x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţia salvatoare a Guvernului: mergeți la spitale! Sunt pline, dar mersul pe jos e sănătos

Soluţia salvatoare a Guvernului: mergeți la spitale! Sunt pline, dar mersul pe jos e sănătos

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2021   •   07:10
Soluţia salvatoare a Guvernului: mergeți la spitale! Sunt pline, dar mersul pe jos e sănătos

România nu a luat nicio măsură pentru a preîntâmpina situaţia dezastruoasă în care s-a ajuns acum, după îmbolnăvirea unui număr foarte mare de oameni, în sezonul gripelor şi virozelor. Medicii de familie au făcut solicitări către Ministerul Sănătăţii, pentru a fi lăsaţi să prescrie medicamente, dar nici măcar nu li s-a răspuns, nici da, nici nu. Au fost ignoraţi de la începutul pandemiei, în timp ce regulile sunt făcute ca şi cum România ar fi doar în jurul Spitalului de Urgenţă Floreasca, din centrul Capitalei. În timp ce Guvernul trimite 19 milioane de români la spital, în acelaşi timp, asigurând colapsul sistemului sanitar, medicamentele pentru tratarea COVID-19 nu se pot cumpăra decât de la farmaciile spitalelor, iar medicii de familie nu-şi pot salva pacienţii care nici măcar nu au cum să ajungă la ATI, pentru că nu au mijloace de transport, dacă nu locuiesc într-un oraş mare.

 

Gheorghe P. este un bătrân de 82 de ani dintr-un sat din nordul Moldovei. Am semnalat problemele lui cu patru ani în urmă, când se chinuia să ajungă la un spital din Botoşani, făcând autostopul de fiecare dată când era chemat la analize. De atunci nu s-a schimbat nimic în bine, ci în rău. Dacă s-ar îmbolnăvi de COVID-19, ca să ajungă la medicul de familie ar trebui să parcurgă 4 kilometri pe jos, pentru că nu poate face autostopul, fiind bolnav. În niciun caz n-ar mai putea ajunge la spital, la peste 80 de kilometri distanţă. Mai ales prin nămeţi, pentru că vine iarna şi durează mult. Ca el sunt milioane de români, pentru că 53% din populaţia României locuieşte în mediul rural şi în micile oraşe, adică pe mai mult de 90% din suprafaţa României, iar în toată ţara avem doar puţin peste 8,5 milioane de asigurări auto, care ar putea însemna cam tot atâţia români care conduc maşina personală. Diferenţa de până la 19 milioane - cât ne arată datele oficiale că am fi, în total, în ţară – trebuie să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Dacă ele există. Cazul Caracal, în care două tinere au fost răpite şi probabil ucise, este doar un exemplu de efect al lipsei mijloacelor de transport chiar şi în localităţile de nivel mediu, unde românii folosesc în mod tradiţional maşinile „la ocazie” sau „ia-mă, nene”, pentru că România rurală e şi săracă, iar problema transportului nu a fost rezolvată în ultimii 32 de ani. În caz de contaminare cu virusul SARS-COV2, oamenii din mediul rural şi din urbanul mic nu mai pot folosi nici variantele „la ocazie” sau „ia-mă, nene”, iar Guvernul ne explică acum că ambulanţele nu fac faţă numărului de cereri nici  măcar în marile oraşe, deci greu au acces la ambulanţa care ar putea să-i ducă la cel mai apropiat spital, dacă unitatea sanitară ar avea locuri libere şi mai ales dacă ar avea cu ce să trateze bolnavii. Dar nici spitale nu sunt,  nici locuri la ATI, nici medicamente. 

