x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfanta Maria - Sarbatoare pe Litoral si la margine de Baragan

Sfanta Maria - Sarbatoare pe Litoral si la margine de Baragan

de Sorin Anghel    |    16 Aug 2006   •   00:00
Sfanta Maria - Sarbatoare pe Litoral si la margine de Baragan

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Mo-mentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii.

  • Peste 5.000 de credinciosi la Manastirea Ramet
  • Discurs ca de la marinar la marinar Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Momentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii. In comuna ialomiteana Maia, satenii au luat parte la hramul bisericii din localitate si la traditionalul balci organizat la fiecare 15 august. Asta in vreme ce presedintele Traian Basescu deschidea manifestarile organizate de Ziua Marinei in Portul Tomis din Constanta, in prezenta a aproximativ 1.500 de persoane.

    Dupa biserica, la balci si la parada

    Pentru romani, 15 august este prilej de mare sarbatoare. In calendarul crestin-ortodox este ziua Sfintei Maria.

    ISTORIE. In comuna Maia, din judetul Ialomita, evenimentul este marcat de temeiul, ultima zi, a unui balci care are loc inca pe de vremea lui Alexandru Ioan Cuza. "Atunci s-a dat drumul la liberul schimb de marfuri si aici veneau comercianti de prin toate tarile", descrie preotul iconom stavrofor Alexandru Marinescu, in varsta de 98 de ani, inceputurile acestui targ.

    CREDINTA. Maienii si-au inceput ziua prin rugaciune, mai ales ca ieri a fost si hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Maia. Locasul de cult are o istorie aparte, fiind in secolul al XIX-lea proprietatea lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al Tarilor Romane. Toata lumea din sat se mandreste cu originile omului politic si vorbeste despre el ca despre un frate mai mare. Satenii au un regret comun: demolarea conacului in care a locuit Barbu Catargiu. "Era o bijuterie acolo. Pe doua niveluri erau 32 de camere, avand acelasi mobilier ca la Castelul Peles, din Sinaia", povestesc localnicii. Dupa slujba, toti credinciosii sunt invitati la masa in curtea bisericii, pentru cinstirea Sfintei Maria. Locul este unul atipic. O umbra deasa te imbie la somn, dar nu e timp de asa ceva. Trebuie sa vizitezi muzeul care adaposteste hainele in care a fost asasinat Catargiu, precum si icoane si obiecte bisericesti vechi din anul 1779. Un loc atat de izolat, aflat la marginea Baraganului, are o incarcatura istorica neasteptat de spectaculoasa. In gradina se afla cativa arbori sofora, plantati in 1862, anul in care a fost asasinat Barbu Catargiu, ingropat chiar in subsolul bisericii. Moartea sa a reprezentat prima crima politica din Romania.

    CHEF. Dupa biserica, toata lumea pleaca spre centrul satului. Nu pentru a sta de vorba cu primarul, ci pentru a vizita traditionalul balci care are loc in fiecare an, la 15 august, la Maia. "Pe vremuri era altfel, nu ca acum. In prima zi veneau la balci strainii, adica oamenii de prin satele vecine. Abia a doua zi venea randul celor din Maia sa petreaca. Erau doua restaurante mari, adapostite in doua corturi uriase. Acolo se mancau fripturi si mici", povesteste preotul Marinescu. Este cel mai cunoscut om din sat in acest moment, iar locuinta sa a fost declarata casa memoriala.

    PREGATIRI DE SCOALA. Uniformele de scoala, la mare cautare

    MOZAIC. Acum, la balci gasesti oameni de toate felurile. Legea o fac copiii. "Mami, vreau si eu pistol cu gloante de pluta!", striga unul cu disperare. A vazut la altul si este foarte nervos. La toate tarabele, cam aceleasi lucruri, 90% avand origini chinezesti. Made in Romania mai sunt doar micii, berea si pepenii. Abia daca mai gasesti un loc liber la terasele amenajate cu acest prilej. Micii sfaraie pe gratar, berea curge in nestire, iar inainte de a pleca acasa trebuie sa treci pe la carute, sa iti iei un pepene mare cat toate zilele.

    Cand vad aparatul de fotografiat, localnicii intra repede in vorba cu tine. "Ia zi, mosule, ne faci si noua o poza? Cat e bucata? O scoti acum?", te abordeaza ei. Nu au auzit de aparat digital pana acum si se uita mirati cand nu pot vedea pozele decat de pe un CD. "Pai, ce, ma, ne faceti sidiuri d-alea cum are Guta si Salam? Ia uite ce vrajeala are asta in el...", intervine un tip mai tuciuriu, imbracat cu un tricou pe care scrie "Gigolo Italiano 800$". Probabil ca este vreun fante local, care isi petrece noptile pe la discoteca din Fierbintii de Jos.

    "VANZOLEALA". La targ, oamenii cauta chilipiruri

    COMEDII. Mare gloata este si la caruselurile din balci. O "parasuta" si doua "lanturi", dintre care unul special pentru prescolari. Cand se face schimbul de locuri, e bataie mare. 3 RON pentru un minut in care esti invartit cu viteza maxima. Nu lipsesc nici vata pe bat sau pantofii de carton. Daca traiesti pe picior mare si porti numarul 47, ai ocazia sa faci bascalie de toti comerciantii. Cum? Apuca-te sa cauti incaltaminte prin marfa lor. O sa alerge pe langa tine ca niste furnici, fara sa-ti gaseasca insa ceva potrivit. Incearca doar sa-si vanda marfa. Acesta este scopul cu care au venit la balciul de la Maia. Pentru localnici este cel mai bun prilej de a-si imbraca copiii pentru anul scolar ce incepe peste o luna.

    AMINTIRI
    "Pe vremuri era altfel, nu ca acum. In prima zi veneau la balci strainii, adica oamenii de prin satele vecine. Abia a doua zi venea randul celor din Maia sa petreaca. Erau doua restaurante mari, adapostite in doua corturi uriase. Acolo se mancau fripturi si mici Pe vremea lui Cuza s-a dat drumul la liberul schimb de marfuri si aici veneau comercianti de prin toate tarile" - Alexandru Marinescu, preot comuna Maia

    GALATI
    Festivitatile pentru marcarea Zilei Marinei au inceput in acest an la Galati destul de tarziu. Asteptand terminarea manifestarilor similare din municipiul vecin, Braila, galatenii au iesit pe Faleza Dunarii abia spre dupa-amiaza, cand au putut vedea defiland atat navele civile ale societatilor comerciale de profil din cel mai mare port al Dunarii maritime, cat si navele militare sosite de la Braila, acesta fiind si motivul intarzierii sarbatorii din acest an. Pe langa parada navelor militare si civile, galatenii adunati pe malul Dunarii au putut admira Panzarul Moldovenesc, nava construita dupa proiectul vaselor ce alcatuiau flota lui Stefan cel Mare, si vasul Tudor Vladimirescu, singura ambarcatiune cu zbaturi, functionala, din Europa. Anul acesta, in cadrul programului ce a cuprins manifestarile dedicate Zilei Marinei a fost inclusa si deschiderea primei editii a Festivalului International de Folclor "Doina Covurluiului", unde au sosit 250 de artisti din sase tari. Festivalul, organizat de Centrul Cultural "Dunarea de Jos", se va desfasura timp de patru zile. (D. Mihalascu)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment maia balci