x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sprit la concurenta cu fastul Capitalei

Sprit la concurenta cu fastul Capitalei

02 Ian 2005   •   00:00

Revelionul 2005 a scos in strada sute de mii de romani. Mai mult ca niciodata, acestia au preferat sa petreaca in aer liber la cumpana dintre ani, aproape toate marile orase organizand adevarate spectacole de sunet si lumina.

MARINA CONSTANTINOIU, MIRELA CIMPOI, LIBIU MATEESCU, LUCIAN DOBRATER

INGHESUIALA. In timp ce primarul Gheorghe Nichita (foto jos) se afla pe scena, iesenii se incalzeau de zor cu sampanie si cu tuica fiarta, asteptand sa paseasca in anul 2005
TRAS CU OCHIUL LA IASI. O scena ca la marile concerte rock, reflectoare de toate marimile, focuri de artificii dupa pofta inimii, muzica buna si mult, mult entuziasm puse cap la cap au dat Iasiului un Revelion de invidiat, pe care nu de putine ori l-a catalogat prezentatorul drept "cel mai frumos din tara". Comparatia cu petrecerea Bucurestiului a devenit laitmotivul noptii, un ecran impunator transmitand, in fata prefecturii, imagini in direct difuzate de Televiziunea Romana din Piata Universitatii din Capitala. Si daca la Bucuresti a urcat pe scena insusi presedintele tarii, Traian Basescu, nici Iasiul, care se vrea eterna capitala spirituala a Romaniei, nu s-a lasat mai prejos. Organizatorul spectacolului, primarul Gheorghe Nichita, a urcat la randul sau pe scena, salutand publicul electrizat si dand semnalul trecerii in noul an. O mare pestrita de oameni inarmati cu artificii, petarde si rachete s-a pus in miscare ca la comanda, pe ritmurile muzicii ce rasuna pana hat, departe, pe Copou. A fost noaptea in care nimeni n-a avut voie sa stea locului, udata din plin cu sampanie, cu vin fiert si cu bere "la botul calului" si antrenata puternic de ritmurile trupelor Hi-Q, Zob si Zdub, Impact, Sistem si Activ. In timp ce doi caini vagabonzi, exasperati de petarde si fum, esuasera in mijlocul multimii, uluiti de toata nebunia.

VESELIE. In Piata Sfatului din Brasov s-a dansat si s-a cantat pana aproape de dimineata

FEERIE SUB TAMPA. Brasovenii au avut un prilej unic de a petrece Revelionul in Piata Sfatului sub o ploaie de artificii de toate tipurile, de la cele simple aduse de copii, pana la artificiile complexe furnizate de Primaria Brasov, care au si incununat trecerea dintre ani. Atmosfera de sarbatoare a fost punctata de colindatori, care au dansat si au cantat pe ritmul muzicii emise de postul Radio Brasov in mijlocul unei piete arhipline. La cumpana dintre ani, dupa numaratoarea inversa care a precedat ora 0:00, cei 10.000 de brasoveni prezenti in Piata Sfatului au desfacut sute de sampanii si au cantat traditionalul "La Multi Ani!", intr-o atmosfera incendiara. Vechiul turn al cladirii Muzeului de Istorie din Piata Sfatului a fost literalmente bombardat de artificii care nu si-au gasit traiectoria fireasca, generand pe alocuri panica in randul brasovenilor aflati langa cladire. Nu au lipsit nici incidentele neplacute, cateva artificii explodand chiar in multime, necesitand interventia jandarmilor care i-au calmat pe tinerii aflati intr-o stare avansata de ebrietate si care transformasera Centrul Pietii in poligon de tir, spre disperarea celor din jur. In mijlocul atmosferei de carnaval si-au gasit locul baloanele, coifurile de vrajitoare, dansul cu ursul pe ritmul tobelor, dar si echipajele mixte ale Politiei Brasov si ale Jandarmeriei, care au asigurat buna desfasurare in conditii optime a petrecerii Revelionului organizat de Primaria Brasov. Comandantul IPJ Brasov, chestorul Mircea Bucur, a marit efectivul de politisti prezenti in zona Pietei Sfatului cu echipaje suplimentare, inclusiv cele ale fortei de interventie rapida, in scopul evitarii oricarui incident neplacut.

