Pe parcursul a 44 de săptămâni veţi putea urmări aventurile extraordinare ale celui mai mare şi cunoscut haiduc al românilor, Iancu Jianu.
Jurnalul Naţional publică începând din acest număr, în serial, albumul de benzi desenate "Iancu Jianu - Semnul eroului", bazat pe romanul "Haiducul" al scriitoarei Bucura Dumbravă şi realizat de caricaturistul şi colegul nostru Vali Ivan. Pe parcursul a 44 de săptămâni, cititorii vor putea urmări aventurile şi faptele extraordinare ale celui mai mare şi cunoscut haiduc al românilor. În ediţia de astăzi găsiţi episodul pilot care conţine primele patru pagini ale albumului, precum şi unele aspecte istorice din viaţa celebrului erou. Iar din ediţia viitoare vom continua cu câte o pagină în fiecare duminică."Iancu Jianu este un personaj fascinant şi paradoxal. Este boierul care a renunţat la rang şi avere şi a intrat în ilegalitate pentru a face dreptate săracilor. În spaţiul franco-belgian, unde benzile desenate sunt foarte populare, există eroi asemănători, însă creaţi de imaginaţia autorilor. În Statele Unite, la fel. Îl găsim pe celebrul Zorro, un personaj foarte asemănător cu Iancu, dar imaginar. Şi el personaj de BD şi apoi de film", a spus Vali Ivan.
El a mai adăugat că încă din fragedă copilărie a fost fascinat de Iancu, fiind născut într-o zonă în care acesta şi-a lăsat o puternică amprentă ce a dăinuit peste timp. "Îmi amintesc de poveştile bunicului despre marele haiduc, unele auzite de la înaintaşii lui, altele probabil inventate chiar de el pe care mi le spunea seara înainte de culcare. Şi acum, în această zonă, în preajma Crăciunului, întâlnim colindul Jianul prin care oamenii continuă să-i cinstească memoria", a mai spus Vali Ivan.
Întoarcere la valori
Într-o lume în care tot mai mult eşti lovit de kitsch şi non-valoare, eşti agresat de vulgaritate şi tupeu, întoarcerea la adevăratele valori ale poporului nostru este un act necesar. "Cred că tinerii şi copiii noştri au nevoie de modele autentice născute din gena poporului nostru, aşa cum marile naţiuni şi le promovează pe ale lor. Cred că a fi român nu e un complex, ci dimpotrivă, un motiv de mândrie. Prin Iancu vreau să întăresc şi eu această idee. Mă consider norocos pentru şansa pe care mi-a dat-o Jurnalul Naţional de a publica acest album într-un tiraj atât de mare, şi nu-mi rămâne decât să invit cititorii în lumea fascinantă a începutului de secol al XIX-lea din Ţara Românească", a precizat Vali.
Perioada fanariotă este o pagină foarte dureroasă a istoriei poporului român, populaţia asuprită de boieri hrăpăreţi şi de lacomii domnitori fanarioţi ajunsese la limita mizeriei şi disperării umane.
În acest context au apărut luptătorii împotriva acestor nedreptăţi, haiducii.
O premieră în BD-ul românesc
"Înscriindu-se în mod natural în proiectul «Mişcarea de rezistenţă», de conservare şi promovare a adevăratelor valori culturale româneşti, Vali Ivan creează o nouă bandă desenată, «Iancu Jianu - semnul eroului». Deşi un subiect des întâlnit (cel puţin în anii '60-'70) în literatura şi cinematografia românească, în ţara noastră au apărut puţine benzi desenate cu haiduci.
Practic doar două: «Miu-al-Florilor» (un haiduc din perioada fanariotă), imaginat de Al Mitru şi Aurel Tita şi desenat de Ioan-Deak-Cluj (în 1968), şi «Albin Stănescu» (în 1983), pentru revista Cutezătorii şi Haiducul Adam Neamţu , scenariu Damian Izverniceanu, desene Adam Moran, o carte BD apărută la editura Facla din Timişoara în 1985. «Iancu Jianu - semnul eroului» este însă un proiect diferit, mizând pe veridicitatea personajului (care a existat în realitate - vezi muzeul său de la Caracal).
Vali Ivan îşi schimbă - pentru prima oară în 20 de ani - stilul grafic, adoptând unul realist, în conformitate cu scenariul povestirii şi se documentează minuţios pentru banda sa desenată, începând cu inserţia protagonistului în epoca istorică şi terminând cu decorurile şi veşmintele personajelor. Dinamismul naraţiunii, cu numeroase întorsături de situaţii, acţiunea în cascadă, realismul personajelor şi personalităţile lor bine conturate, practic invită cititorul să trăiască pe viu emoţiile personajelor de hârtie. Banda desenată «Iancu Jianu - semnul eroului» se constituie astfel într-o lectură antrenantă pentru toate vârstele, dar şi într-o lecţie de istorie bine documentată."
Dodo Niţă, preşedintele Asociaţiei BD-fililor din România, autorul mai multor cărţi şi studii despre benzi desenate.
Citește pe Antena3.ro