 

O măsură simplă, dar ignorată

 

În această catastrofă sanitară, Guvernul încă nu găseşte o soluţie pentru a salva bolnavii din România. Dacă ar vrea să-şi cumpere medicamente de la farmacii, cu recomandare de la medicii de familie, românii nu ar putea, pentru că nimeni din conducerea ţării nu vede această situaţie ca pe o soluţie de ieşire din criza sanitară şi umanitară. În plus, deşi situaţia medicilor de familie era dezastruoasă chiar înainte de martie 2020, acum avem mai puţini medici decât cu doi ani în urmă. Avocatul Poporului a înaintat un raport către Guvern, în luna aprilie, dar şi acesta a fost ignorat totalmente de Guvern. Soluţiile cerute de unii politicieni sunt lockdown şi intervenţia în forţă a poliţiştilor, pentru a îngrădi mişcarea, deşi nimeni nu se referă la tratamentele care ar vindeca boala, în condiţiile în care s-a constatat şi s-a declarat oficial că la ATI ajung şi cei vaccinaţi cu schema completă. În plus, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în anul 2019, activitatea din sistemul sanitar (public şi privat) s-a desfăşurat în 532 de spitale, 161 de unităţi asimilate spitalelor, care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii şi internare de zi, şi aproape 11.000 de cabinete de medicină de familie, în scădere deja din 209 cu 78 de cabinete faţă de anul 2018. 

 

Strategia naţională e doar pe hârtie

 

Raportul Avocatului Poporului arăta, în aprilie 2021, că peste 200 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie. „Există localităţi din mediul rural care nu au un medic de familie (din situaţia centralizată prezentată de Ministerul Sănătăţii, rezulta că, la sfârşitul anului 2019, erau unităţi administrativ teritoriale fără medici de familie: Alba - 13, Caraş-Severin - 14, Sălaj - 16, Buzău - 10, Hunedoara - 12) (...) La nivel naţional, din datele comunicate de casele judeţene de asigurări de sănătate, se constată existenţa unui număr de 212 localităţi din mediul rural fără medic de familie şi 665 de posturi de medici de familie vacante”, arată Raportul special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală şi din zonele defavorizate sau greu accesibile. Guvernul nu a dat încă un răspuns pentru acest raport şi nici nu a luat vreo măsură, până astăzi, deşi există, teoretic, o Strategie naţională de sănătate. Conform Raportului, s-a constatat că deficitul de medici de familie este cauzat de dificultăţile întâmpinate de către personalul medical, care pot fi de natură profesională, umană sau de lipsa de susţinere din partea autorităţilor locale sau centrale în deschiderea unui cabinet medical. Dar poate fi şi mai rău, pentru că după impunerea păstrării posturilor din sistemul sanitar doar pentru cei vaccinaţi, este previzibilă eliminarea din cabinetele medicilor de familie a celor care nu vor sau nu pot să se vaccineze, conform noilor proiecte de modificare a legislaţiei, care s-ar putea vota în curând. Astfel, peste zece milioane de români din mediul rural ar putea rămâne şi fără acel minim ajutor pe care-l mai puteau primi de la sistemul sanitar aflat acum în colaps.

 

Avocatului Poporului trăgea un semnal de alarmă, încă din aprilie 2021, că avem o legislaţie neadecvată realităţii de fapt existente pe teritoriul României şi nu există colaborare între instituţiile cu atribuţii în materie.

 

 

 

Medicii de familie au cerut de mai multe ori Guvernului să le dea voie să dea reţete pentru toţi bolnavii de COVID-19, astfel încât oamenii să-şi poată cumpăra medicamentele din farmacii, pentru a nu colapsa sistemul sanitar. Au fost ignoraţi până astăzi. Medicamentele oricum nu există decât în farmaciile spitalelor. Medicii de familie nu sunt nici măcar informaţi despre noile tratamente care apar.

 

E crimă cu premeditare. E ticăloșie, nu cred că e prostie. Am propus chiar eu să se trimită periodic teste prin poștă oamenilor, iar tratamentul să se poată prescrie de către medic, prin telemedicină, pentru a se putea cumpăra din farmacii. Ambulanțele ar putea să nu mai plimbe DSP-iștii. Era atât de simplu să rezolve problema. Favipiravir e foarte ieftin și foarte eficient. Se poate rezolva problema fără să fie trimiși toți românii la spitale.

 

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iași și europarlamentar

×