x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secretomanie totală la Aeroportul "Henri Coandă"

Secretomanie totală la Aeroportul "Henri Coandă"

de Andreea Tudorica    |    03 Apr 2008   •   00:00

"Lasă liber, să treacă coloana! Lasă culoarul liber, să treacă coloana!", se agita de zor un nene sepepist în faţa intrării oficiale în Aeroportul "Henri Coandă".


"Lasă liber, să treacă coloana! Lasă culoarul liber, să treacă coloana!", se agita de zor un nene sepepist în faţa intrării oficiale în Aeroportul "Henri Coandă".


CALENDAR DE ZBOR. Bush de-abia plecase (spre Constanţa), iar delegaţiile de-abia începeau să vină. A fost mai întâi Albania, după aceea Turcia, a urmat delegaţia Azerbaidjanului, în frunte cu preşedintele azer însoţit de soţia sa. Şi apoi pauză. Personajele principale ale zilei se lasă aşteptate. Orele de aterizare ale lui Sarkozy, Merkel şi Gordon Brown difereau de la ziar la ziar şi de la televiziune la televiziune. Şi asta pentru că nici o oficialitate română nu a catadicsit în această perioadă să ofere vreo informaţie legată de orele de aterizare ale delegaţiilor participante la Summit-ul NATO. Informaţii exacte au fost oferite doar în legătură cu programul preşedintelui Bush, care fix la ora 10 dimineaţa a decolat spre Constanţa şi fix la 15:30 a aterizat înapoi la Otopeni, exact cum ni se comunicase de către reprezentanţii Ambasadei SUA. În rest nimic. Linişte şi puţină confuzie. Amestecate cu frig şi aşteptare. Un amestec destul de enervant la un moment dat, când vedeai că agentul Secret Service era mult mai amabil şi mai puţin rigid decât crispatul sepepist român. Deci au început să se scurgă încet, încet pe pistele aeroportului toţi summitoţii care vor sta trei zile la noi, la Românica, să discute probleme serioase despre soarta NATO. Orele se scurgeau încet. Cine vine, cum vine nu aflai decât după steagurile de pe aeronave şi de la maşinile delegaţiilor. Cu o oră înainte de întoarcerea Air Force One avându-l la bord pe preşedintele Bush şi pe soţia sa, Laura, unul câte unul agenţii Secret Service au început să se împrăştie prin aeroport, în incinta şi în afara acestuia. Doi lunetişti şi-au ocupat locurile scrutând zarea cu binoclurile timp de aproape o oră. Un "agent Smith" flanchează ţarcul ziariştilor din stânga, iar un altul mai spălăcit, din dreapta. Ăla mai spălăcit se dovedeşte a fi şi mai amabil, pentru că, întrebându-l cât mai durează până aterizează Air Force One, ne-a răspuns fără nici o problemă: "Five minutes".


VĂNZOLEALĂ. Şi cinci minute nu au fost. Preşedintele Bush a coborât din aeronava prezidenţială însoţit de soţia sa, salutând. Air Force One a aterizat la puţin timp după ce nava britanică avându-l la bord pe premierul Gordon Brown apucase să aterizeze pe Otopeni. Astfel, premierul britanic s-a văzut nevoit să aştepte puţin timp în aeronavă până când a coborât Bush, s-a urcat în maşină şi cu tot alaiul a părăsit pista de aterizare. Cu un alai, e adevărat, ceva mai mic a plecat şi premierul britanic către hotel. Avionul cancelarului Angela Merkel a aterizat la 16:52, când vânzoleala delegaţiilor străine care părăseau incinta aeroportului Otopeni era în toi.

×
Subiecte în articol: eveniment