x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Spritul de vama", banii, inapoi!

"Spritul de vama", banii, inapoi!

de Cristian Stefanescu    |    Alexandru Boariu    |    25 Aug 2006   •   00:00
"Spritul de vama", banii, inapoi!

Firmele care au facut ilegal dezin-fectia automobilelor la punctele de frontiera de la granita cu Ungaria, din judetul Arad, vor fi obligate sa restituie toti banii incasati de la cei care au intrat in tara in perioada 4 noiembrie 2005-19 august 2006. Ghe-orghe Flutur a cerut rezilierea contractelor atat la Nadlac, cat si la Varsand.

Firmele care au facut ilegal dezinfectia automobilelor la punctele de frontiera de la granita cu Ungaria, din judetul Arad, vor fi obligate sa restituie toti banii incasati de la cei care au intrat in tara in perioada 4 noiembrie 2005-19 august 2006. Este vorba despre sute de mii de persoane de la care firmele in cauza au incasat zeci de miliarde de lei. Ramane de vazut cum se va putea face, practic, restituirea banilor.

Reporterii Jurnalului National au aprofundat investigatiile in cazul afacerii "Sprit de vama" si au descoperit ca, incepand din 4 noiembrie 2005, pana la 19 august 2006 (data la care operatiunea a fost oprita, la dispozitia autoritatilor, ca urmare a articolelor aparute in Jurnalul National - n.r.), dezinfectia automobilelor in Vama Nadlac si in celelalte doua puncte de trecere a frontierei la granita de vest a Romaniei - Varsand si Turnu - s-a facut incalcand Decizia nr. 16/03.11.2005, a Comandamentului Antiepizootic Central, condus de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Decizia stabilea, negru pe alb, ca, "incepand cu data de 04.11.2005, se suspenda dezinfectarea mijloacelor de transport care intra pe teritoriul Romaniei prin punctele de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria". Mai mult, la data de 9 noiembrie 2005, Comandamentul Antiepizootic Central revine cu o alta decizie, cu nr. 20, care o completeaza pe prima, stabilind ca "la granita cu Ungaria se suspenda acele dezinfectii impuse in contextul epidemiologic al gripei aviare". Cu alte cuvinte, in toate vamile aradene trebuia sa se revina la situatia de dinaintea izbucnirii gripei aviare, adica sa se dezinfecteze numai camioanele si tirurile incarcate cu animale vii sau cu carne, nu si automobilele care transportau persoane sau diverse marfuri. Asadar, firmele care au facut dezinfectia tuturor automobilelor, inclusiv a celor care transportau persoane, sunt obligate sa restituie celor pagubiti banii incasati in perioada amintita. Ramane de vazut ce solutie vor gasi autoritatile pentru a restitui, practic, banii tuturor celor pagubiti.

TARIFE UMFLATE DE CINCI ORI. Asa cum aratam in articolele precedente, la Nadlac si Varsand dezinfectia era efectuata de doua firme de apartament din Bucuresti - G&E Invest 2003 SRL si Best Bussines Invest SRL - apartinand sotilor Ioan si Simona Gheorghe, finii celebrului cuplu Dorin Cocos - Elena Udrea. Potrivit unor surse apropiate autoritatilor sanitar-veterinare, verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii, in urma semnalelor trase de Jurnalul National, au scos la iveala faptul ca firmele in cauza practicau preturi de pana la cinci ori mai mari decat cele prevazute de "Ordinul nr. 45/6.04.2005 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor si examenelor de laborator, precum si a unor activitati sanitar-veterinare" (inclusiv dezinfectia mijloacelor de transport auto - n.r.).

Astfel, pentru fiecare tir care intra in tara, firma care facea asa-zisa dezinfectie incasa 530.000 de lei vechi, in timp ce tariful stabilit de Ordinul 45 era de 115.000 de lei. De asemenea, autocarele si autobuzele erau taxate cu 350.000 lei, in loc de 105.000 lei, iar microbuzele cu 210.000 de lei, in loc de 90.000 de lei. Cu alte cuvinte, hotie pe fata!

CARACATITA PNL. Daca la Nadlac si Varsand bagau mana zilnic in buzunarele oamenilor cele doua firme din Bucuresti, jecmanindu-i de sute de mii de lei, la celelalte doua puncte de trecere a frontierei din zona de vest, si anume, Turnu si Curtici, afacerea "Sprit de vama" apartine unei alte firme, tot din clientela politica a autoritatilor locale si centrale. Este vorba despre firma Elit DDD A+C SRL, in spatele careia se afla deputatul PNL Mihaita Calimente, prin fiul lui, Radu Calimente. Unul dintre muncitorii care stropeau de zor masinile in Vama Turnu, in toamna anului trecut, confirma acest lucru pentru un ziar aradean: "Pe noi ne-a angajat pruncul lui Calimente, ala din Parlament. A dat anunt in ziar si am fost la interviu la el. Asa am ajuns aici. Mai vine si o domnisoara, seara, sa vada de noi, dar mai mult baiatul lui Calimente vine". De notat ca, lovitura "Sprit de vama" a fost pusa la cale de persoane "unse" de PNL in diferite functii, cu putere de decizie in domeniu, printre care: Viorel Agud, directorul general al Directiei Judetene Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, predecesorul sau, Sorin Iercan, directorul general al Directiei Judetene pentru Protectia Plantelor Arad, Emil Surdu si altii.