PDREVELION LA ALBA-IULIA. Cateva mii de albaiulieni au iesit din case si din localurile unde au serbat trecerea in noul an, adunandu-se la miezul noptii in Parcul Unirii din fata Catedralei Reintregirii Neamului pentru a asista la grandiosul foc de artificii pregatit de municipalitate. La fata locului au fost prezenti primarul Mircea Hava, viceprimarii Calin Potor si Ioan Bogatan, senatorul Alexandru Peres, deputatul Stefan Bardan, alaturi de consilieri locali, judeteni si alte personalitati din Partidul Democrat. "A fost o atmosfera de vis, deosebita de ceilalti ani, iar oamenii au fost impresionati de focul de artificii, care a tinut privirile in sus aproape o jumatate de ora", ne-a declarat viceprimarul municipiului Alba-Iulia, Ioan Bogatan. "Artificiile au fost superbe, mult mai consistente decat la revelioanele trecute. Am venit cu famila si am petrecut de minune", a spus unul dintre privitori. Albaiulienii au fost incantati de grija aratata de autoritati, in acest fel liderii democrati multumind electoratului pentru votul masiv dat in 2004, atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare si prezidentiale.

Dupa baia de sampanie si focul de artificii, fruntasii PD s-au reintors la sala de festivitati a Hotelului Parc, unde au petrecut pe cinste pana dimineata. Si ca un element de culoare, peste 150 de persoane au ales sa treaca in noul an intr-un mod mai putin conventional, asistand la slujba religioasa oficiata in Manastirea Dumbrava din judetul Alba. Oamenii, intre care neasteptat de multi tineri, au venit la locasul ridicat gratie contributiilor fotbalistilor echipei nationale de fotbal, nu numai din zona, ci si din judetele Cluj, Mures si Salaj. Ceremonialul religios a inceput cu Sfantul Maslu, cei patru preoti prezenti oficiind slujba de indepartare a diavolului, respectiv Moliftele Sfantului Vasile.

SCHIMBARE PE ULTIMA SUTA
Desi cu doar doua saptamani inaintea sfarsitului acestui an, conducerea Primariei Ramnicu Valcea anuntase ca acest Revelion nu se va mai serba in strada, lucrurile s-au schimbat radical in ultimele zile de dinaintea marii petreceri. Edilul Mircia Gutau s-a razgandit in ultimul moment si a hotarat sa le ofere celor care l-au votat in luna iunie a anului trecut un Revelion de neuitat. Astfel, ramnicenii au avut de toate, concertele si focurile de artificii reusind sa scoata afara din case mii de oameni. Totusi, au lipsit sarmalele si sampania, cu care fostul primar isi obisnuise alegatorii. Sarbatoarea a fost insa umbrita de cateva accidente, in urma carora doi baietei si-au pierdut vederea. Insa la Galati doar circa 200 de oameni au sarbatorit trecerea in noul an pe strada, chiar in centrul orasului. Organizat pentru a treia oara, Revelionul stradal a oferit in acest an atat galatenilor, cat si jandarmilor bucuria de a sarbatori Noul An cu sampanie si muzica sub o ploaie de focuri de artificii. Petrecerea a continuat cu mult peste miezul noptii, vremea deosebit de calda pentru aceasta perioada fiind un bun aliat al petrecaretilor. (Octavian Herta, Erik Hoosz)

Miei la protap si carnati langa petarde

ELENA STANCIU, MARIANA CRACIUN, NICU AMURARITEI, NICOLETA BUTNARU

SHOW. In primele minute ale lui 2005, cerul "a luat foc" in Piata Avram Iancu din Cluj
URARI. Primarul Clujului, Emil Boc, a ciocnit cate un pahar de sampanie cu localnicii care au petrecut in strada
CLUJ. Cateva mii de clujeni au vrut sa adauge un pic de stralucire ultimelor clipe din 2004, astfel ca si-au petrecut trecerea dintre ani sub ploaia de artificii din Piata Avram Iancu, cu sampaniile intr-o mana si telefoanele mobile in cealalta. Cei mai norocosi dintre ei au ciocnit un pahar si cu copresedintele Aliantei PNL-PD, Emil Boc, care este primarul Clujului. Acesta nu a stiut daca va ajunge la "Revelionul din strada", organizat la initiativa sa, decat pe ultima suta de metri. Emil Boc a dorit foarte mult sa-si viziteze mai intai parintii, la Rachitele, pe care de aceste Sarbatori de iarna nu apucase sa-i vada din cauza pozitiei importante pe care o ocupa la nivelul Partidului Democrat si a faptului ca acesta a fost implicat in formarea guvernului.

