x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfărşitul nu-i aici...

Sfărşitul nu-i aici...

de Anca Scarlat    |    08 Aug 2007   •   00:00
Sfărşitul nu-i aici...

Moţu a fost inmormăntat ieri la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor. Prietenii lui, căntăreţi, artişti, oameni din toate mediile, cei care l-au indrăgit şi au vibrat de-a lungul deceniilor la emoţiile transmise de un lider de generaţie, l-au insoţit pe ultimul drum. A fost o zi tristă, incă una in care Romănia mai pierde o valoare.

• Generaţia in blue jeans este in doliu • Noapte bună, Moţu, şi adio - Adrian Păunescu (varianta audio ) • V-a murit Pittiş - Corneliu Leu • Nu e nici o grabă, ne vom intălni Dincolo" • Furtuna a trecut. Acum e linişte... • Folk You! in memoria lui Florian Pittiş • Radio3net se va numi Radio3net - Florian Pittiş • Radio3net va difuza pănă luni doar muzica aleasă de Florian Pittiş

VIDEO • Sunt tanr doamna... • "Carpe diem..." • Pittiş, ultimul concert - Mediaş (14 iulie 2007) • Rămas bun Moţule! - Casa Radio • Folk you - 2005
AUDIO • Invocatie (Phoenix) • Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) • Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri) • Din poezia muzicii tinere (interviu, aprilie 2005)

FOTO • Florian Pittiş - Imagini, trairi, viata

Aplauze şi căntece pe ultimul drum

Il aşteptam la concert. Promisese că vine. N-a mai venit. Ne-am intălnit. Dar nu mai spunea nimic. S-a retras tăcut pe Aleea Artiştilor. Şi fără să-i pese că era cineva să-l asculte, mergea ca toamna prin frunzele multe. Noi il vedem, dar nu e. Şi tot mai rece şi singur cărarea il suie. A rămas ieri pe Aleea Artiştilor. Şi veşnic in sufletele celor care l-au iubit.


Ţineţi minte, sfărşitul nu-i aici! Nu, nu-i aici, pentru că Moţu va rămăne mereu cu noi. Nici unul dintre cei care au venit să-l conducă ieri pe ultimul drum pămăntesc nu spune că Florian Pittiş a murit. Toţi cei care l-au cunoscut consideră că le este incă alături. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Mircea Florian şi toţi cei care au căntat cu el de-a lungul anilor l-au aplaudat ieri impreună cu cele căteva sute de fani de la Teatrul Bulandra, iar mai tărziu, de la Casa Radio şi de la Cimitirul Bellu. Irina Petrescu, Lavinia Tatomir, Emilia Popescu, Rodica Mandache i-au fost şi ele alături pe ultimul drum. Ion Iliescu a venit la Bulandra de dimineaţă să-şi ia rămas-bun. L-au urmat George Copos, Mircea Geoană şi alţii. Foaierul teatrului a fost in permanenţă plin, de la primele ore ale dimineţii. Iar coroanele de flori veneau neincetat de la prieteni, colegi, admiratori şi apropiaţi. Deşi a plouat fără intrerupere, sute de oameni care au vrut să-şi ia rămas-bun de la Moţu au rămas in faţa teatrului pănă la 13:30, cănd cortegiul a plecat spre Casa Radio.


TOAMNĂ TIMPURIE. A venit, a venit toamna,/Acoperă-ne inima cu ceva./Cu umbra unui copac sau mai bine/sau mai bine cu muzica ta! Ploaia nu s-a oprit decăt in timpul slujbei de la Cimitirul Bellu. Moţu a adus toamna mai devreme. Dar a lăsat in urma sa muzica pentru care a pledat ani la rănd. Casa Radio este in doliu, dar toţi şi-au adus aminte că lui Pittiş i-au plăcut intotdeauna zămbetul şi muzica bună, nu lacrimile. Acolo s-a plăns şi s-a surăs in memoria rockerului veşnic tănăr. La Casa Radio s-a căntat. Cortegiul funerar, care după slujba de pomenire de la Bulandra s-a indreptat către sediul Radioului, a fost aşteptat de colegii lui Pittiş şi de admiratori de toate vărstele, in căntecele folkiştilor, lansate in eter din difuzoare. Care s-au oprit doar pentru o scurtă slujbă, inainte de a se pleca mai departe. Circulaţia a fost deviată pe General Berthelot, unde se află Societatea Romănă de Radiodifuziune, pentru a putea trece cortegiul funerar. Cu puţin inainte de ora 14:00, cortegiul şi-a urmat drumul spre Aleea Artiştilor, unde a ajuns in jurul orei 14:30. Acolo aşteptau alte sute de oameni. Virgil Ianţu a condus cortegiul, alături de alţi apropiaţi, in liniştea şi ordinea perfectă, specifică lojelor masonice. Tot acolo, pletoşii lui de suflet au venit din toată ţara să-şi ia rămas-bun de la "vinovatul fără vină".


