x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spargatorul de oua

Spargatorul de oua

de Dorian Cobuz    |    Cristian Stefanescu    |    28 Aug 2006   •   00:00

Autoritatile romane au reusit o contraperforman-ta greu de inteles: au dis-trus o afacere invocand un cadru legal instituit pompieristic si aplicat ca atare. Vasile Citre a fost obligat sa-si distruga toate ouale din incubatoarele crescatoriei sale de pui, pentru ca judetul Brasov fuse-se decretat focar aviar. Ministrul Agriculturii, Gheor-ghe Flutur, dovedeste un dezinteres total fata de an-treprenorul pagubit de stat.

FALIMENT. Vasile Citre a pierdut 20 de miliarde de lei vechi din cauza aviarei. Pentru ca ministerul refuza sa-i plateasca ouale sparte, brasoveanul este in situatia de a pierde tot

In furia lor antiaviara, autoritatile romane au reusit o contraperformanta greu de inteles: au distrus o afacere cu bratele Comandamentului Antiepizootic si acum ridica din umeri. Nu pentru ca nu si-ar asuma responsabilitatea, ci pentru ca, se plang, nu ar avea cadru legal sa o faca.

La inceputul lunii mai, brasoveanul Vasile Citre era un om fericit. Avea o afacere banoasa bine: era unul dintre foarte putinii producatori de pui de o zi pentru carne.

IATA AVIARA! Pana anul trecut, Citre producea carne pentru comercializare. S-a specializat in producerea de pui de o zi pentru alte ferme, o piata mult mai dificila si pretentioasa, dar mult mai profitabila. Anul trecut a platit la bugetul de stat mai mult de trei miliarde de lei vechi.

Povestea propriu-zisa incepe din momentul in care judetul Brasov a devenit epicentrul celei mai mediatizate epidemii din istoria recenta a Romaniei. La 15 mai, printr-un fax, Comandamentul Antiepizootic Judetean Brasov il informa cu privire la masura de interzicere a miscarii de pasari in interiorul si in exteriorul judetului. Dupa mai multe teste negative, platforma avicola de la Codlea, aflata la cativa kilometri de ferma sa, fusese decretata ca fiind contaminata cu virusul gripei aviare.

DEZNADEJDE. "Liberalismul" ministrului Flutur pare mai daunator decat virusul H5N1

IATA FALIMENTUL! Vasile Citre s-a trezit dintr-o data pe marginea prapastiei. Zilnic, 35.000 de capete de pui trebuia distribuite catre beneficiari. Firma familiei Citre, Verba Trans, avea la acel moment contracte pentru a livra 1,5 milioane de pasari de o zi. Citre cumpara din strainatate pui de matca, pe care ii crestea pentru reproductie. In momentul izbucnirii influentei aviare, Verba Trans avea 75.000 de pasari adulte. Ouale acestora, incubate, aduceau cate 400 de milioane de lei vechi pe zi. Clientii lui, mai multe ferme din tara, erau societati producatoare de carne. Blocandu-i afacerea, aviara il lovea pe Vasile Citre mai rau decat pe oricare alt roman, amenintandu-l cu falimentul.

IARASI AVIARA! Trei zile mai tarziu, in cartierul Stupini din marginea Brasovului, la un kilometru de ferma sa, a fost identificat un focar de aviara in curtea unui gospodar. Ferma a intrat in zona de protectie declarata de autoritati, iar Comandamentul Antiepizootic a decis eutanasierea intregii populatii de pasari pe o raza de trei kilometri. La 19 mai, o comisie a facut un inventar al pasaretului din ferma Verba Trans si a oualor destinate productiei de pui pentru comercializare: 75.000 de pasari-parinti, 151.511 pui de o zi (stocati in ferma din cauza masurii de interzicere a comercializarii), mai mult de 300.000 de oua in incubatoare si alte 175.774 de oua. Imediat s-a trecut la distrugerea oualor si a puilor de o zi. Numai ca, la 20 mai, desi nu trecusera decat 12 ore de la uriasul masacru din curtea fermei Verba Trans, iar aceasta se afla tot in zona de protectie decretata in urma aparitiei aviarei in cartierul Stupini, un secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Nicolae Flaviu Lazin, decide sa nu mai fie eutanasiate si cele 75.000 de pasari adulte.

