x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Se implinesc 30 de ani de la moartea ""Regelui""

Se implinesc 30 de ani de la moartea ""Regelui""

de Anca Alexe    |    03 Aug 2007   •   00:00
Se implinesc 30 de ani de la moartea ""Regelui""

Nici un alt interpret nu a mai avut un asemenea impact asupra rock and roll-ului cum a fost cazul lui Elvis Aaron Presley. Povestea celui care a fermecat intreaga planetă prin muzica şi spiritul său a fost redată in nenumărate cărţi, emisiuni de televiziune şi site-uri de internet.


Nici un alt interpret nu a mai avut un asemenea impact asupra rock and roll-ului cum a fost cazul lui Elvis Aaron Presley. Povestea celui care a fermecat intreaga planetă prin muzica şi spiritul său a fost redată in nenumărate cărţi, emisiuni de televiziune şi site-uri de internet.


S-au scris atăt de multe despre Elvis, incăt intr-o perioadă publicul atinsese o treaptă de suprasaturaţie. Presa, artiştii, criticii, analiştii, fanii şi chiar oamenii de rănd au avut căte ceva de adăugat cu privire atăt la cariera sa in muzică, dar şi la viaţa personală. Mult mai reprezentative au fost insă mărturiile lui Elvis... In vremea anilor ’50-’60, "The King" spunea: "Anumiţi oameni se pricep să bată din palme. Sau să pocnească din degete. Alţii sunt familiarizaţi cu mişcările corpului. Imi place să cred că eu le pot face pe toate. Nu sunt un sfănt, dar nici nu am făcut rău nimănui. Cu atăt mai mult familiei mele sau celor apropiaţi. Unor copii, unor tineri şi chiar adulţilor le trebuie speranţă şi sentimentul că aparţin cuiva, că nu sunt singuri pe lume. Am spus mereu o frază care nu imi aparţine, dar am adaptat-o potrivit standardelor mele: «Nu critica ceea ce nu inţelegi sau omul pe care nu il inţelegi! Nu ai fost pus niciodată in pielea lui!»".


CĂNTUL. Potrivit site-ului www.elvis.com, in 1970, atunci cănd a fost ales unul dintre cei zece Tineri ai Naţiunii, titlu acordat de Camera Mică a Comerţului Statelor Unite, Elvis a declarat: "Cănd eram doar un copil, doamnelor şi domnilor, eram cel mai mare visător. Citeam cărţi de comedie şi mă confundam cu personajele, cu eroii. In filme, la fel! După ce le urmăream imi imaginam că eu interpretez rolul principal. Fiecare dorinţă pe care am avut-o, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a transformat in realitate. Mai tărziu am invăţat că in viaţă fără muzică, fără cănt, ziua nu ar mai fi zi; fără cănt am fi singuri şi trişti; fără cănt, nimic nu ar mai avea inceput, ci s-ar sfărşi repede… aşa că eu voi continua să cănt… Vă mulţumesc din suflet".


SPERIAT DE SCENĂ. In 1972, celebra Companie Metro Goldwyn Mayer (MGM) prezenta un scurt interviu acordat de Elvis: "După atăţia ani de muzică nu am scăpat de ceea ce mulţi numesc «frica de scenă». Intămpin această teamă cu fiecare spectacol pe care il susţin. Sunt foarte ingrijorat şi mă găndesc exegerat de mult la felul in care trebuie să-mi mulţumesc publicul care vine să mă vadă. Eu nu am reuşit să mă simt niciodată cu adevărat confortabil. Am păstrat această senzaţie pentru oameni, pentru fani. Din pricina asta, de fiecare dată cănd păşesc pe scenă am senzaţia că e pentru prima oară. Imi aduc aminte de prima apariţie pe platforma sălii de spectacol. Eram speriat ca de moarte! Nici in ruptul capului nu reuşeam să pricep de ce ţipă toţi acei oameni, de ce se agită aşa. Nu realizam modul in care se mişca corpul meu, mi se părea ceva firesc".

In 1977 insă, anul decesului, "Regele" nu a mai avut prea multe lucruri de spus. Declaraţiile erau seci şi lipsite de conotaţii. Simţind că sfărşitul nu este departe, a găsit totuşi puterea, ca la finalul ultimului său concert, să transmită publicului: "Pănă cănd ne vom mai intălni, Dumnezeu să vă binecuvănteze pe toţi. Adios!".


RESPECT
"Au fost multe speculaţii cu privire la Elvis şi la performanţele lui. Nu am fost de acord cu nici una dintre ele. Cu siguranţă imi va lipsi acest prieten. A fost o persoană plină de căldură, generoasă şi cu un respect ieşit din comun. Muzica lui… am considerat-o un afrodisiac. Distrugea toate particulele negative din interiorul uman"
Frank Sinatra - 1977


SIMBOL
"Trecerea in nefiinţă a «Regelui» a deprimat intreaga Americă! A fost unic, nu cred că mai poate fi inlocuit. In urmă cu 20 de ani, erupea pe scenă ca un vulcan activ in acorduri care vor rămăne fără precedent. Muzica şi personalitatea sa, alăturate stilului country şi rhythm and blues, au ţinut in permanenţă vie cultura Americii. Mai mult,a fost un simbol al vitalităţii, veseliei şi umorului"
Preşedintele Jimmy Carter - 1977

VISE
"Au existat foarte mulţi căntăreţi de valoare! Au existat artişti care şi-au construit cariera printr-o anumită inţelepciune! Au existat aspiranţi şi luptători. Dar nu a existat decăt un singur «Rege»! El a şoptit la urechea tuturor visele sale. Oarecum, noi le-am trăit!"
Bruce Springsteen


Cu drag, in amintirea lui Elvis

Alături de Ediţia de Colecţie de luni, 6 august, fanii lui Elvis Presley vor avea ocazia să asculte 19 căntece din repertoriul "Regelui": "Any Way You Want Me (That’s How I Will Be)", "Blue Moon", "Blue Suede Shoes", "Good Rockin’ Tonight", "Heartbreak Hotel","Hound Dog", "I Don’t Care If The Sun Don’t Shine", "I Got A Woman", "I Want You, I Need You, I Love You", "I’m Left, You’re Right, She’s Gone", "Long Tall Sally", "Love Me Tender",
"Mystery Train", "One-sided Love Affair", "Paralyzed", "Shake, Rattle And Roll", "That’s All Right Mama", "Tutti Frutti" şi "You’re A Heartbreaker".

×
Subiecte în articol: special elvis