x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trafic de documente

Trafic de documente

de Ilarion Tiu    |    19 Feb 2007   •   00:00
Trafic de documente

La doua luni de la publicarea "Ra-portului Tismaneanu", in presa cen-trala de sustinere a Cotrocenilor apar "dezvaluiri senzationale" des-pre regimul trecut, desi oficial, Arhivele nationale nu le-au pus in circuit. Cine si-a dat acordul pentru traficarea documentelor?

La doua luni dupa publicarea "Raportului Tismaneanu", in presa centrala de sustinere a Cotrocenilor apar "dezvaluirile senzationale" despre regimul trecut. Fara a fi inca puse in circuitul cercetarii, documentele "scoase" anume pentru "investigatiile" de anul trecut sunt traficate in presa. Nu ne intereseaza unde au ajuns in presa documentele, dar ne intrebam daca traficarea lor s-a facut cu acceptul Comisiei Tismaneanu.

Ne mai intrebam daca fostul nostru colaborator, Vladimir Tismaneanu, seful Comisiei, stia ce se intampla cu aceste documente.
Un cotidian national a publicat recent articolul "Dosarele de cadre ale Ceausestilor", ilustrat cu reproduceri dupa fisele de date personale ale fostului "cuplu prezidential", anuntand de astfel ca acestea provin din dosarele de cadre depozitate la Arhivele Nationale. Cum accesul la aceste documente este inca restrictionat cercetatorului "fara spate", am fost curiosi sa aflam "traseul" prin care le-a publicat ziarul. Cu atat mai mult cu cat, prin comentariile facute, semnatara articolului nu lasa sa se inteleaga ca ar avea cunostinte istorice mai aprofundate ori mai nuantate decat un premiant de scoala primara.

CA PE VREMURI. Reamintim ca punct de pornire a prezentei istorii ca, la "cererile societatii civile", presedintele Traian Basescu a infiintat in aprilie 2006 o comisie "speciala" pentru "analiza dictaturii comuniste din Romania", in fruntea careia l-a numit pe sociologul Vladimir Tismaneanu. Cu surle si trambite au fost anuntate "mari revelatii" privind "odiosul regim", ceva nemaivazut pana atunci in peisajul istoriografic romanesc, dupa "patentul stiintific" al carui secret seful comisiei anume l-ar fi adus tocmai de peste Ocean. Comisia a primit un buget consistent (100.000 de dolari dupa chiar declaratiile lui Vladimir Tismaneanu!), dotari tehnice si tot ceea ce era necesar "bunului mers" al "sapaturilor istorice" intr-ale comunismului.

Membrii Comisiei s-au deplasat la Arhivele Nationale dotati cu xeroxuri si hartie de la Ministerul de Interne (in responsabilitatea caruia se afla arhivele). Au cerut fiecare dintre aceia care-au ostenit pana acolo cate copii au vrut (caci are Ministerul de Interne bani, saracul!) si au plecat pe unde-au avut treaba, unii cu mii de coli de reproduceri de documente in dotare. Nu se facuse nici un regulament scris si nu se cunoaste nici un program sau raport public despre "documentarea" aceasta. Toate s-au petrecut dupa algoritmul deciziei din vremea "crimelor", cand Ceausescu decreta ori dadea un ordin verbal, iar ministrul sau de Interne, faimosul Postelnicu, transmitea mai departe catre directorii institutiilor pe care-i avea in subordine. Legea era atunci ce zicea tovarasul Ceausescu, iar acum ce dispozitie da domnul Basescu, urmata de ordinul catre subalterni al ministrului Blaga!

