Marea campioana Doina Melinte a ajuns in instanta din cauza unor debite pe care Directia de Sport Bacau nu le-a recuperat la timp.
Sechestru pe masinile Doinei Melinte
Celebra sportiva Doina Melinte a ajuns in instanta, din cauza unor debite pe care Directia de Sport Bacau, institutie pe care o conduce acum, nu le-a recuperat la timp. Curtea de Conturi i-a pus sechestru pe doua masini, in valoare de peste 1,9 miliarde de lei, considerand ca aceasta nu ar fi facut nici un efort de a recupera banii. De fapt, se pare ca situatia nu sta deloc asa.
CRISTINA HURDUBAIA
In anul 1990, Directia Judeteana pentru Sport a incheiat un contract de executie de lucrari cu SC Conimpuls SA Bacau. Investitia pe care vroia sa o ridice era compusa din trei corpuri: un hotel, un spatiu recuperare refacere si sediu administrativ. Cele trei corpuri au fost finantate de catre Ministerul Tineretului si Sportului.
Pentru ca nu mai aveau fonduri, pe 13 septembrie 1994, Directia judeteana pentru Tineret si Sport, reprezentata de directorul de atunci, Viorel Grigore, Fondul Proprietatii Private II Moldova, reprezentat de Corneliu Iacubov, si SC Conimpuls SA Bacau, reprezentata de Sergiu Sechelariu, au incheiat un acord pentru finalizarea obiectivului âspatii de cazare" din cadrul aceluiasi complex, aflat pe Strada Pictor Aman, numarul 94. Astfel, se stabileste ca pentru finalizarea obiectivului, al carui titular este Ministerul Tineretului si Sportului prin DJTS Bacau, finantarea constructiei, pana la etajul 6 inclusiv, sa fie preluata de catre FPP II Moldova, urmand ca la finalizarea acesteia sa devina si proprietar exclusiv asupra etajelor pe care le-a finantat. Totodata, se stabilea un drept de coproprietate asupra cailor de acces comune, instalatiilor si amenajarilor. Fundatia constructiei urma a fi preluata de catre FPP II Moldova.
In 1997 s-a constatat ca SC Conimpuls avea sa achite Directiei de Sport suma de 310 milioane de lei - o diferenta de contract - , valoare recunoscuta de ambele parti si inregistrata in evidentele contabile.
Control inopinat
De atunci a trecut ceva timp. Pana anul trecut nu s-a intamplat nimic, in sensul ca nu s-a pus atat de vizibil recuperarea sumei de 310 milioane de lei. Tot de atunci s-a schimbat directorul Directiei de Sport. In locul lui Viorel Grigore a fost numit director atleta Doina Melinte.
Insa, in vara anului 2003, conducerea Directiei de Sport Bacau se trezeste cu o echipa a Curtii de Conturi la usa. In urma controlului, inspectorii financiari incheie un proces-verbal din care reiese, printre altele, ca âpentru debitul in suma de 310 milioane de lei, reprezentand contravaloarea fundatiei la obiectivul de investitii «corp cazare-complex sportiv», predate catre SC Conimpuls SA Bacau, prin acordul numarul 1367 din 13 septembrie 1994, reevaluata printr-un Raport de reevaluare incheiat in 1997 si recunoscuta, nu s-au luat masuri de incasare sau sanctionare in justitie in termenul legal de prescriptie.
Datorii reciproce
In timpul controlului, la solicitarea conducerii DTSJ Bacau, unitatea debitoare recunoaste debitul actualizat pe 30 septembrie 2002, prin raportul de evaluare din 29 octombrie 2002, in suma de 1,8 miliarde de lei, insa mentioneaza ca nu s-a rezolvat pana in prezent stingerea datoriilor reciproce intre cele doua unitati. Pentru neincasarea debitului in termenul legal de prescriptie s-au calculat foloase nerealizate de la data de 1 octombrie 2002 la 30 aprilie 2003, reprezentand despagubiri civile actualizate pe baza dobanzii de referinta la BNR, in suma de 162,5 milioane de lei. Curtea de Conturi tine sa precizeze ca raspunderea pentru aceasta constatare s-a retinut in sarcina a doua persoane: Doina Melinte - director - si Mariana Simion - contabil-sef.
