x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfaturi de la INSP și medici, în pragul noului an şcolar

Sfaturi de la INSP și medici, în pragul noului an şcolar

de Monica Cosac    |    02 Sep 2022   •   07:50
Sfaturi de la INSP și medici, în pragul noului an şcolar

Înainte de începerea noului an şcolar, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) fac câteva recomandări părinților prinși în febra pregătirilor ultimelor detalii, astfel încât copiii să înceapă cursurile „cu dreptul”.

 

Reamintirea și exersarea cu cei mici a regulilor de igienă zilnică, adaptarea cu câteva zile înainte pentru trecerea de la programul de vacanță la cel de școală și discuțiile despre starea emoțională a copiilor înainte de întâlnirea cu colegii și profesorii sunt doar câteva dintre ele. Totodată, medicii de familie precizează care sunt documentele medicale care nu mai sunt necesare la întoarcerea elevilor din vacanță.  

Începerea unui nou an școlar este un moment încărcat de emoție atât pentru copii, cât și pentru părinți, însă specialiștii spun că, de multe ori, copiii devin anxioși înaintea unui nou început, inclusiv înainte de schimbarea școlii, a clasei sau chiar a profesorilor. „Discutați cu copiii dumneavoastră despre orice modificare a stării lor emoționale, le puteți spune că este probabil ca mulți alți copii de vârsta lor să simtă același lucru, însă profesorii vor încerca să-i facă să se simtă cât mai confortabil posibil”, este sfatul specialiștilor în sănătate publică.

Adaptarea la rutină și activități impuse 

Întoarcerea la școală presupune și reluarea unei rutine zilnice și înlocuirea activităților de vacanță, predominant relaxante și alese, la cele impuse de cursuri. Deoarece organismul copiilor are nevoie de adaptare pentru a trece de la programul de vacanță la cel de școală, este indicat ca micuții să fie introduși treptat, cu câteva zile înainte de data deschiderii școlii, în noua rutină, cu trezitul de dimineață. „Construiți această rutină prin reglarea programului de somn, al meselor, prin introducerea în programul zilnic a unor activități școlare (inclusiv cele recreative precum desen, sport, citit etc)”, recomandă INSP.

10 ore de somn la copiii între 6 și 12 ani

Un somn de calitate ajută la îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică și „este esențial pentru ca micuții să fie odihniți și receptivi la cursuri”. Potrivit specialiștilor, un somn odihnitor constă în 10-11 ore la copiii între 6 și 12 ani, 9 ore la copiii între 12 și 18 ani.

Nu doar somnul, ci și micul dejun – cea mai importantă masă a zilei – îi ajută pe copii să aibă energie pentru întreaga zi. 

„Sărirea peste micul dejun poate să creeze oboseală, agitație și pot fi obosiți fizic și mintal. Omiterea micului dejun se asociază cu risc de supraponderalitate și obezitate la copii și adolescenți. Se recomandă mesele în familie ca prilej pentru copii de a deprinde obiceiuri alimentare sănătoase”, au explicat medicii.  

 

Regulile de igienă, foarte importante în colectivitate

Respectarea normelor de igienă este o metodă la îndemână pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Însă, în timp ce pentru adulți aceste reguli au devenit rutină, copiii au nevoie de îndrumări și trebuie să exerseze pentru a reuși să și le însușească.

„Întrucât igiena și sănătatea merg mână în mână, vă recomandăm să le amintiți copiilor dumneavoastră regulile de igienă zilnică:

  • Spălatul mâinilor înainte și după masă, după folosirea toaletei, după ce se joacă;

  • Spălatul dinților de cel puțin două ori pe zi;

  • Tușitul/strănutatul în pliul cotului sau într-un șervețel;

  • Respectarea igienei la toaletă;

  • Menținerea igienei unghiilor și a hainelor;

  • Evitarea împărțitului obiectelor personale cu colegii.

  • Portul măștii de protecție sanitară în spațiile închise”.

 

„Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun: înainte și după masă, înainte și după manipularea alimentelor, după folosirea toaletei, după joaca în aer liber, după atingerea animalelor, după ce vă ștergeți nasul, înainte și după ce ați fost în preajma unei persoane bolnave”, îi sfătuiesc specialiștii INSP pe copii.

 

Medicii de familie: fără aviz epidemiologic și adeverință pentru sport 

Și medicii de familie le reamintesc părinților și cadrelor didactice din țara noastră că elevii nu mai au nevoie de adeverința pentru sport, obligativitatea eliberării acestui document fiind eliminată de Ministerul Sănătății și cel al Educației, încă de anul trecut. Este vorba despre un ordin comun al celor două instituții prin care adeverința medicală care trebuia luată contra cost, în fiecare an, de la medicul de familie, pentru a dovedi că elevul poate să participe la orele de educație fizică.

„Pentru ca în noul an şcolar să nu mai primim solicitări ale părinților sau unităților de învățământ pentru eliberarea adeverințelor pentru educație fizică, punem la dispoziția celor interesați un material informativ privind cadrul legislativ în vigoare. Adeverinţele pentru educaţie fizică au fost eliminate de la începutul anului şcolar precedent!”, este mesajul postat pe Facebook de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). 

Pentru copiii care nu pot participa la aceste ore din motive medicale, rămâne în vigoare scutirea parțială/totală de ore de educație fizică.

Analize medicale doar pentru creșă

Nici avizul epidemiologic, pentru care părinții și copiii stăteau la cozi interminabile la ușile cabinetelor medicilor de familie la fiecare început de an școlar, nu mai este necesar la fiecare revenire a copiilor din vacanță, ci doar în momentul înscrierii la școală și grădiniță. 

„Avizul epidemiologic este un document medical, eliberat în urma unui consult medical, necesar doar antepreşcolarilor şi preșcolarilor, doar la creșă și grădiniță, doar pentru absențe mai mari de trei zile pe parcursul anului şcolar.

Avizul epidemiologic nu este necesar după vacanțele elevilor sau preșcolarilor din şcoli și grădinițe! Doar creşele pot solicita aviz epidemiologic după vacanță pentru antepreşcolari. Referință legislativă: Ordinul MS nr. 438/2021, Anexa 16, ultima frază - «La revenirea din vacanță NU se va solicita preşcolarilor şi şcolarilor aviz epidemiologic».

Elevii claselor primare, gimnaziale și de liceu nu au nevoie de aviz epidemiologic în nicio situație. Absențele școlare din motive medicale se motivează doar cu adeverința medicală, fără aviz epidemiologic”, au explicat reprezentanții FNPMF.

„La începerea anului şcolar nu sunt necesare nici analize medicale, decât în cazul creşelor”, potrivit medicilor.

×