Jurnalul National a trimis autoritatilor o scrisoare deschisa prin care le solicita masuri urgente pentru gasirea copiilor disparuti. Ieri, seful IGP, Dan Fatuloiu, a promis in scris ca Politia isi va face, de acum inainte, datoria.
Jurnalul National a trimis autoritatilor statului, in urma cu trei zile, o scrisoare deschisa prin care le solicita sa ia de urgenta masuri pentru rezolvarea cazurilor de copii disparuti. Ni s-au alaturat sute de cititori care au semnat apelul pe Internet. Ieri am primit de la inspectorul general al IGP, Dan Fatuloiu, promisiunea in scris ca Politia Romana isi va face, de acum inainte, datoria.
"Catre Redactia Cotidianului Jurnalul National
In urma scrisorii deschise, publicate in nr. 3796 din 31 octombrie a.c. al ziarului dumneavoastra, adresata mai multor autoritati ale statului, printre care si mie personal, doresc sa va comunic urmatoarele:
PROBLEME. Prevenirea si rezolvarea cu operativitate a cazurilor de disparitii de copii reprezinta o prioritate pentru Politia Romana, sens in care ne straduim permanent sa aducem imbunatatiri activitatii in acest domeniu, atat din punct de vedere legislativ, functional, cat si logistic.
Am realizat o evaluare a situatiei si am constatat ca exista unele disfunctii, atat in modul de actiune, cat si in comunicarea si cooperarea interinstitutionala. Se lucreaza la o noua metodologie de actiune, iar recomandarile si sugestiile primite au fost analizate si vor fi incluse in forma finala a acesteia.
MASURI. Am creat un grup de lucru in care am inclus specialisti din toate domeniile de activitate ale politiei specifice cazurilor de disparitie care va finaliza metodologia in regim de urgenta si va asigura implementarea ei la toate unitatile teritoriale.
Am creat adresa de e-mail copiidisparuti@politiaromana.ro, unde asteptam sugestii, propuneri de colaborare, initiative. Totodata, pe pagina de Internet a Politiei Romane va fi creata o baza de date ce va cuprinde cazurile de copii disparuti, aceasta fiind realizata pe modelul utilizat de Centrul pentru Copii Disparuti si Exploatati din SUA.
Am stabilit, ca masuri de prima urgenta, dupa sesizarea disparitiei, trimiterea la fata locului a echipei operative care va realiza evaluarea situatiei de fapt si va stabili daca este vorba intr-adevar de o disparitie, urmata de declansarea procedurii de urmarire generala si instituirea consemnului la frontiera. Se va constitui un punct de coordonare a operatiunilor si se vor mobiliza fortele care vor participa la operatiunile de investigare si cautare, activitati care se vor derula in paralel, 24 de ore din 24. Totodata, se va asigura consilierea membrilor familiei, prin intermediul specialistilor psihologi pe care i-am angajat recent la fiecare unitate teritoriala de politie.
La operatiunile derulate de politie vor participa efective ale Politiei de Frontiera, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, precum si Unitatii de Aviatie a MAI, insa este imperios necesara obtinerea sprijinului mass-media si al altor autoritati si entitati precum Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, Autoritatile Teritoriale de Ordine Publica, Asociatia Chinologica Romana, Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania, Asociatiile politistilor in rezerva, ONG-uri, firmele de protectie si paza.
Acestea sunt, in linii mari, masurile pe care le voi lua imediat la nivelul Politiei, insa acest demers trebuie sustinut de comunitate, pentru ca aceasta problema ne poate afecta pe oricare dintre noi.
CENTRU ICMEC. Am avut ocazia sa aflu cum este privita aceasta problema in SUA. Activitatea autoritatilor americane de aplicare a legii este sprijinita in foarte mare masura de Centrul Internationl pentru Copii Disparuti si Exploatati cu sediul in Washington, eficienta acestuia fiind atestata prin extinderea lui inclusiv la nivel european.
Am contactat reprezentantii Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati cu sediul in Washington, iar acestia doresc sa sustina demersul meu si sa ne sprijine pe toate palierele pe care le implica activitatile de prevenire si solutionate a cazurilor de acest gen. Subliniez faptul ca partenerii americani si-au manifestat disponibilitatea atat in ceea ce priveste pregatirea politistilor romani, consilierea acestora pe durata desfasurarii investigatiilor, cat si pe componenta de prevenire.
