x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu două războaie la ușă, nu avem 1 gram de explozibil în țară: „Ne rugăm de sârbi”

Cu două războaie la ușă, nu avem 1 gram de explozibil în țară: „Ne rugăm de sârbi”

de Adrian Stoica    |    03 Noi 2023   •   00:00
Cu două războaie la ușă, nu avem 1 gram de explozibil în țară: „Ne rugăm de sârbi”

Ordonanța austerității, devenită între timp Legea 296/2023, începe să scoată sindicatele în stradă, iar cei care sparg gheața sunt angajații din industria de apărare, un sector care, cel puțin teoretic, este declarat de importanță strategică. Reprezentanții Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) - Federația Arsenalul Sindicatelor anunță că vor organiza luni un miting la poarta fabricii Automecanica Moreni, ca semn de protest față de măsurile impuse de Guvern prin Ordonanța austerității, care vor provoca scăderea veniturilor pentru mulți angajați, chiar dacă aceștia nu sunt bugetari.

 În acest sens, reprezentanții ASIAA au transmis și o scrisoare premierului în care la final cer scoaterea industriei de apărarea de sub incidența acestei legi. Deocamdată epistola transmisă de sindicaliști nu a primit niciun răspuns de la Palatul Victoria. Sindicatele avertizează că mișcările de protest se vor extinde și la alte fabrici, iar în final va fi organizat un miting la București, în fața sediului Guvernului. 

Având în vedere recentele evoluții în actualul context regional - apariția unei zone de conflict în imediata vecinătate a României și în Orientul Mijlociu, precum și situația deficitară a forței de muncă existente în industria de apărare, este nevoie de acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, susțin reprezentanții ASIAA. Într-o scrisoare adresată premierului Marcel Ciolacu, aceștia reclamă faptul că Ordonanța austerității va lovi și în veniturile angajaților din această industrie, unde majoritatea lor sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie. „Deși entitățile economice din industria de apărare fac parte din categoria companiilor naționale, societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, ACESTEA NU SUNT FINANȚATE DE LA BUGETUL DE STAT, astfel încât salariile angajaților să greveze bugetul de stat. Ele au un caracter industrial sau comercial, desfășoară activități economice în condiții normale de piață concurențială (competitivitate și profitabilitate), urmăresc obținerea unui profit, suportă pierderile care rezultă din exercitarea activităților derulate, activitatea economică fiind susținută prin autofinanțare”, se arată în scrisoarea transmisă premierului. Potrivit președintelui ASIAA, Constantin Bucuroiu, industria de apărare a ajuns să nu fie „nici cal, nici măgar” și asta pentru că atunci când statul vrea să taie venituri, angajații sunt considerați bugetari, dar când statul dă la bugetari, angajații de aici sunt incluși în categoria salariaților din societățile comerciale.

 

„Gradul de încărcare al industriei de apărare cu comenzi militare, atât de la intern, cât și de la extern, este de 39%. Dacă adăugăm și producția civilă, gradul urcă la 75-80%. Dacă vorbim despre Ministerul Apărării Naționale, doar 4-5% din achizițiile sale sunt lansate către industria autohtonă. Stăm la fel de prost ca anul trecut. Cu două războaie la ușă, nu avem de unde lua din țară un gram de pulbere sau explozibil. Trebuie să ne rugăm de sârbi sau să cumpărăm la suprapreț de la bulgari. Avem mari probleme cu diverse componente pe care le importăm și astea sunt tot mai multe. Vin cu mari întârzieri și noi trebuie să plătim penalități la contractele pe care le aveam”.

 

Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA

 

Deficitul de personal va crește

 

Una dintre prevederile contestate de angajații din industria de apărare este cea referitoare la reducerea drastică a angajărilor în companiile statului pentru o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a Legii 296/2023. (…) Restul posturilor vacante existente la data intrării în vigoare a prezentei legi după aplicarea prevederilor alin. (1), la nivelul operatorilor economici se desființează și nu se pot reînființa pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, precizează actul normativ. Reprezentanții ASIAA acuză însă faptul că „desființarea posturilor vacante și interzicerea încadrării de personal până la data de 1.07.2024 odată cu intrarea în vigoare a legii, pentru societățile din industria de apărare duce la imposibilitatea dimensionării personalului în raport cu activitatea desfășurată și contractele aflate în derulare, fapt ce conduce la incapacitatea de funcționare a acestora”, se arată în scrisoarea transmisă premierului. 

Această măsură va influența negativ realizarea unor contracte, având în vedere specificul activității industriei de apărare, precum și faptul că, în mare parte, personalul care lucrează în acest domeniu este încadrat pe perioadă determinată, funcție de dimensiunea contractelor aflate în derulare și de specificul locului de muncă necesar pentru finalizarea acestora la termen, mai susțin reprezentanții sindicaliștilor. Una din urmările acestei prevederi va fi migrarea forței de muncă, și așa deficitară, din acest sector spre alte zone.

În industria de apărare lucrează 11.000 de oameni, iar vârsta medie este de 54 de ani. Din cauza salariilor foarte mici, sectorul nu atrage tineri.

 

Drepturile salariale, puternic diminuate

 

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au fost înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent. „Aplicarea acestei prevederi va duce la diminuarea veniturilor salariale și, implicit, la o putere de cumpărare mai mică, cu implicații  privind «convulsiile» de natură socială în rândul salariaților din industria de apărare (unde salariile de încadrare sunt puțin peste salariul minim brut pe țară de 3.300 de lei)”, spun sindicaliștii. 

Sporurile pentru condiții speciale de muncă, reduse

 

Aplicarea prevederii care stipulează că: „Salariile de bază, plățile de ore suplimentare, inclusiv sporurile personalului încadrat în cadrul operatorilor economici nu pot depăși maximum 80% din nivelul componentei fixe a membrilor executivi ai consiliilor de administrație sau, după caz, a remunerațiilor conducătorilor care nu fac parte din consiliile de administrație”, va influența negativ remunerarea salariaților, se mai arată în textul scrisorii transmise premierului de reprezentanții ASIAA. În această situație sunt foarte mulți angajați din industria de apărare, care acum sunt motivați de sporurile aferente producției de produse speciale și sensibile, acordate conform claselor de pericol și condițiilor de muncă periculoasă și nocivă, toxică etc., iar reducerea lor îi va demotiva să mai continue, susține Constantin Bucuroiu. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sindicate industria apărare miting