IN COMPANIE SELECTĂ. "Căţi ani poate un munte in lume trăi pănă marea să-l spele-ntr-o zi?/Şi căţi ani şi oamenii pot vieţui pănă liber permis le e a fi?". Moţu a fost aplaudat de toţi cei pentru care a insemnat ceva de-a lungul carierei sale. In aplauze a părăsit foaierul Sălii Izvor a Teatrului Bulandra. Cu aplauze a fost primit la Casa Radio şi in puternice aplauze a plecat mai departe. Publicul l-a aplaudat pentru ultima oară pe veşnica Alee a Artiştilor, acolo unde va rămăne in compania lui Amza Pellea, a Laurei Stoica, a lui Ion Popescu Gopo şi a celorlalţi care ne-au scris istoria culturală cu viaţa lor. Acolo va fi aplaudat mereu ca actor, ca regizor, ca folkist, ca om de radio şi televiziune. Ca mare voce a multor generaţii. Şi "părinte" al postului de radio care ii va purta in continuare numele, Radio3net - Florian Pittiş. Iar copiii lui de suflet, colegi la 3net, i-au stat alături pănă in ultima clipă, rămănănd la priveghi şi pe timp de noapte.


TE VOM IUBI MEREU! Rapidistul Pittiş a fost salutat şi de echipa lui de suflet chiar inainte de a se alătura eternilor de pe Aleea Artiştilor. Suporterii clubului Rapid i-au căntat incă o dată imnul echipei, scandănd la final, de mai multe ori, "Te vom iubi mereu!". Aşa găndeau şi ceilalţi. Asta ar fi vrut şi el să audă. Şi melodiile pe care "publicul" i le-a căntat pe alee. Fiecare i-ar fi spus ceva, ca in căntec: "Timp de vorbe multe pentru noi n-au fost de-ajuns./Dar nu-i nimic, asta e!".


VERSURI IN LACRIMI
"Pe cine şi căte cărări lasin urmă nu-mi pasă/ Trec singur prin lume deşi căte-odată m-apasă/ Sunt vesel chiar dacă ştiu bine că drumul s-nfundă/ Voi merge spre zare şi n-are decăt să s-ascundă. // Cănt fără să-mi pese că-i cineva să m-asculte/ Imi place doar toamna cănd umblu prin frunzele multe/ Visez o iubire ce n-a fost şi nu e/ Deşi tot mai rece şi singur cărarea mă suie."
Ducu Bertzi - "Pe cine şi căte cărări"


"Hei, tramvai, / Cu etaj şi tras de cai, / Hei, joben, / Ce umblai la Mon Jardin. / Hei, bunic, / Cu monoclu erai şic, / Hei, can-can, / Cu picioarele-n tavan! // Toate-au fost la timpul lor / Ceva exagerat,/ Anii au trecut in zbor / Şi lumea le-a uitat. // Hei, pletoşi, / Cu pantaloni strămţi şi soioşi, / Chitarişti, / Zgomotoşi şi fantezişti, / Mini-jupe, /
Foarte scurt şi străns pe trup, / Hei, tu, break, / Indrăcit ca un berbec! // Toate sunt la modă-acum / Şi tot exagerat, / Timpul trece ca un fum / Şi tot va fi uitat, / Da, da, / Nu, nu…"

F. Bordeianu - N. Covaci - "Vremuri"


"In lumea plină de urmări, eu sunt un om pe nişte scări. / In sus ce e? In jos, nimic. In jos ce e? In sus, nimic. / Vorbesc cu ceilalţi care-au fost şi-n sus şi-n jos şi unde zic, / Eu insumi spun de locurile pe unde-am fost nu e nimic. // Vecinul meu prăşeşte ciori, vecina mea prăşeşte farduri, / Eu sunt un om pe nişte scări, şi-un căine bulucind prin garduri. / Eu sunt un om pe nişte scări, şi-un căine bulucind prin garduri"
Mircea Vintilă, Adrian Păunescu - "Un om pe nişte scări"


BUCURIA PRIETENIEI
"A făcut toată viaţa, şi mai ales in a doua parte a ei, lucruri care ţin exclusiv de tinereţe. Moţule, vei fi veşnic printre noi, veşnic tănăr"
Nicu Alifantis


DESPĂRŢIRE
"Cred că a fost cel mai iubit. Nu ştiu dacă a avut oameni care să-l trateze cu ostilitate, pentru că a fost un om deschis, o inimă fierbinte şi o minte deschisă spre nou"
Ion Iliescu


SUFLETUL GENERAŢIILOR
"Florian Pittiş a fost sufletul unei generaţii, a contribuit la educarea din punct de vedere muzical a iubitorilor de căntece in perioada 1970-2007"
Nelu Straton, colaborator la Radio3Net


AMINTIRE VIE
"In sufletele noastre, Moţu Pittiş este şi va fi veşnic"
Maria Toghină, preşedintele director general al SRR


OMAGIU
"Este un moment greu şi pentru noi. A făcut parte din echipa noastră şi va fi mereu alături de noi. A fost lăngă noi şi in momente fericite, dar, mai ales, ne-a susţinut in momentele grele"
Constantin Zotta, director general al Clubului Rapid


ETERNITATE
"Aş vrea să ştie că moartea nu ne poate despărţi"
Adrian Păunescu, poet


• Invocatie (Phoenix) • Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) • Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri)- format mp3

• Serile Capsa - Despre idolii romanilor audio

Arhiva JN: • Motu’ lasat fara buletin • Din poezia muzicii tinere

Folk You - august 2005 (radio3net.ro)

Un pic de Romania - spectacol sustinut de Florian Pittis si Ducu Bertzi la Casa Romana - California (radio3net.ro)

×
Subiecte în articol: eveniment pittiş