Cei mai mulți români își planifică deja vacanța de vară în așa fel încât să includă ziua liberă, programându-și concediile la jumătatea lunii august, iar pe lângă aceștia, mai sunt foarte mulți care au profitat de sărbătoare, adăugând câteva zile pentru un weekend prelungit. Cei care au făcut rezervări la hoteluri, prin agențiile de turism care au aplicat reduceri „last minute”, în ultimele trei săptămâni, au avut ocazia să cumpere pachete turistice pentru această perioadă aproape la jumătate de preț, dar camerele s-au umplut, acum, chiar și la prețuri majorate, pentru că și vremea este perfectă de plajă
Aproape toate unitățile de cazare de pe litoral au grad de ocupare maxim, până la finalul săptămânii viitoare, iar plajele sunt pline. Zilele de sărbătoare au adus la mare turiștii care până acum au lipsit, iar sezonul poate fi salvat de la faliment, după o vară aproape goală.
La Constanța și la Mangalia au fost evenimente speciale, organizate de Ziua Marinei. Președintele Klaus Iohannis a vorbit oficial la ceremonia de la Constanța, unde seria de activități a fost deschisă de la ora 10.00, de exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, în aplauzele publicului numeros de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. Marinarii militari s-au pregătit intens pentru acest moment, iar câțiva dintre aceștia ne-au împărtășit o parte din experiențele rolului de participant la parada militară.
Seria de evenimente a început oarecum cu stângul, din cauza vântului puternic. La ora deschiderii festivităților, marinarii au încercat să ridice pe catargul de pe faleza cazinoului cel mai mare steag, dar nu au reușit și ceremoniile s-au desfășurat cu drapelul la sol. După discursurile oficialilor și slujba religioasă susținută de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a urmat spectacolul aviatic.
Deschiderea a fost marcată de Zeul Neptun, care și-a făcut apariția de la bordul șalupei maritime „Luceafărul” și a dat startul jocurilor și concursurilor marinărești, pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Salutul de deschidere a exercițiului demonstrativ a fost transmis de către cadeții de la bordul bătrânului și celebrului bric Mircea (navă-școală), iar trei parașutiști au fost lansați din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO și UE.
Show aviatic și paradă pe mare
Exercițiul naval pregătit de Forțele Navale Române a inclus secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari, precum respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul submarinului inamic şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. Finalul exercițiului a fost marcat prin defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale. La Constanța au defilat peste 3.000 de militari, 15 nave de război, avioane de luptă și elicoptere.
O altă parte importantă a evenimentului a fost retragerea marinarilor militari cu torţe, după ora 20.00, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale. Seara s-a încheiat cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa, pentru care foarte mulți constănțeni și turiști s-au strâns în zona Piaţa Ovidiu - Portul Turistic Tomis. După mulți ani, festivitățile au fost organizate din nou pe faleza Cazinoului din Constanța, în fața Comandamentului Flotei, de unde peste 15.000 de spectatori - atât constănțeni, cât și turiști - au urmărit spectacolul.
Exerciții militare și în sudul litoralului
La Mangalia, în sudul litoralului, sărbătoarea a-nceput pe 10 august. Forțele Navale pentru Operații Speciale au organizat, în perioada 13-14 august, un concurs cu premii, pe un traseu aplicativ-militar, pe Plaja Laguna. În portul turistic Mangalia, publicul a fost invitat, miercuri, 14 august, la un concert de muzică militară și la un spectacol de muzică populară.
Miercuri a avut loc, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval din Portul Turistic Mangalia, și o ceremonie militară și religioasă pentru a cinsti memoria eroilor marinari și pentru a aduce un omagiu celor care și-au dedicat viața apărării și construcției marinei.
Ieri, Ziua Marinei Române a fost marcată în Portul Turistic Mangalia, cel mai important moment fiind și aici tot exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”. Au mai fost jocuri şi concursuri marinăreşti, iar publicul de toate vârstele a fost invitat la o expoziţie de tehnică militară şi la câteva ateliere interactive, între orele 10.00 şi 14.00. Partea spectaculoasă a evenimentului a fost lăsată și la Mangalia pentru seară - respectiv retragerea cu torţe a marinarilor militari.
Și turiștii aflați pe plajele din Mangalia și din stațiunile din partea de sud a litoralului au putut admira avioanele militare și elicopterele care au fost vizibile în mai multe zone, în timpul show-ului aviatic.
Cei care se vor întoarce de la mare duminică sau luni trebuie să se aștepte la blocaje pe Autostrada Soarelui și la trenuri foarte aglomerate. Traficul rutier s-ar putea desfășura în condiții normale abia de marți. Și următorul sfârșit de săptămână se anunță plin, pe litoral, dar va fi ultimul din acest sezon estival.
Corul Madrigal, la răsărit
De Ziua Marinei, Corul Madrigal a oferit un spectacol regal la malul Mării Negre, ieri dimineață, miile de spectatori bucurându-se și de răsăritul soarelui.
Peste 3.000 de spectatori, constănțeni și turiști, au ajuns la malul mării, pe plaja Zoom Beach din Constanța, pentru a asculta un concert unic al Corului Madrigal, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS). Mulți au mers de la ora 5:00 dimineața, înainte de răsăritul soarelui, pentru a prinde un loc mai bun.