x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UDMR cere, prin lege, ca terenurile statului să treacă, gratuit, în proprietatea lăcașurilor de cult

UDMR cere, prin lege, ca terenurile statului să treacă, gratuit, în proprietatea lăcașurilor de cult

de Ion Alexandru    |    14 Dec 2022   •   08:00
UDMR cere, prin lege, ca terenurile statului să treacă, gratuit, în proprietatea lăcașurilor de cult

Terenurile aflate în proprietatea statului sau a administrațiilor locale care au fost date, după 1990, în folosință gratuită sau concesionate unităților de cult ar putea fi transmise, tot cu titlu gratuit, în proprietatea acestora. Un proiect de lege, inițiat de deputatul UDMR Seres Denes, a trecut, în acest sens, tacit de către Senat, cu toate că atât Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, cât și Comisia Juridică atrag atenția că o astfel de măsură nu poate genera efecte juridice.

 

Conducerea Senatului știa, încă de la finalul lunii octombrie, că urmează să se împlinească termenul de adoptare tacită a respectivului proiect de lege. Inițiativa se află, în prezent, pe masa Comisiei pentru Drepturile Omului de la Camera Deputaților, care are termen pentru depunerea raportului final data de 19 decembrie 2022.

Deputatul UDMR Seres Denes (FOTO) a reușit să-și treacă de Senat, prin adoptare tacită, un proiect de lege prin care „imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităților administrativ-teritoriale, atribuite în folosință gratuită sau concesionate în  vederea constituirii de lăcașe de cult, după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităților de cult deținătoare”. Inițiatorul susține că această propunere legislativă are menirea de a „suplini o omisiune în privința reglementării regimului juridic al unor imobile aflate în folosința unităților de cult”, deoarece „clarifică reglementările în vigoare”.

Parlamentarul menționează, în expunerea de motive, că practica majoritară în anii ’90 reprezenta modalitatea de a da în concesiune terenurile către unitățile de cult, iar modalitatea de a da în folosință gratuită aceste terenuri „reprezintă o practică apărută mai târziu”. În opinia lui Seres Denes, statul și unitățile administrativ-teritoriale ar putea, însă, să transmită fără plată în proprietatea unităților de cult imobilele care au fost date în concesiune, întrucât, în urma acestor concesiuni, statul a obținut o redevență în schimb”. Mai mult, în documentul citat, este menționată o decizie din 2020 a CCR, care ar fi statuat ca și constituțională posibilitatea legală că imobilele aflate în proprietatea statului, atribuite în folosință gratuită cultelor religioase, după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată acestora.

 

Decizie CCR, invocată în expunerea de motive, care nu are legătură cu tema dezbătută

 

În avizul dat, Consiliul Legislativ arată, însă, că expunerea de motive nu respectă structura de redactare prevăzută de lege, nefiind însoțită de concluziile unor studii, lucrări de cercetare sau evaluări statistice care au stat la baza elaborării proiectului. Totodată, se arată că nu există referiri asupra sistemului juridic, în care să se sublinieze implicațiile asupra legislației în vigoare, nefiind prezentat nici modul în care se asigură concordanța cu dreptul UE în materie. Mai mult, se precizează că, potrivit Codului Administrativ, la încetarea contractului de concesiune de bunuri proprietate publică, concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat. 

„Ca atare, modificarea propusă nu poate genera efecte juridice”, subliniază Consiliul Legislativ.

La rândul său, Consiliul Economic și Social a transmis un aviz negativ, în care arată că  „posibilitatea de a transmite lăcașurilor de cult proprietatea asupra imobilelor concesionate ar trebui să se facă printr-un contract de vânzare-cumpărare cu titlu oneros, o astfel de măsură fiind inoportună”, dar și că „decizia CCR la care face referire expunerea de motive nu poate fi considerată un argument, întrucât aceasta nu are legătură cu obiectul de reglementare al propunerii legislative”.

 

Propunerea, susținută și de un liberal

 

Proiectul de lege în discuție a fost susținut, cu listă de semnături, de încă 11 parlamentari UDMR, dar a beneficiat și de sprijinul președintelui Comisiei Juridice din Senat, Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș, de la PNL, care, în 31 octombrie 2022, în Plenul Senatului, declara că „eu cred că trebuie susținută Biserica, indiferent de ritul ei, și trebuie susținuți cei care merg la biserică. Iar, pentru asta, trebuie să le acordăm terenurile gratuite”.

De altfel, acesta solicita retrimiterea proiectului de lege la Comisia Juridică, existând riscul ca, în  trei săptămâni de la acea ședință, să se împlinească termenul de adoptare tacită a proiectului de lege.

Mai mult, același senator liberal a depus, la Comisia Juridică, un amendament propriu la proiectul de lege în discuție, în sensul posibilității dării cu titlu gratuit în proprietatea unităților de cult a imobilelor aflate în proprietatea privată a statului, exceptând de la aceste prevederi bunurile care se află în proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale. Amendamentul a fost respins de majoritatea membrilor comisiei.

 

Deputații trebuie să se pronunțe săptămâna viitoare cu privire la acest proiect de lege

 

Anterior, Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități a Senatului a adoptat un aviz negativ, iar însăși Comisia Juridică, ce a fost comisie raportoare în primă cameră sesizată, a adoptat un raport de respingere, arătând că „propunerea legislativă nu instituie reguli necesare, suficiente și posibile, iar modificarea propusă nu poate genera efecte juridice”.

Cu raportul de respingere adoptat, legea ar fi trebuit să intre la vot în Plenul Senatului, însă, la data de 28 noiembrie, s-a împlinit termenul despre care vorbea senatorul Țâgârlaș, iar legea a fost adoptată tacit.

Cu acest deznodământ, proiectul de lege al UDMR a ajuns, pe data de 5 decembrie 2022, pe masa Camerei Deputaților, care este forul decizional, și transmisă Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale. Această comisie a avut, până la începutul acestei săptămâni, termen să primească amendamente, în timp ce termenul pentru depunerea raportului final expiră pe data de 19 decembrie, adică la începutul săptămânii viitoare.

×
Subiecte în articol: teren stat lacasuri cult