte scurt şi o pălărie de gondolier pe care era scris Veneţia. Mi-a plăcut imediat. Nu era timp să facem toate costumele. A ales din ce era deja făcut. Într-o oră alesese totul şi totul o îmbrăca perfect. Filmul a luat Oscarul pentru cele mai bune costume în acel an.”

Sublim. Prietenia lor a început atunci şi a durat toată viaţa, pînă la moartea lui Audrey. “În aceşti ani i-am făcut rochiile pentru toate filmele: «Breakfast at Tiffany’s», «Charade», «How to steal a million»... dar şi toată garderoba ei personală. Era deosebit de fină, discretă, modestă. Cîteodată îmi telefona şi-mi spunea: «Ştiu că lucrezi, voiam doar să-ţi spun că mă gîndesc la tine». Era un suflet fantastic! Dar Balenciaga mi-a influenţat destinul, ajutîndu-mă să deschid casa mea de modă. Am admirat mereu un alt celebru coleg de breaslă: Dior. Era un om de mare talent.”

Foarte discret, foarte modest şi plin de delicateţe. Givenchy merge pînă la capăt cu sinceritatea: “Brigitte Bardot avea corpul cel mai sublim pe care l-am îmbrăcat vreodată!”. Uneori oamenii cu adevărat mari nu trebuie să vorbească prea mult pentru a-şi dezvălui măreţia.

 
Eleganţă şi mult stil
Hubert De Givenchy s-a născut într-o familie de aristocraţi la data de 20 februarie 1927. Puştiul de 17 ani, ajuns din Beauvais în capitala modei, va trece printr-o ucenicie lungă, promovînd treptat cele mai bune ateliere ale vremii. În atelierul lui Jacques Fath a lucrat pentru clienţi ca Greta Garbo sau Rita Hayworth. A urmat atelierul lui Robert Piguet, cu clienţi precum Christian Dior, Jean Marais ori Jean Cocteau, apoi, proaspăt absolvent al salonului Elsa Schiaparelli, în 1952, şi-a deschis primul salon de modă individual. Despre  Givenchy se poate spune că a inventat cuvîntul muză, începînd cu Audrey Hepburn, care l-a inspirit să realizeze primul parfum – L’Interdit, prin anul 1957.

 

 

×