x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Summit-ul juniorilor NATO

Summit-ul juniorilor NATO

29 Iun 2004   •   00:00

Opt tineri romani participa, zilele acestea, la Summit-ul Pan-Atlantic al Studentilor, organizat la Istanbul in paralel cu reuniunea la nivel inalt a Aliantei Nord-Atlantice.

ANCA ALDEA

Sunt optimisti si inteligenti. Nu se dau in laturi de la nimic. Ei sunt cei opt studenti care au plecat, sambata, la Istanbul pentru a participa la Summit-ul Pan-Atlantic al Studentilor (I-PASS).

IN SESIUNE. I-am gasit pe studenti la Casa NATO. Gazdele noastre, Alex Serban, presedintele Casei NATO, si Adriana Rasauteanu, director de marketing si evenimente, ne-au facut cunostinta cu cativa tineri. Unii, mai timizi, ni s-au alaturat dupa cateva minute. Venisera la intalnire direct de la examene. Erau in sesiune. Adriana preia initiativa si ii prezinta pe cei opt: Cristina Muresan, Voichita Lefter, Sorana Pascariu, Alina Paun, Mircea Boistean, Daniel Multescu, Sorin Niculescu si Siegfried Muresan. Ii mai vazusem la vizita in Bucuresti a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Ii vazusem de la departare, zambindu-i liderului NATO. Acum, insa, era altceva. Stateam in fata lor si asteptam sa le ascult povestile…

SIMULARE. Intr-o convorbire telefonica cu ministrul de Externe, Mircea Geoana, Alex Serban i-a explicat despre I-PASS, care este o simulare a unui summit NATO in anul 2007, cu o Alianta formata din 38 de membri. "Cand a auzit ca e vorba de un summit NATO cu 38 de tari, s-a mirat. "Cum adica, 38? Cu Moldova si Rusia? Nu se poate asa ceva". "Studentii trebuie sa joace aceste roluri. Ei o sa stea la masa cu ceilalti studenti, cu rusul, cu bosniacul"", a explicat Alex.

"AMBASADORUL". Studenta in anul al treilea la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Voichita joaca rolul reprezentantului permanent al tarii noastre la NATO. Ea nu a plecat la Istanbul inainte de a-l contacta telefonic pe ambasadorul Romaniei la NATO, Bogdan Mazuru. "Mi-a spus ca, intr-o situatie de criza, primul lucru pe care il face ambasadorul este sa se gandeasca daca Alianta poate patrunde, de exemplu, intr-o zona de conflict din afara granitelor sale", povesteste Voichita, incepand sa-si intre deja in rol.

Omul de baza al Voichitei, Sorin, student in anul al treilea la Stiinte Politice, isi aminteste ca, la intalnirea cu presedintele Ion Iliescu, acesta le-a spus: "Romania nu este marginea Europei. Romania este centrul Europei, pentru ca Europa se intinde pana la Urali. Ar fi bine ca NATO sa nu se opreasca aici".

"MINISTRUL DE EXTERNE". Seful diplomatiei romane la summitul I-PASS este un doctorand in Relatii Internationale. "Sa fii "un prieten al necajitilor"!", i-a sugerat Mircea Geoana Cristinei. Vazandu-ne usor confuzi, ea ne-a explicat ca nu este suficient sa stea "doar langa marile puteri NATO", ci sa se apropie si de reprezentantii tarilor mai mici.

Consilierul ministrului de Externe, Mircea Boistean, a promis ca isi va juca rolul ca la carte. "Am stabilit o lista de subiecte legate de NATO, de Romania. Ne-am impartit sarcinile si am facut o munca de titan", a precizat studentul in anul al treilea al Facultatii de Management din cadrul ASE.

"PURTATORUL DE CUVANT". Sorana joaca rolul purtatorului de cuvant al NATO. Cea care a indrumat-o pe Sorana a fost colega noastra de la Antena 1, Alessandra Stoicescu. "Mi-a spus ca trebuie sa tin ziaristii la departare, dar sa le si ofer cate ceva, sa apar NATO de intrebarile indiscrete", reia Sorana, absolventa de Relatii Internationale in SUA, lectia Sandrei.

"GENERALUL". Rolul generalului Mihail Popescu, seful Statului Major, ii apartine lui Daniel, student in anul al treilea la Filologie. Anul trecut a lucrat, ca translator, la baza de la Mihail Kogalniceanu: "Am fost langa avioanele americane, langa depozitele militarilor, am fost la toate conferintele".

"RAPORTORUL". Despre purtatorul de cuvant al delegatiei Romaniei la NATO se pot spune multe. Raportorul Siegfried a fost considerat drept persoana cu cele mai bune abilitati de comunicare.

Doua luni de selectii

Selectia studentilor a inceput in urma cu doua luni si a fost facuta de Casa NATO. "Ei sunt voluntari la Casa NATO, au venit si au lucrat aici, au participat la evenimente, nu sunt la prima conferinta internationala din partea Casei NATO, au mai fost la alte evenimente in cadrul carora s-au intalnit cu oficiali NATO si au aflat cum functioneaza Alianta", povesteste Alex Serban (foto stanga). Aproximativ 190 de studenti din 37 de tari - state membre NATO si ale Parteneriatului pentru Pace - participa la Summit-ul I-PASS.
×
Subiecte în articol: special nato