Gata, a inceput! Toata lumea e cu ochii pe noi. Si pe ei! Pe baietii care, cu burtile la vedere, ne reprezinta mai bine ca o-rice sommet. Pentru bi-nele tarii, pentru imagi-nea ei, rugamintile participantilor la trafic, rugaminti -le Â
milioanelor  de  romani  se  refera  la  burtile  lor.
Sugeti burtile, mai, garcons!
Rivalitate - Francofoni cu imn britanic
Pregatirile pentru Sommet au insemnat si mobilizarea 101% a efectivelor de politisti rutieri. Cei postati insa in principalele intersectii ale Capitalei cu rolul de a face ordine si a impune respect starnesc mai degraba rasul.
Dungile verticale slabesc. Dungile orizontale ingrasa. Dungile orizontale si fosforescente si mai si... Harnasamentul trebuie sa ii faca vizibili pe bravii agenti rutieri in ochii soferilor imprudenti. In plus insa, risca sa ii faca prea vizibili in ochii participantilor la Sommet-ul Francofoniei.
Ba sta sa le plesneasca peste camasutele acelea alb-bleu ca de plaja, ba le atarna sleampat pe sub abdomenul obosit. Ore in sir de stat prin intersectii si, gata, intreaga musculatura de parada cedeaza. Burta refuza sa mai stea supta, pieptul se camufleaza intre umerii cazuti, mai cazuti chiar decat privirea dezorientata a politistilor adusi din afara Bucurestilor pentru a suplimenta agentii Brigazii Rutiere a Capitalei.
"Si e cald, neasteptat de cald, vorba romanului, asta-i vara mica din octombrie; mai ca-mi vine sa scot chipiul, sa-mi stergi fruntea! Si uite si la soferul asta asteptand la culoarea verde sa-i dau drumul sa treaca pe rosu... parca ar spune ca sunt pus aici sa incurc circulatia!"
Pe loc repaus, baieti? Cine v-a dat voie? Au spus si la televizor ca, in zilele sommet-ului, inspre Casa Poporului va trece cate o coloana oficiala la fiecare trei minute! Sugeti burtile, baieti!
PLIMBARE IN HERASTRAU. Oficialii francofoni au iesit ieri la soare si la aer curat. Ei s-au adunat in Parcul Herastrau unde, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a avut loc ceremonia de dezvelire a statuii care-l infatiseaza pe generelul Charles de Gaulle, fost sef al statului francez. Au luat parte la aceasta tura primari ai capitalelor tarilor francofone, care au urmarit discursul presedintelui Basescu sub caldura molcoma a soarelui de septembrie. Charles de Gaulle a fost un om politic "urias", a spus seful statului, caruia Romania ii datoreaza mult, inclusiv discursul de la Bucuresti, din 1968, "cand o Romanie cotropita de comunism vedea in vorbele lui speranta ca va veni si ziua cand ar putea fi din nou libera".
Dupa discurs, primarii francofoni au profitat de vremea placuta pentru a face o scurta plimbare prin parc. Au admirat spatiile verzi, lacul si foisorul, unde o orchestra intona muzica de promenada. Apoi multi s-au fotografiat cu proaspat dezvelita statuie, dar si cu alte atractii din Herastrau.
"NON" FRANCEZEI. In Piata Romana, trupa de saltimbanci si tineri voluntari responsabili cu popularizarea Sommet-ului Francofoniei imparte pliante in stanga si-n dreapta. Pe spatele tricourilor lor scrie, cu litere de-o schioapa, "Vrei sa afli ceva despre francofonie? Intreaba-ma". Desi, teoretic, aveau raspuns la orice intrebare, au ramas fara replica in fata noilor aparitii din peisaj - cateva afise, lipite peste noapte, in care cineva promoveaza... "zilele romanofoniei".
Posterele in format A4 au aparut ieri-dimineata pe stalpii si pe zidurile din zona si au reusit sa starneasca cele mai diverse reactii. Patronii magazinelor adapostite de coloane s-au declarat de-a dreptul revoltati. "E treaba lor, domne, ce scriu pe afise, daâ sa nu le mai lipeasca aici, ca abia am curatat zidurile. Ce sa zic, au dreptate, nici mie nu-mi plac francezii... Sunt cam increzuti", zice Daniel Spanu, responsabilul unui magazin de cosmetice.
"Au dreptate, mai frate...", se revolta un domn care asteapta in statia de autobuz. "Pai astia cu Francofonia lor ne-au paralizat de tot. Ce-mi pasa mie de ei? Nu vorbesc franceza si nici nu ma intereseaza sa invat. Astea sunt pentru ei, aia marii, nu pentru noi. Daâ ei se plimba, si noi ne inghesuim..."
|
COMENTARIU
"Pai, astia cu Francofonia lor ne-au paralizat de tot. Nu vorbesc franceza si
nici nu ma intereseaza sa invat. Daâ ei se plimba si noi ne inghesuim..."
bucurestean
|
Libanul se simte lezat
|
SUPARAT. Emile Lahoud s-a considerat jignit de organizatori |
Libanezii s-au hotarat: nu vor participa "oficial" la Sommet-ul Francofoniei din Bucuresti. Intr-un comunicat al Presedintiei libaneze, autoritatile de la Beirut explica absenta oficiala de la reuniunea la nivel inalt: "Presedintelui Emile Lahoud nu i-a fost adresata nici o invitatie, conform regulilor in vigoare".
COMUNICATE. "Prezenta oricarui oficial libanez, de orice nivel, va fi considerata o prezenta in nume propriu si nu va reprezenta statul libanez. Este regretabil ca presedintele roman a cedat presiunilor directe exercitate de omologul sau francez, Jacques Chirac, si nu a adresat o invitatie sefului statului libanez, contrar uzantelor si cutumelor internationale."
Supararea autoritatilor libaneze a izbucnit atunci cand Bucurestiul a trimis, cu mai multe luni in urma, o invitatie scrisa doar premierului Fouad Siniora pentru Sommet-ul Francofoniei. Presedintele prosirian al Libanului este boicotat de Occident si considerat nelegitim.
Hugo Sada, purtatorul de cuvant al secretarului general al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), a tinut sa ne precizeze ca Bucurestiul nu a gresit cu nimic in acest context. Premierul Siniora l-a desemnat, pentru reuniunea de la Bucuresti, pe ministrul Culturii, Tarek Mitri. (Anca Aldea)
POZITIE
"Ar fi pacat ca Libanul sa nu fie reprezentat. Prezenta mea ar trebui sa fie anuntata oficial foarte curand"
Tarek Mitri
Ministrul libanez al Culturii
|
PE DRUMUL BUN
"Romania respecta intru totul rezolutiile ONU, iar Bucurestiul nu a facut o greseala trimitandu-i invitatie doar premierului Siniora"
Hugo Sada
purtatorul de cuvant al OIF
|