Conform adresei 330 din 2003 a Curtii de Conturi, directorul Directiei de Sport si contabilul acestei institutii trebuie sa achite la bugetul de stat suma de 1,8 miliarde de lei plus dobanda aferenta de peste 160 milioane de lei, calculata la data de â1 octombrie 2003 la 30 aprilie 2003" (n.r. - anul 2003 al lunii octombrie este de fapt anul 2002 - fiind, probabil, o greseala de tipar).
Masinile directoarei
In urma acestui control efectuat anul trecut in vara, Curtea de Conturi Bacau a trimis-o la inceputul acestui an pe Doina Melinte si pe DJTS Bacau in instanta la Sectia Comerciala a Tribunalului Bacau. Totodata, s-a pus sechestru asigurator in valoare de peste 1,9 miliarde de lei, dar nu pe vreun bun al Directiei de Sport, ci taman pe doua dintre masinile Doinei Melinte, considerandu-se o masura de precautie cumva atat timp cat institutia pe care o conduce este implicata in proces.
Poveste cusuta cu ata alba?
Unii oficiali din Bacau spun ca intreaga poveste ar putea fi cusuta cu ata alba. Intrebarile care apar pe buzele unora dintre cei care o cunosc pe Doina Melinte sunt urmatoarele: âDe ce controlul facut de Curtea de Conturi a fost abia in 2003, cand acele debite figurau din anul 1997? Si de ce a fost Doina Melinte trimisa in judecata abia in anul 2004? Sa fie, oare, un fel de pedeapsa a faptului ca sportiva de renume a candidat la Primarie la alegerile trecute, fiind un concurent pentru Dumitru Sechelariu, actualul primar, care este frate cu Sergiu Sechelariu si, pentru a nu se repeta acest lucru, sa se fi incercat doar sa i se puna bete in roate?".
Doina Melinte a incercat sa recupereze banii
Angajatii Directiei de Sport Bacau spun ca ea si-a dat tot interesul pentru a recupera banii, existand si adrese care sa confirme acest lucru. De exemplu, adresa cu numarul 928 din 24 aprilie 2003, trimsa de Doina Melinte catre SC Conimpuls SA: âAvand in vedere adresa din anul 1997 prin care ne comunicati debitul unitatii dumneavoastra fata de DJTS Bacau, in suma de 310.105.322 lei, va rugam sa ne confirmati in scris actualizarea acestui debit cu indicii de inflatie aferenti perioadei de mai 1997 - septembrie 2002. Va facem cunoscut ca in baza raportului de expertiza efectuat la data de 29 octombrie 2002, debitul initial actualizat cu indicii de inflatie este de 1,838.101.508 lei. Mentionam ca ne este necesara confirmarea in scris a actualizearii debitului in suma de 1.838.101.508 lei".
Directorul interimar al Camerei de Conturi nu prea e de gasit
Desi am incercat sa aflam niste detalii si de la Camera de Conturi Bacau nu am avut mare succes. Directorul interimar al institutiei, Gheorghe Neicutescu, a fost de acord sa ne explice in cateva cuvinte la telefon despre control, insa i-am propus sa purtam un dialog fata in fata. Cand am ajuns la Bacau, secretara ne-a anuntat ca domnul director e plecat pe teren in judet si ca nici un inspector nu este in institutie, toti fiind plecati tot⦠in judet. Ieri am sunat din nou, avand iar ghinion. Gheorghe Nicutescu era plecat in Bucuresti.
Fostul sef, destituit pentru âdosirea unor dosare"
Fostul director al Camerei de Conturi Bacau, Gheorghe Voinea (care era in functie atunci cand s-a efectuat controlul la Directia de Sport), a fost eliberat din functie in luna martie, dupa ce, in urma unui control, au fost gasite mai multe dosare dosite intr-un dulap". Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a evitat sa precizeze ce anume vizau dosarele respective, dar a facut o trimitere catre Rafo Onesti.