CINE PLATESTE OUALE SPARTE? Omul nostru si-a pus o intrebare: Cine isi asuma responsabilitatea pentru pagubele uriase pe care urma sa le sufere de pe urma acestei masuri - din punctul sau de vedere exagerata si pompieristica, dar pe care a acceptat-o, pentru ca ii place sa respecte legile? Mai ales ca (buletinele de analiza o dovedesc) ferma sa nu a fost atinsa de epidemia aviara. Casa de asigurari nu despagubeste pierderile cauzate de virusul H5 sau de masurile preventive in cazul in care apare suspiciune de preudopesta aviara, acestea fiind, prin lege, suportate de stat. Nici pana astazi insa nimeni nu i-a raspuns lui Citre la intrebare.

Cosmarul barbatului era abia la inceput. Ramas fara hrana pentru pasari (autoritatile ii interziceau sa cumpere furaje), fara posibilitatea de a vinde pentru aproape doua luni, Vasile Citre a ajuns la disperare. Pentru a nu compromite intreaga populatie, a asteptat ridicarea interdictiei si a trimis peste 30.000 de pasari-parinti la abatorizare. Acum incearca sa-si reia activitatea. Cu ce bani insa? Autoritatile i-au despagubit doar puii de o zi masacrati. Cand i-au contabilizat ouale, i-a apucat disperarea bugetara si au incercat sa-l convinga sa nu ceara statului daune pentru acestea. De atunci il tot plimba pe drumuri. Masura distrugerii a fost luata de Comandamentul Antiepizootic, cu scopul de a evita raspandirea aviarei (dintr-o ferma decretata, de analizele de laborator, ca fiind sigura). Oficialii din Ministerul Agriculturii si cei de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara sustin ca nu exista cadru legal pentru a-i despagubi ouale sparte. Pentru distrugerea lor existase insa cadru legal. Unul, pare-se, exact cum il defineste Citre: pompieristic. Asta daca, desigur, nu cumva totul a evoluat pe o panta alarmista cu buna stiinta trasata si dirijata. Vasile Citre se plange ca fara cele patru miliarde de lei vechi care ar trebui sa i le dea statul roman da faliment. Cu incapatanare, autoritatile ii raspund implacabil: ouale nu pot fi despagubite.

FARA REACTIE
"De 101 zile port un dialog de unul singur cu ministrul Gheorghe Flutur. Dumnealui, in calitate de presedinte al Comandamentului Central Antiepizootic, este responsabil pentru masurile luate. Nici macar nu a vrut sa ma primeasca atunci cand m-am dus la usa lui. Cand am fost chemat la sedinta prin videotelefon a Comitetului Antiepizootic, ministrul n-a vrut sa auda de problemele mele. A zis ca nu-si permite sa asculte fiecare fermier"
Vasile Citre
proprietar pagubit

NEPASARE
Vasile Citre a pierdut pana acum peste 20 de miliarde de lei, pagube directe si indirecte. Cheia povestii cu oua sta in articolul 2 al HG 1415/2004, hotarare care stabileste cadrul legal de masuri pentru prevenirea raspandirii gripei aviare: "In cazul masurilor ce se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, ce implica taierea sau uciderea acestora, se acorda despagubiri proprietarilor pentru animalele taiate, ucise sau altfel afectate". De aceste ultime doua cuvinte se leaga si sperantele lui Citre, afectat financiar de isteria antiaviara televizata a ministrului Gheorghe Flutur. Deloc liberala insa atitudinea ministrului liberal Gheorghe Flutur fata de un agent economic care a suferit de pe urma unei campanii publice.

AFECTAT
Potrivit raspunsurilor neoficiale pe care diversi consilieri ministeriali i le-au transmis pe holurile institutiei lui Vasile Citre, ministrul Flutur refuza sa semneze decizia de despagubire pentru Verba Trans, pentru ca nu ar fi prevazut in lege cazul acesta. Pentru a-si sustine pana la capat adevarul, brasoveanul cu paguba s-a adresat unui specialist de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, prof. dr. ing. Vasile Miclea. Potrivit acestuia, ouale destinate incubatiei contin un organism viu, reprezentat de embrion, din care rezulta un alt organism viu care poarta denumirea de pui. Potrivit raspunsului prof. Miclea, oficialii pot incadra ouale fara probleme la litera legii, de animale "altfel afectate".
×