x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Strada privata a puilor de stabi

Strada privata a puilor de stabi

de Alexandra Chivu    |    28 Noi 2006   •   00:00

In zona rezidentiala de la marginea municipiului Ramnicu-Valcea, smeche-rii cumpara strazi cu totul si le inchid. Pentru ca fiii stabilor locali nu suporta sa mai respire acelasi aer cu plebea, un drum a fost scos din nomenclatorul de cai rutiere. Ghinionistii nu mai pot ajunge la proprieta-tile lor decat cu elicopterul sau escaladand gardurile din mijlocul strazii.

ABUZ. Strada „privata" a fost nchisa, prin grija smecherilor, muritorilor de rAnd

Modificarile urbanistice inregistrate in zona de nord a orasului Ramnicu-Valcea si in comuna limitrofa Bujoreni au adus pe langa puzderia de vile luxoase ridicate de oamenii de afaceri si politicieni si dorinta unora dintre ei de a se izola cat mai mult de plebea din zona.

Unii dintre actionarii mall-ului River Plaza au confiscat o intreaga strada si au ingradit accesul catre restul proprietatilor. Proaspatul scandal, in care sunt implicati oameni influenti ai judetului, s-a lasat cu plangeri penale.

In zona rezidentiala de la limita dintre Ramnicu-Valcea si Bujoreni, batalia preturilor pentru o parcela de teren s-a dublat cu una a disperarii privind obtinerea cailor de acces dupa ce, in total dispret fata de lege, persoane asezate vremelnic in functii caldute au inceput sa-si extinda proprietatile si pe drumurile de acces din zona. Primii care au dat tonul la sirul de confiscari de drumuri din zona au fost copiii de bani gata. Unul e Denis Gogarnoiu, fiul directorului executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, Gheorghe Gogarnoiu. Ceilalti sunt Denise si Bogdan-Felix Bojan, fiica si ginerele principalului artizan al afacerii River Plaza, Viorel Popescu. Improprietarite prin grija rudelor cu diverse suprafete de teren in zona, cele doua familii de "copiii lu’ taticu’" au trecut si la blocarea drumului cunoscut atat la Oficiul de Cadastru si Publicitate imobiliara Valcea, cat si in nomenclatorul de cai rutiere al comunei Bujoreni drept Strada Primaverii. O plangere penala depusa de unul dintre vecinii de zona, nemultumit de blocarea caii de acces catre terenul sau, i-a bagat in sperieti pe acestia, in ultima instanta familia Bojan achizitionand printr-o manevra notariala intreaga strada.

FINANTISTUL. Gheorghe Gogarnoiu nu stie ce face fiul sau
DEMERS. Florin Toma se plange autoritatilor

PLANGERE PENALA. Ca orice afacere dubioasa din Ramnicu- Valcea, intreaga tarasenie a fost girata de semnatura notarului public Mariana Gutau, sotia edilului-sef judecat in prezent sub acuzatia de luare de mita. Incheiat la 8 septembrie a.c., contractul de vanzare-cumparare a Strazii Primaverii este semnat intre familia Bojan in calitate de cumparatori si Lucica-Cristiana Ciuca, una dintre persoanele care au mostenit teren in zona. Actul este insa contestat de autorul plangerilor penale, SC Rovimet SA, care la 19 mai 2006 a achizitionat o suprafata de 1.300 mp de teren la care constata acum ca nu mai poate ajunge decat cu elicopterul. "Plangerea penala este formulata impotriva lui Denis Gogarnoiu, fiul lui Gheorghe Gogarnoiu, si impotriva lui Felix Bojan. Noi am sesizat ca cei doi au ridicat un gard de beton fara autorizatie de constructie, obturand accesul la proprietatea noastra. Ca sa poata sa castige ulterior, Felix Bojan a cumparat strada, acesta fiind un mare abuz plecat de la Oficiul de Cadastru si ajuns pana la notarul Mariana Gutau, sotia primarului. Nu inteleg cum o strada poate fi revendicata, castigata si vanduta. Chiar daca intr-o anumita perioada a fost in proprietatea cuiva, ea serveste de zeci de ani ca drum de servitute pentru ceilalti proprietari din zona. Pana si pretul achitat pe cei 2.233,80 mp care reprezinta Strada Primaverii este unul ridicol, de doar 10.000 RON, iar onorariul este de-a dreptul penibil, doar 300 RON. Un control de la Fisc ar scoate mari nereguli la vedere, insa nu o sa vedeti ca tatal isi baga fiul sau pe prietenii acestuia la ananghie", a declarat Florin Toma, inginer in cadrul SC Rovimet SA.