LEGISLATIE
"Statiile de dezinfectie functioneaza de la inceputul anului 2001 pana in prezent, sub coordonarea MAAP, apoi trecute la Consiliile Judetene, apoi la Directiile Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Consider ca legislatia prevedea clar modul de folosire a acestor statii de dezinfectie, cand sa fie folosite, precum si importanta lor in evitarea raspandirii unor boli grave la animale. Aceasta problema nu trebuie sa fie inteleasa ca o afacere, ci ca o activitate de interes national"
Mircea Chertes - consilier de stat,
fost director general al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii

TRASEUL CONCESIUNILOR
La data de 9 noiembrie 2004, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Arad, Sorin Iercan, concesioneaza activitatea de dezinfectie din Vama Nadlac Directiei Judetene pentru Protectia Plantelor Arad, care urma sa achite catre DSV o redeventa de 25% din incasari. La data de 7 martie 2005, directorul DJPP, Emil Surdu, incheie un contract de asociere in participatiune cu firma G&E Invest 2003 SRL, tocmai din Bucuresti, pentru perioada pentru care DJPP incheiase contractul de concesiune cu DJSV, adica "incepand cu data de 10.11.2004, pana la organizarea licitatiei pentru concesionarea activitatii de dezinfectie". Licitatie care nu a mai fost organizata niciodata, firma bucuresteana efectuand dezinfectia in Vama Nadlac pana la data de 19 august, cand autoritatile au dispus sistarea acestei activitati ilegale.
BANI SI DIN GUNOAIE
Firma G&E Invest 2003 SRL nu facea bani doar din jecmanirea celor care intrau in tara prin Vama Nadlac, cu avizul autoritatilor judetene, ci avea si are si alte afaceri, la fel de profitabile, in judetul Arad. Astfel, patronii firmei, sotii Ioan si Simona Gheorghe, au castigat pe banda rulanta toate licitatiile organizate de DJPP Arad pentru salubrizarea Vamilor Nadlac (contractul nr. 2443/19.11.2004), Varsand (contract nr. 2444/19.11.2004) si Turnu (contract nr. 2445/19.11.2004). De asemenea, G&E Invest 2003 SRL detine si contractul de salubrizare nr. 591/19.08.2004, pentru comuna Pilu. In fine, la mijlocul lunii iulie, G&E Invest 2003 SRL a fost cadorisita de Consiliul Local Nadlac cu un contract de salubrizare a orasului, contract preluat de la o firma locala - K&K SRL, care si-ar fi pierdut autorizatia.

INTREBARI
Cum a ajuns familia Gheorghe, din Bucuresti, sa faca afaceri tocmai la Arad? Cine a ajutat-o sa preia afacerea cu dezinfectia in vami? Dar afacerile cu salubrizarea in toate orasele de la granita cu Ungaria? Cum a fost posibil ca sub ochii atator autoritati - Politia de Frontiera, Autoritatea Nationala a Vamilor, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Directia Judeteana Sanitar-Veterinara etc. Firma G&E Invest 2003 SRL sa continue sa efectueze dezinfectia timp de peste noua luni, in ciuda faptului ca exista o decizie a Comandamentului Central Antiepizootic, care dispunea sistarea acestei activitati? Cum de nu a observat nimeni ca tarifele practicate de firma sunt de cinci ori mai mari decat cele legale? In fine, cum vor mai putea fi returnati, practic, banii zecilor si sutelor de mii de cetateni romani si straini, jefuiti de firma bucuresteana?
REZILIERE
Ministrul Agriculturii a cerut DSVSA Arad sa rezilieze contractul de concesiune incheiat cu Best Bussines Invest Bucuresti pentru dezinfectia autovehiculelor impotriva gripei aviare in punctele vamale Nadlac si Varsand, firma practicand tarife de trei-cinci ori mai mari fata de pretul legal. Prin contractul de concesiune incheiat intre parti, DSVSA Arad ii revine 25% din incasarile realizate de Best Bussines. In urma verificarilor, autoritatile au descoperit si o serie de deficiente in ceea ce priveste procedurile propriu-zise de dezinfectie. Gheorghe Flutur a cerut Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pe langa rezilierea contractului dintre DSVSA Arad si firma Best Bussines Invest Bucuresti, sa efectueze un control prin Serviciul de audit in vederea recuperarii sumelor cheltuite prin actiunea de dezinfectie.

×