x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tranzactii imobiliare la Garda Financiara - Seful comisarilor bucuresteni contestat de la "centru"

Tranzactii imobiliare la Garda Financiara - Seful comisarilor bucuresteni contestat de la "centru"

de Gabriel Burlacu    |    12 Iun 2006   •   00:00
Tranzactii imobiliare la Garda Financiara  - Seful comisarilor bucuresteni contestat de la "centru"

De mai bine de un an, la varful Garzii Financiare se poarta un adevarat razboi intre conducerea centrala a institutiei si cea a Comisariatului Regional Bucuresti. Comisarul general Adrian Cucu reproseaza slaba competenta profesionala a comisarului-sef Mihai Bordianu, dar si faptul ca inregistreaza venituri din tranzactii imobiliare pe care nu le-a precizat in declaratia de avere.

Comisariatul Regional Bucuresti, care dispune de efectivul cel mai mare de comisari, inregistreaza cea mai slaba activitate din toata tara in privinta luptei impotriva evaziunii fiscale, potrivit ultimelor evaluari efectuate la nivelul conducerii Garzii Financiare.

In conditiile in care, in Bucuresti, densitatea afacerilor in domeniul produselor accizate este una foarte mare, oamenii condusi de comisarul-sef Mihai Bordianu prezinta la capitolul sesizari penale miraculosul indicator al performantei "0". Pe tot acest fond, seful Garzii Bucuresti poarta un intreg razboi al hartiilor cu conducerea mare a institutiei, sustinand ca evaluarea nu este reala si ca este victima unor presiuni politice pentru a parasi postul de conducere. Potrivit analizei facute la nivelul intregii tari pentru anul trecut, Garda Financiara Bucuresti a reusit sa aplice evazionistilor un volum de amenzi mare, dar in cuantum minim.

Astfel, indicatorul "valoarea amenzilor aplicate" prezinta o medie mult inferioara celei realizate pe totalul aparatului de control al Garzii Financiare. In plus, analiza a ajuns la concluzia ca pe perioada intregului an 2005 s-a inregistrat o crestere nesemnificativa a numarului sesizarilor penale corelat cu numarul prejudiciilor estimate.

ACCIZE INVIZIBILE. Capitolul la care Comisariatul Bucuresti a prezentat o activitate slaba a fost cel referitor la identificarea comertului ilegal cu produse accizate.

Astfel, comisarii Capitalei au avut, potrivit analizei facute la nivel central, o contributie minima la identificarea si sanctionarea faptelor de evaziune fiscala in domeniile alcoolului si bauturilor alcoolice, al tigarilor si uleiurilor minerale.

In acest sector, atat numarul societatilor comerciale verificate, cel al firmelor sanctionate, cat si al amenzilor aplicate Comisariatul Regional Bucuresti a avut realizari cu mult sub cele realizate la nivelul celorlalte comisariate. Nici in privinta confiscarilor, comisarii bucuresteni nu stau stralucit. Exceptand capturile de tigari facute in cateva angrouri ale Capitalei, unde realizarile prezinta un indicativ de 0,34%, pentru restul comertului cu produse "de lux", realizarile au un singur indicator: zero! Interesant este ca pe fondul aces tor rezultate, comisarul-sef al Comisariatului Bucuresti, Mihai Bordianu, a refuzat la inceputul lunii mai accesul la Garda Financiara a Capitalei a unei echipe de audit intern din cadrul Ministerului de Finante pe motiv ca inspectorii nu au prezentat o tematica exacta a verificarilor pe care intentionau sa le faca.

REACTIE. Seful comisarilor bucuresteni a recunoscut acest lucru in timpul discutiei purtate cu reporterii Jurnalului National, motivand ca echipa de control nu a prezentat nici o tematica exacta semnata de un sef al institutiei. Numai ca, potrivit reglementarilor in vigoare, controlul intern al ministerului poate sa efectueze controale inopinate in orice sectie a institutiei din tara.

SUSPICIUNI. Pe langa imputarea rezultatelor profesionale, conducerea Garzii Financiare ii reproseaza comisarului-sef Mihai Bordianu si faptul ca ar avea legatura prin intermediul sotiei, de care a divortat in urma cu aproximativ o luna, cu o firma care activeaza in domeniul auditului de performanta economica si al consultantei financiar-contabile. Investigatiile Jurnalului National au confirmat faptul ca doamna Ana, fosta Bordeanu, este administratorul SC Ago Contexpert&Audit SRL, firma care activeaza in domeniul auditului si consultantei financiar-contabile.

