Un studiu la nivel international realizat de grupul GfK releva ca politicienii romani nu beneficiaza de o incredere deosebita din partea populatiei, spre deosebire de jurnalisti, care se bucura de o incredere peste medie.
Potrivit unui comunicat de presa al GfK Romania, informatiile acestea sunt cuprinse intr-un studiu GfK - Indicele de Incredere 2006, realizat in 19 tari europene, inclusiv Romania si SUA, de catre GfK Custom Research Worldwide, care a intervievat, in perioada aprilie-mai 2006, 19.674 de respondenti. "Pe o scara de la 1 - ceea ce inseamna «nu este deloc de incredere» - la 4 - «incredere completa» - , politicienii din toate tarile in care s-a realizat studiul se claseaza la coada indicelui de incredere, cu un scor mediu de 1.7. Tot in zona inferioara a acestui clasament se regasesc si managerii marilor companii, ca si jurnalistii, cu un scor mediu de 2.2 pentru fiecare grup. Doctorii si profesorii au avut cel mai bun scor, ambele grupuri obtinand un indice de incredere de 3.1. Persoanele din cadrul armatei au avut un scor mediu al indicelui de incredere, de 2.9, politia 2.8, preotii 2.7, iar avocatii 2.5", se arata in comunicat. Cercetarea mai releva ca, pe totalul tarilor in care s-a realizat studiul, numai 17% dintre cei intervievati au incredere in liderii lor politici. MANAGERI SI JURNALISTI. De asemenea, directorii de companii si jurnalistii sunt, in mod egal, priviti cu neincredere. La nivel international, liderii de opinie din domeniul afacerilor si jurnalistii au medii scazute ale scorului indicelui de incredere GfK, ceea ce arata ca trei din cinci persoane devin suspicioase cand vine vorba despre sefii de companii. In Spania, Ungaria, Romania si Suedia, mai putin de jumatate dintre respondenti s-au pronuntat pozitiv fata de manageri. Jurnalistii se bucura de un nivel al increderii peste medie in Romania, Polonia si Spania, unde aproape doua treimi din populatie ii considera de incredere. Potrivit comunicatului GfK, doctorii si profesorii se bucura de mare consideratie, acestea fiind cele mai respectate grupuri profesionale din toate tarile participante la studiu. 82% dintre cei intervievati considera ca doctorii si profesorii sunt de incredere.
PREOTII SI AVOCATII
|
In majoritatea tarilor, preotii se claseaza pe locul cinci in acest clasament al indicelui de incredere. Numai in cinci tari, dintre cele 19 participante, un numar majoritar al celor intervievati si-a exprimat neincrederea in preoti si, dintre acestea cinci, in Grecia, in particular, cel putin doua treimi dintre respondenti si-au exprimat lipsa de incredere in preoti. O multitudine de opinii apar in ceea ce priveste increderea oamenilor in avocati. Avocatii se bucura de un nivel inalt de incredere in nordul Europei, mai precis in Finlanda, Suedia, Danemarca, dar spre deosebire de aceste tari, obtin note scazute in Grecia, Italia, SUA si Bulgaria.
|
Citește pe Antena3.ro