Cunoscutul saptamanal francez Courier International a publicat recent o analiza retrospectiva a situatiei accesului la arhivele serviciilor secrete din fostele tari comuniste din Europa de Est. Va prezentam in continuare traducerea materialului de sinteza.
MONITORIZARE. In toate fostele tari comuniste (hasurate in culoare inchisa) se incearca descecretizarea arhivelor
|
O AFACERE REGLATA. La 3 octombrie 1990 a avut loc istorica reunificare a fostei Republici Democrate Germane cu Republica Federala Germania, ca urmare a prabusirii cu aproape un an inainte a zidului Berlinului, simbolul dictaturii comuniste. O alta emblema a trecutului totalitar german - politia politica (STASI) - a fost luata cu asalt de populatie pe 15 ianuarie 1990. Dornici sa afle adevarul despre trecutul lor recent, ascuns intre filele dosarelor STASI, germanii, mai ales disidentii din partea de est a tarii, s-au opus vehement intentiei autoritatilor de la Bonn de distrugere a arhivei politiei politice. Peste doar un an, in 1991, este votata "legea pentru dosarele STASI", iar din 1992, administratia pastorului Joachim Gauck va deschide portile Institutului pentru dosarele STASI, numit Biroul Gauck (apoi Birthler). In gestionarea acestei institutii au ajuns 180 de kilometri de dosare, puse la dispozitia a doua milioane de persoane. Victimele regimului de tip stalinist si denuntatorii pot avea acces nelimitat la arhiva, cu mentiunea ca identitatea agentilor STASI poate fi dezvaluita doar la cerinta celui interesat, iar denuntatorii nu isi pot citi rapoartele.
CINE DADEA ORDINELE? In Republica Ceha, abia dupa 1999, legislatia a permis oricarei victime a regimului comunist sa isi acceseze dosarul, dar fara sa cunoasca numele denuntatorilor. Urmatorul pas in deconspirarea sistemului politienesc din aceasta tara s-a facut in 2002, cand a fost autorizat si accesul la dosarele necenzurate. In 2003, o lista de 75.000 de colaboratori ai fostei politii politice (StB) a fost publicata de Ministerul ceh de Interne. Cu o singura problema: lista nu contine decat o mica parte a agentilor StB, care in 1989 erau 12.000. Completarea "inventarului" se poate face pe baza unei alte liste date publicitatii de ex-disidentul Petr Cibulka - www.cibulka.com - care a dezvaluit opiniei publice numele a peste 20.000 de ofiteri, numar care contrazice cifra de 106 ofiteri regasiti in inventarul oficial. Detinatorul arhivelor fostei politii politice (StB) - Ministerul de Interne - a publicat pe site-ul sau oficial - http://www.mvcr.cz - dosarele, facilitand astfel consultarea publica si anonima a listei de agenti ai Securitatii de Stat. Dosarele complete pot fi accesate de oricare persoana majora, care formuleaza in prealabil o cerere in acest sens.
SUB SUPRAVEGHEREA KGB-ULUI. In cazul statelor baltice (Letonia, Estonia si Lituania), din 1988, KGB-ul a inceput distrugerea si transferul masiv al documentelor apartinand regimului de ocupatie sovietic la Moscova. Si totusi, dosarele care nu au ajuns in capitala Rusiei se regasesc in arhivele din cele trei state. Dupa obtinerea independentei lor (1992), statele baltice introduc, fiecare, cate o lege pentru "insanatosirea" vietii publice, prin care intentionau sa-i excluda pe fostii colaboratori ai serviciilor secrete sovietice de pe scena politica, si nu numai. In acelasi timp, arhivele se deschid, cel mai mare fond apartinand Lituaniei. Consecinta imediata a permiterii accesului oricarui cetatean la arhivele fostei politii politice a constat in intentarea de procese fostilor KGB-isti, acuzati de crime impotriva umanitatii (deportarile in Siberia), mai ales in Estonia si in Letonia. In Lituania, accesul este permis doar victimelor si, pentru dosarele agentilor, oricarei persoane care a primit o autorizatie speciala.
Citește pe Antena3.ro
SECRETELE SECURITATII. Iata cum vede Europa situatia din Romania: dupa Revolutia din 1989, serviciile secrete (ex-Securitate) isi iau numele de SRI in 1990. In 1999 a fost votata legea care autoriza fiecarui cetatean sa consulte documentele care il vizeaza si a fost creat CNSAS, care sa se ocupe cu primirea dosarelor Securitatii. Dar, de la revenirea lor la putere, in 2000, fostii comunisti blocheaza procesul. In 2005, noul presedinte, Traian Basescu, ordona, in sfarsit, transferul rapid de catre SRI a 12 kilometri de documente la CNSAS, cei sase kilometri de dosare ramasi urmand sa fie transferati mai tarziu. Dosarele Securitatii sunt in curs de transfer de la SRI (Serviciul Roman de Informatii) la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii). CNSAS si oricare cetatean au acces la aceste arhive.
CAMPIONUL TRANSPARENTEI. Desi a durat pana in 2002, procesul de deconspirare a regimului totalitar din Slovacia este unul complet. In anul amintit s-a infiintat Institutul Memoriei Natiunii, cel care detine si dosarele fostei dictaturi. Orice victima isi poate accesa dosarul si poate cunoaste identitatea turnatorilor, dosarele lor personale, cat si dosarele agentilor din StB, care contin informatii legate de propria persoana. Dosarele colaboratorilor din cele doua sisteme totalitare (dupa 1939) sunt publicate pe site-ul http://www.upn.gov.sk.