EXCESE. Desi tema era clara, solicitarile "istoricilor prezidentiali" nu s-au limitat numai la arhive din vremea infiintarii Partidului Comunist incoace. Au fost cerute documente referitoare la perioada Alexandru Ioan Cuza, despre regalitatea in Romania sau diferite teme din perioada interbelica. Aveau "istoricii-investigatori-judecatori" si alte interese: unii, teze de doctorat in constructie, altii, neamuri ori cunoscuti doritori de reconstructie pe "cai mai directe" a unor mosteniri de proprietate. Prea "ocupati" cu aceste activitati, membrii comisiei s-au "dat in petec" cu remarcabile gafe, precum enuntul din "Raportul final", conform caruia Constantin Dobre, liderul revoltei din Valea Jiului din 1977, ar fi mort. Domnul ing. Dobre este viu, locuind de mai multi ani la Londra. Insa nici dumnealui, nici alti dizidenti autentici, care s-au opus prin fapte regimului comunist, cum sunt muncitorii din miscarea "Brasov 1987" sau dr. Ionel Cana (lider al Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii fondat in 1979), n-au avut loc pe langa "elitele societatii civile" in "Comisia Tismaneanu". Dupa judecatile careia crema dizidentei isi avea cuibarele in vilele lui Leonte Rautu si Gogu Radulescu.

ARHIVE PERSONALE. In ansamblul ei insa, practica este fara precedent in istoria Romaniei! Dupa o simpla rasfoire, "cercetatorii comisiei" solicitau reproduceri dupa intreg dosarul "in studiu". Uneori, in doua-trei exemplare, toate gratuit la Arhivele Nationale (unde cercetatorul "de rand" plateste "din buzunar" cu 10.000 lei copia unei singure pagini). Astfel, o mana de istorici au ajuns sa detina arhive personale fara a fi restrictionati de nici un act normativ. Pot, apoi, dupa cum se vede din cazul amintit, sa le negocieze contra foloase personale unor ziare. O singura data in istoria arhivelor romanesti au fost scoase documente de la Arhivele Nationale si mutate la Institutul de Studii Social-Politice al PCR. Chiar si atunci faptul s-a facut in regimul stabilirii unor obligatii clare dintre o institutie si alta, amandoua fiind de stat.

CA MATA-N CALENDAR
Raportat la "noutatile" istorice pe care le-au adus cele peste sase sute de pagini ale creatiei "Comisiei Tismaneanu", se pare ca principala realizare a membrilor comisiei a fost constructia gratuita a unor arhi- ve personale. Pe care le vor exploata - dupa cum reiese din documentele deja publicate - si prin traficarea catre ziare, asa cum s-a facut cu arhivele romanesti si in decembrie 1989.
Privitor la articolul de presa amintit anterior, senzationale nu sunt dezvaluirile jurnalistei care a publicat fisele de cadre ale Ceausestilor, ci insasi jurnalista Anca Simina, prin "competentele" sale. Intai, ca autoarea in discutie nu are permis de cercetare la Arhivele Nationale si nu reiese din evidentele cercetatorilor care au studiat in salile de lectura ale institutiei ca ar fi pus piciorul pe-acolo. Apoi, pentru ca scrie tocmai despre ceea ce nu are habar. Pentru orice om cu cultura istorica generala sunt cel putin de domeniul ridicolului comentariile ce le face pe marginea unor inscrisuri din documentele de arhiva. A priceput, cum zice-o vorba din popor, cam tot atat cat mata cand se uita-n calendar. Cam asa si ea, luand de buna primirea Elenei Ceausescu in partid taman la 23 august 1944. In acea zi, pe viitoarea "savanta" n-ar fi avut cine-o "face" comunista. Autoarea a recidivat, semnand la 14 februarie un nou articol - "Tinerii razvratiti ai anilor ’50, exclusi de mana lui Iliescu", folosindu-se de acelasi fond traficat.

INAPOI LA LEGE
Dupa incheierea activitatii "Comisiei Tismaneanu", ministrul de Interne Vasile Blaga a dispus Arhivelor Nationale sa puna la dispozitia publicului toate documentele cercetate de catre "istoricii prezidentiali". Insa la Arhive s-a intrat iarasi pe vechiul fagas: procesul "nu este asa de facil" (precum fusese pe vremea "Comisiei Tismaneanu") zic arhivarii, deoarece dosarele studiate de Comisie vor trebui inventariate si prelucrate, proces care va dura. Apoi "vor intra in ele" cercetatorii din arhiva, adica oamenii cu prioritate... Si abia dupa ne vine randul sa le consultam... dupa lege! Ne intrebam insa daca presedintele Traian Basescu stie ca documentele traficate sunt folosite pentru a lovi in adversarii politici.

×