Impreuna cu institutiile noastre cu atributii in domeniu, precum si cu cei care doresc sa participe la acest parteneriat, vreau sa realizez o evaluare a necesitatii si oportunitatii infiintarii, in Romania, a unui Centru National pentru Copii Disparuti si Exploatati.
Doresc sa subliniez faptul ca apreciez initiativa dvs. de a demara o campanie mediatica menita sa semnaleze anumite disfunctionalitati care exista in domeniul disparitiilor de copii si sa sensibilizeze institutiilor statului care au atributii in acest domeniu. De fapt, acesta este si rolul presei, al unui ziar de atitudine civica, de a identifica puncte nevralgice ale societatii in care traim si de a atentiona opinia publica si autoritatile asupra necesitatii rezolvarii lor.
Multumindu-va pentru modul cum intelegeti sa va faceti datoria, actionand in interesul cetatenilor, va asigur de intreaga noastra disponibilitate de colaborare si de dorinta reala ca, in cooperare cu alte institutii si cu reprezentantii societatii civile, sa facem front comun pentru prevenirea si combaterea disparitiilor de copii."
Cu aleasa consideratie,
Inspector General al Politiei Romane
Chestor de politie
Dan-Valentin Fatuloiu
N.R. - intertitlurile apartin redactiei
GASIT DUPA OPT ANI DE LA DISPARITIE
|
In editia de ieri a Jurnalului National ati putut citi cutremuratoarea poveste a unui copil disparut, care a fost gasit, din intamplare, dupa 8 ani. Manalau Andrei (foto) avea 7 ani cand a disparut de acasa, din comuna Puscasi, judetul Vaslui, la 4 septembrie 1997. A ajuns in Bucuresti, la Centrul de Minori "Ciresarii 2", unde a stat vreme de 8 ani, fara ca nimeni sa stie ca familia il cauta disperata. Pentru ca Andrei (caruia parintii ii spuneau Adrian) avea probleme de vorbire si nu a putut spune cine este, pentru ca politia nu avea (nici) in acel moment o baza de date cu copiii disparuti, Andrei a primit o noua identitate: Adrian Balalau. O fosta angajata de la "Ciresarii 2", care-l cunostea pe copil de cand fusese adus in centru, i-a vazut acum trei zile fotografia in ziar si l-a recunoscut.
Facand referire la acest caz, inspectorul general al IGP, Dan Fatuloiu, a precizat ca el a fost posibil datorita "lipsei feed-back-ului intre autoritatile statului, dar si a logisticii necesare privind transmiterea de informatii".
Ieri, tatal si bunica lui Andrei Manalau, insotiti de inspectorul Barnea de la IPJ Vaslui, au venit in Bucuresti, la Centrul "Ciresarii 2", pentru a se intalni cu baiatul.
|
"EXISTA PROBLEME"
|
Intr-o conferinta de presa organizata ieri, inspectorul general al IGP, Dan Valentin Fatuloiu (foto), a declarat ca a descoperit disfunctionalitati si proceduri invechite, dupa ce a evaluat foarte atent modul de declansare a procedurilor de urmarire a copiilor disparuti, dar si cazurile care se afla in lucru. "Recunosc ca exista o problema in acest domeniu - care trebuia mult mai bine gestionata - si am luat masuri imediate", a spus Fatuloiu. Fatuloiu a precizat ca a fost desemnat un grup de ofiteri specializati in toate domeniile si va fi elaborata o noua metodologie de lucru care, in scurt timp, sa constituie, pentru toate cadrele de politie, standarde si practici de actiune clare
atunci cand se semnaleaza pe teritoriul Romaniei un caz de minor disparut.
Chestorul Fatuloiu a mai spus ca, in baza de date a IGPR (creata in 1974), se afla in prezent 285 de cazuri de disparitii de copii, din care au ramas in lucru 42 de cazuri, cu copii avand varste sub 13 ani, iar 151 de cazuri sub 18 ani. In acest an, Politia a primit 202 de sesizari, din care au mai ramas in evidenta 74 de cazuri, aflate in diferite stadii de investigare.
|