POZITIA STRUTULUI. Proprietar al terenului pe care si-a ridicat odrasla sa casa, Gheorghe Gogarnoiu s-a enervat cand l-am intrebat de plangerea penala care ii vizeaza fiul, asezat de "tati" intr-un post comod la Garda Financiara Valcea. "Nu stiu ce sa spun eu despre ce a facut domnul Felix Bojan! Intrebati-l pe el! Cred ca este o greseala. Aici nu ati sunat la Denis, ca sa intrebati de plangeri penale. Hai sa scurtam discutia asta! Pe numele meu, nu este inregistrata nici o plangere penala. Bai, daca insisti, eu iti inchid telefonul! Pe numarul acesta sa nu ma mai cauti decat daca e vorba de probleme de serviciu", a raspuns iritat seful de la Finante. Pe aceeasi strada confiscata dupa bunul-plac al unora se mai regasesc cateva nume sonore: Mihai Aristotel Ungureanu, consilier judetean PNL, fost secretar de stat in MF, sub ministrul Remes, Vasile Pop, unul dintre cei mai cunoscuti notari valceni, Danut Cornoiu, magistrat valcean ajuns pana in structura Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ion "Ninel" Georgescu, tovaras de calatorii si de afaceri pe bani publici al primarului Mircia Gutau si Nicolae Spiridon, ex-deputat PSD in 2000-2004 si actionar majoritar la SC Bere Alutus SA, acestia reprezentand cazurile fericite care pentru a intra in curtea casei nu sunt nevoite sa escaladeze zidurile trase prin mijlocul drumului de Gogarnoiu jr., Denis si Bogdan-Felix Bojan.

PALAT. Vila din Bujoreni a familiei Gogarnoiu

IN FAMILIE. Faptul ca intreaga suprafata achizitionata in disperare de cauza de familia Bojan a fost strada in toata regula il reprezinta datele din arhiva Consiliului Judetean Valcea, in 2003, Regia Autonoma Judeteana de drumuri si Poduri Valcea lucrand de zor la amenajarea Strazii Primaverii, turnand asfalt si facand un drum ca la carte. Intreaga actiune era cuprinsa intr-un plan limitat de amenajare a retelei de strazi din zona limitrofa a iesirii de nord din municipiu, la acea data presedintele Consiliului Judetean Valcea fiind Iulian Comanescu, apropiat al lui Gheorghe Gogarnoiu si al lui Viorel Popescu, socrul lui Felix-Bogdan Bojan. Decontarea lucrarii de cateva sute de milioane de lei vechi a fost facuta din bugetul local al comunei Bujoreni, alimentat cu fonduri suplimentare prin grija lui Comanescu.

AMNEZIE. Constient de importanta pe scara sociala a celor care si-au tras strada dupa cum au vrut muschii lor, primarul comunei Bujoreni, Alexandru Rosu, se da lovit de amnezie cand vine vorba de costurile amenajarii Strazii Primaverii si se scarpina dupa ureche in momentul in care vine vorba de nemultumirea celor care reclama disparitia unui drum de acces catre proprietatile lor. "Da, este o problema delicata. Nu mai stiu cum a fost executat drumul si cine l-a facut. Poate a fost facut la cererea proprietarilor de acolo. Nu stiu ce sa zic despre cazul acesta cu Strada Primaverii, transformata in drum privat. O sa dezbatem problema in Consiliul Local in decembrie", sustine primarul Rosu.
×
Subiecte în articol: special zonă strada valcea bojan gogarnoiu