Emil Boc a mai spus ca Revelionul cu artificii si sampanie a fost pur si simplu un cadou oferit clujenilor si ca nu exista nici o legatura intre acest eveniment si cel de la Bucuresti sau dintr-un alt oras. De altfel, Emil Boc nici nu stia ca presedintele Traian Basescu isi va petrece ultimele momente din anul 2004 in strada. O parte a clujenilor a avut insa un final de an… meloman. Acestia au preferat sa-si petreaca prima parte a Revelionului la balul oferit de Opera Nationala Romana din Cluj. Evenimentul este deja unul de traditie, Balul Operei tinandu-se de 15 ani, dar nu intotdeauna de Revelion, cum s-a intamplat anul acesta.

MANGALIA. Locuitorii din Mangalia, singurul oras din judetul Constanta in care municipalitatea a organizat o masa festiva, s-au distrat pe cinste in noaptea de Anul Nou. Biletele pentru petrecerea de Revelion, scoase la vanzare de Primaria Mangalia in urma cu trei zile, au fost vandute in doar cateva ore. Tinerii si pensionarii au beneficiat de o reducere si le-au cumparat cu 500.000 de lei, iar restul a cheltuit cate 750.000 de lei de persoana. Sute de localnici au participat la petrecere in Sala Polivalenta din oras. Programul artistic a fost sustinut de trupele 3 Sud-Est, Fara Zahar, Parlament, Etno, Tandarica si Zece Prajini. Nu a lipsit nici muzica populara, iar dintre invitati nu au lipsit Ileana Sipoteanu si Ion Amititeloaie. Locuitorii din Mangalia au dansat pe melodiile grupului ABBA Teens din Germania, iar pana dimineata au avut alaturi si doua trupe de dans din Italia si Franta. La miezul noptii, Primaria Mangalia a organizat un foc de artificii, iar spre dimineata, petrecaretii s-au infruptat din miei la protap, carnati pe gratar si mici.

SUCEAVA. Aproximativ 30.000 de suceveni au petrecut Revelionul 2005 in aer liber, in centrul municipiului, acolo unde Primaria a organizat un program special. "Inarmati" cu sticle de sampanie, petarde, aparate foto si camere video, sucevenii si-au dat frau liber bucuriei si au petrecut cum numai ei stiu sa o faca. Au dansat, au chiuit, au spart pahare, pentru a le aduce noroc in noul an, iar in final s-au prins intr-o mare hora pe acordurile fanfarei municipiului Suceava. Baza programului organizat de primarul Ioan Lungu, care n-a aparut la microfon la cumpana dintre ani, l-a constituit folclorul, pe scena improvizata in piata centrala evoluand mai multi artisti locali, insa punctul central l-a reprezentat focul de artificii, care a durat un sfert de ora si care a starnit admiratia participantilor. Este al doilea Revelion organizat de Primarie in aer liber, la precedentul participarea fiind mult mai modesta.

"INCENDIU". Cladirea Primariei Braila a fost inundata de zeci de artificii multicolore

BRAILA. Inca de pe la ora 22:30, valuri de braileni au pornit spre faleza Dunarii, oprindu-se in fata cladirii Primariei, pocnind strasnic si slobozind petarde, artificii, stelute si inele de foc pe cerul orasului. Inarmati cu sticle de sampanie si crengute de vasc, sub care sa se sarute la ora 0:00, brailenii au intampinat Anul Nou cu dansuri si cantece. Cu cateva secunde inainte de marea trecere, toate efectele luminoase au "amutit", lasand spatiu de manevra focului de artificii pregatit de edilii urbei. La un semn, focul a inundat cerul. Sute de globuri incandescente porneau spre inaltul Brailei, dupa care se dispersau in panglici de lumina, starnind uralele privitorilor. Pret de jumatate de ora, cerul a "galgait" de lumina. Felii de flacari albe, albastre, rosii au dansat frenetic sub privirile uimite ale multimii. De pe cladirea Primariei au tasnit sute de bulgari aprinsi in cinstea lui 2005. Sarbatoarea focului s-a incheiat cu o explozie luminoasa de "La multi ani, Braila!", urare care s-a proptit, pret de zeci de secunde, pe cladirea Administratiei. Apoi, lumina a curs in cascada pe toata inaltimea sediului, imbracandu-l intr-o perdea de spuma incandescenta. A fost un spectacol cum n-a mai cunoscut Braila, iar primarul, Constantin Sever Cibu, nu s-a dezmintit, respectandu-si promisiunea de mai inainte si "cerul s-a aprins. A fost o sarbatoare de foc, cum nu a vazut Braila in alti ani. Am colaborat cu o firma din Oradea, care a asigurat si fondul sonor al spectacolului. Pentru numai 200 de milioane de lei", a spus primarul.
×