EDITIE DE COLECTIE
Dupa an si anotimp, la restaurantele "Dunarea" sau "Pescarusul", pe Calea Victoriei sau la Podul Baneasa, Dona Dumitru Siminica le-a cantat bucurestenilor pana pe la mijlocul anilor â80. Era un barbat potrivit de statura, bine facut, brunet si cu mustacioara. Aducea cu Clark Gable si femeile mureau dupa el. El le facea curte, le canta de dor si dragoste, in romaneste si in tiganeste.
IRINA MUNTEANU
Celebrul lautar s-a nascut in 1926, la Targoviste, intr-o familie de tigani. Curand s-au mutat in Capitala. Tatal era lautar si constructor si de la el a invatat sa cante la vioara. Manuia arcusul cu indemanare, dar la fel de usor se exprima si prin glas. Muzicologii spun ca avea o vocea "incredibil de inalta si de polifonica, cu timbrul cald, in registru acut". Ne atrag atentia bogatia si diversitatea ornamentelor muzicii lui.
Dona avea patru clase primare, 2 ani la o scoala de constructii si un imens talent. De la 18 ani a condus, timp de 6 ani, taraful din Piata Amzei, apoi 5 ani, pe cel din Piata Sfantul Gheorghe. In 1956 este invitat la radio pentru primele inregistrari. Avea in repertoriu cateva sute de piese instrumentale. Unele foarte vechi, preluate de la generatiile de lautari. "A abordat numeroase genuri muzicale, printre care melodii de joc din Oltenia, dar si de caf...-concert. Adica prelucrari la ureche dupa Sarasate, Paganini, Liszt", spune Marian Lupascu, cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor. In melodiile lui Siminica se regasesc ramasite ale muzicii de salon si curte cantata in Tarile Romane in secolele 18-19, cand influenta orientala era la apogeu.
Cu toti prietenii la carciuma
"Mosule, te-as intreba", "Inel, inel de aur", "Lelita Floare", "Afara e intuneric", "La Salul cel negru" sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute cantece. Cel preferat al lui Siminica era insa "La casa cu trestioara", interpretat de lautar la vioara si din voce. Asa spune unul dintre prietenii lui din perioada de glorie, Nae Manescu. Nae, fost inginer de sunet, l-a cunoscut bine pe Siminica. "La bautura ne intalneam. Am avut si o poza cu el, daâ am ratacit-o. Am mers cu el si pe la Oradea, prin tara." Nu mai stie cand a murit celebrul lautar, a trecut mult de atunci, si nici la Institutul de Etnografie nu cunoaste nimeni acest amanunt. Dona a facut timp de vreo 2-3 luni un turneu prin India, cu un taraf de lautari. Nea Nae se amuza ascultandu-l cum rostea cele cateva cuvinte indiene prinse in calatorie.
Citește pe Antena3.ro
IDOLATRIE
â|l urm`ream cu admira]ie la nregistr`ri. |n curte era un puhoi de ]igani de-ai lui, care-l a[teptau s` termine. Apoi se duceau al`turi la c~rcium` [i cheltuiau tot" - Iosif Her]a, etnomuzicolog
LA SALUL CEL NEGRU
Iubeam cu dulceataO tanara fata
Cu parul balai
Cu ochi mari si negri
Si rumena fata
Si-un corp mladios
Intr-una din zile
Poftisem la masa
Cativa buni prieteni
Ma simteam prea bine
Ma simteam ferice
La nenorocire
Nici ca ma gandeam
Ma simteam prea bine
Cand stam langa ea
Fara sa-mi dau seama
Ca altul iubea - Dona Dumitru Siminica
SUMAR - EDITIE DE COLECTIE - Lautarii romanilor
Barbu Lautarul s-a lepadat de starostie
Zece Prajini - satul cu cinci fanfare si-un taraf
Zavaidoc, patru camasi in fiece noapte
Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei
Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici
Siminica, la inregistrari cu satra dupa el
Faramita Lambru - "cainele fidel" al Mariei Tanase
"Fata care vindea flori" s-a pocait
Naistul din Ploiesti, zeul Pan la Paris
Televiziunea boierilor
"Nu cant manele!"
Chetris pentru Goran Bregovic
Mambo Siria - din papusoi, la televiziune
"Din spagi mi-am crescut cei cinci copii!"