Desi regimul comisarilor este unul aparte tocmai prin prisma muncii pe care o depun, in ultimii ani, actualul sef al Garzii Financiare Bucuresti chiar nu s-a ferit sa intre in relatii contractuale imobiliare cu societatea mai sus amintita. Astfel, in luna decembrie 2003, seful Garzii Bucuresti, Mihai Bordianu, a achizitionat de la firma fostei sotii un imobil cu terenul aferent aflat intr-o zona destul de buna a Capitalei la un pret de 175 de milioane de lei vechi. Initial, inaintea acestei tranzactii, imobilul fusese achizitionat de firma sotiei comisarului-sef Bordianu de la SC Dios Eta Srl, societate care in momentul de fata se afla in procedura de reorganizare judiciara. In luna mai a anului trecut, seful comisarilor bucuresteni inchiriaza imobilul firmei Aston Com SA, societate la care fosta sotie este cenzor inca din luna decembrie a anului 2004.

Daca pretul de achizitie a imobilului fusese de 175 de milioane de lei, Bordianu reuseste sa obtina in urma inchirierii acestuia un venit extrasalarial de aproape o suta de milioane de lei lunar.

DECLARATII DE AVERE. In urma verificarii declaratiei de avere publicata, comisarul-sef Mihai Bordianu nu a dat publicitatii cuantumul veniturilor extrasalariale, singura precizare fiind "conform fisei fiscale". Transparenta declaratiei de avere nu a fost respectata nici in privinta membrilor familiei. Comisarul-sef s-a ferit sa precizeze veniturile sotiei, declaratia de avere avand doar precizarea "dividende conform bilant 2005"

Mihai Bordianu seful Garzii Bucuresti: "Bodu imi vrea postul!"


Click pt a mari imaginea
"SINCERITATE". Declaratie de avere lipsita de transparenta
In cadrul discutiei purtate cu seful Comisariatului Bucuresti, Mihai Bordianu a sustinut faptul ca veniturile extrasalariale din tranzactiile imobiliare nu sunt un lucru nelegal, ele fiind declarate statului in scop de impozitare. Mai mult, acesta sustine ca imputarea activitatii manageriale nu este fondata, acest lucru fiind motiv pentru schimbarea din functia de conducere.

Jurnalul National: Domnule comisar-sef, ati atras suspiciunea sefilor de la Garda centrala ca prin firma sotiei ati avea contact direct cu mediul de afaceri din domeniul financiar-contabil, de unde ar decurge undele avantaje…
Mihai Bordianu Haideti sa va spun povestea, ca stiu ce vreti sa spuneti. Eu va povestesc si dvs. spicuiti ce va trebuie. La Ago Contexpert nu se fac decat auditari. Nu se depun bilanturi. Ori auditarea este un act prin care se recomanda managerului ce masuri sa ia. Aici nu poate fi vorba ca prin firma se iau spagi mascate luate de la alte firme, pentru ca la un raport de audit se trece suma care se incaseaza. Banii se declara si se impoziteaza.

Bine, dar prin intermediul firmei fostei sotii ati intrat in afaceri imobiliare in urma carora inregistrati un venit lunar destul de bun.
Domnule, este vorba despre o casa veche, o darapanatura, nici nu merita… dar care are sistem de securitate video. A fost ieftina pentru ca este lipita de un bloc. Si preturile erau mult mai mici la vremea aia. Casa a fost cumparata de firma sotiei in 2000, mai departe cumparand-o eu.

De ce?
Pai ce, nu e voie sa cumperi? As fi vrut sa ma mut acolo, ma rog…

Ati inchiriat tot la o firma la care sotia este cenzor pentru aproape 3.000 de euro.
Pentru care platesc impozit. Deci castig eu, castiga si statul. Am avut o cunostinta cu o firma care avea niste utilaje foarte scumpe, careia i-am inchiriat casa ca depozit. Platesc impozite la statul roman.

In declaratia de avere pe site-ul Garzii nu ati declarat veniturile extrasalariale.
In declaratia de avere de pe site am scris asa, ea fiind una mai veche. Pe cea noua nu au publicat-o, pentru ca sunt puturosi. Domnule, toate astea se intampla pentru ca vor sa ma schimbe.

Conducerea dvs. sustine ca ati inregistrat rezultate slabe profesionale.
Nimic mai adevarat. Noi colaboram la cazuri mari cu Parchetul, domnule. Nimic mai adevarat! Vor sa gaseasca motiv pentru a ma elibera din functie. Fac continuu presiuni. Bodu, de la ANAF, vrea cu orice postul asta! Au zis ca PSD-ul era comunist. Ascultati-ma pe mine, domnule, Stalin era mic copil pe langa Bodu asta, domnule! M-au taiat numai pe mine la stimulente din toata sectia nemotivat, mi-au trimis controale interne, au controlat firma sotiei, ca vezi ca protejez eu nu stiu ce interes. Orice sesizare venita pe firma sotiei am trimis-o la garda centrala tocmai pentru a indeparta orice suspiciune.
×