x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Președintele ANRM, demisie după dezvăluirile de la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 CNN

Președintele ANRM, demisie după dezvăluirile de la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 CNN

de Dragos Bota    |    31 Mai 2023   •   07:45
Președintele ANRM, demisie după dezvăluirile de la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 CNN

Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, a demisionat din funcție, a anunțat, ieri, într-o postare pe Facebook prim-ministrul Nicolae Ciucă. Gestul lui Gal vine după ce la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 CNN au fost dezvăluite legăturile dubioase ale acestuia cu Nis Petrol, subsidiara din România a gigantului rus Gazprom. 

 

DIICOT Timișoara a percheziționat, anul trecut, sediile Nis Petrol, existând indicii conform cărora informații obținute în timpul prospecțiunilor au fost trimise în Serbia, fără ca autoritățile din România să fie înștiințate. Perchezițiile informatice au dezvăluit că unele dintre date au fost trimise direct în Federația Rusă, la Sankt Petersburg.

 

Restricții ridicate brusc, pentru a scăpa Nis de DIICOT

 

În plină anchetă, în noiembrie anul trecut, Nis Petrol România trimite o adresă către ANRM în care solicită informații despre modul în care angajații din Serbia și alte persoane afiliate pot să aibă acces la datele și informațiile obținute în timpul explorărilor și a producției de hidrocarburi. La cinci zile, a venit un răspuns scurt, semnat de președintele ANRM, Sorin Gal, în care spune că subsidiara Gazprom poate da acces la aceste date de-a doua zi de când a existat acordul agenției. 

Din această adresă dispar o serie de condiții pe care, în ultimii ani, ANRM le-a pus celor de la Nis Petrol în cazul unor solicitări identice. Printre condițiile impuse până atunci se numără obligația ca stocarea datelor să se facă numai pe un server aflat pe teritoriul României, la sediul Nis Petrol, iar informarea ANRM cu numele celor care vor utiliza datele să se facă anterior permiterii accesului la acestea. De asemenea, ANRM avertiza că accesul electronic trebuie să fie securizat, datele putând fi accesate de un număr limitat de utilizatori, implicați direct în proiect, doar în baza unui cod de utilizator și a unei parole individuale. ANRM nu aproba ca accesul la date și informații să se facă de pe orice echipament electronic. Practic, răspunsul îi ajuta pe cei de la Nis Petrol să se apere în faţa acuzațiilor DIICOT.

 

Personaj central - o rusoaică devenită româncă

 

La fel de surprinzător este că răspunsul a fost trimis, în primul rând, directorului de Afaceri Publice la Nis Petrol România, Saniya Melnicenco, și nu directorului general al companiei. Aceasta este născută în Federația Rusă, aproape de granița cu Kazahstan, și a dobândit cetățenia română după ce s-a căsătorit cu un bărbat din Republica Moldova care avea dublă cetățenie. Surse din ANRM au susținut că există o legătură apropiată între Sorin Gal și Saniya Melnicenco. Gal a afirmat că relația cu reprezentanta Nis Petrol a fost una „strict instituțională” și că subsidiara Gazprom a respectat legislația din România, deși mai mulți angajați ai companiei sunt suspecți în dosarul procurorilor de la Timișoara. 

Surse guvernamentale au declarant că după dezvăluirile de la „Exces de putere”, premierul Ciucă – în a cărui subordonare directă este ANRM – a solicitat și primit de la serviciile secrete o informare legată de subiect. Din document a reieșit că situația este extrem de gravă și că relațiile dintre cei doi, Gal și Melnicenco, sunt de natură a aduce atingere siguranței naționale. Decizia de a-l schimba pe Gal din funcție a fost luată de la sfârșitul lunii trecute, dar a fost amânată pe motiv că erau în derulare o serie de proceduri legate de semnarea unor contracte și investiții importante. 

Premierul a preferat să-l lase pe Gal să-și facă seppuku, existând informații că fostul președinte al ANRM urmează să fie citat pentru a fi audiat de DIICOT în dosarul Nis Petrol.

×
Subiecte în articol: demisie dezvaluiri